Bringa, beach, bor: egy hétvége Szekszárdon

Ha Szekszárd, akkor bor: hazánk egyik történelmi borvidékéről lévén szó, nem is meglepő, ha mindenkinek ez ugrik be elsőként. Mi öt éve jártunk erre, akkor kultúrprogrammal egészítettük ki a kiváló borok kóstolását. Ezúttal aktívabb hétvégére készültünk: 3 rövidebb kerékpározás 2 strandolással kiegészítve, a bor most csak kísérő (a vacsora mellé). 

A szekszárdi borvidékhez 14 település tartozik, ahol összesen 2 600 hektáron termesztenek szőlőt. A térségre leginkább a testes, magas cservastartalmú vörösborok jellemzőek. A bikavér hagyománya a szekszárdi borvidéken 130-135 évre nyúlik vissza, és kevesen tudják, hogy nem Egerben, hanem itt, Szekszárdon készítettek először bikavért, azaz a többféle vörös házasításával készülő bort. Napjainkban kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot változó arányú házasításával készül. 

Bevállt recepten ne változtass: akárcsak 2015-ben, idén is a Fehér Tehén Panzióban szálltunk meg. Az már csak véletlen szerencse, hogy ugyanazt a szobát is kaptuk, mint öt éve - a présházból átalakított panzió melléképületében várt minket az apró szoba, no meg a kényelmes és bőséges reggelik valamint esti borozások helyszíne, a nádfonatos bútorral felszerelt saját szaletli.

Szombati kerékpártúránk végcélja Tolna megye egyik alig ismert kis települése, Grábóc volt. Az aprócska zsákfaluban 177 fő lakik: de nem is erről nevezetes, hanem gyönyörű szerb ortodox kolostoráról.

Grábócra a 16. században érkeztek szerb szerzetesek Dalmáciából. A törökök elől menekülve jutottak el erre a Tolna megyei kis településre, ahol már korábban is éltek szerb családok. A ma is látható templom és kolostor a 18. században épült fel. Belső berendezése, ikonosztáza különlegesen értekes alkotás.

A kolostor megtekintése után visszakanyarodtunk Szekszárd felé: Szálka strandján pihentük ki a túra fáradalmait. A Szálkai Viztározó 38 éve jött létre a Lajvér-patak lezárásával. Területe 5,7 hektár, melyen kiválóan megférnek a sporthorgászok és a strandolók is. A strand fizetős (600 Ft a belépő), van büfé és sporteszköz-kölcsönző. Habár napernyőkkel igyekeznek javítani a helyzeten, nagyobb fák hiányában az árnyék még így is kevés. Vacsorára is maradtunk Szálkán, és jó szívvel ajánlom mindenkinek a Horog éttermet. Helyi alapanyagokra épülő modern konyhát visznek, az ételek gyorsan, flottul és ami a legfontosabb, kiváló minőségben érkeztek az asztalunkra. Visszaútban megálltunk a Szekszárd feletti dombokon - egyrészt mert gyönyörű a kiltás, másrészt mert a kék Mausz-kápolna mindenképpen lencsevégre kívánkozott (ha lenne egy verseny hazánk legfotogénebb kápolnáiról, biztosan dobogón lenne).  

A túra teljes hossza 37 km hosszú, sok erős emelkedővel-lejtővel tarkított, de alapvetően jó minőségű útvonal. Forgalomtól elzárt, kiépített kerékpárút sehol sincsen, de nem találkoztunk jelentős forgalommal.

graboc.jpg

A második bringázást Fadd-Domboriról indítottuk (kb 30 perc autóval Szekszárdtól). Végig a gáton Gerjenig, majd a közúton vissza Fadd és Fadd-Dombori felé. Ez a túra rövidebb és könnyebb is: 25,5 km, teljesen sík terepen. A gáton földúton zötyögünk, onnan közúton haladunk, forgalomtól elzárt kerékpárútra ne számítson senki. 

fadd.jpg

Dombori Fadd község üdülőtelepe, mely a 11 km hosszú Duna-holtág partján fekszik. A telep kiépítése az 1960-as években kezdődött, napjainkban nagyjából 800 üdülő található itt. A 90-es években erősen csökkent a vízszint, végül a Paksi Atomerőmű segített a népszerű üdülőhelynek: hűtővizét egy csatornán keresztül nem a Dunába, hanem a holtágba vezették, így újra megemelkedett annak vizszintje.  A holtágon 13 sávos kajak-kenu pálya is létesült, sőt a 80-as években óriás csúszda is üzemelt az akkor fizetős strandon. A strand ma ingyenes, sőt a parkolás is az, így nem csoda, ha egy kánikulai napon nem csak a központi parkoló, hanem az üdülőtelep utcái is hamar megtelnek autókkal. 

És ha már Szekszárd, akkor nem csak bor, hanem kávé is. Szerencsére az országban már egyre több helyen lehet finom kávét kapni, de a szekszárdi Kávé Háza az egyre erősödő mezőnyben is igazán különleges. Az év kávéháza volt 2011-ben és 2012-ben, kiváló minőségi kávéik mellé finom sütemények közül lehet válogatni. Szekszárdon járva nem csak borozni kötelező, hanem itt kávézni is - az utolsó reggel városnéző sétája után mi is így tettünk. 

Szekszárd Tolna megye és a Szekszárdi járás székhelye, a szekszárdi borvidék központja. 1015-ben említik először nevét az oklevelek. 1061-ben I. Béla király alapított itt bencés apátságot, ennek romjai ma is láthatóak a régi megyeháza udvarán. A város híres szülöttje a költő, Babits Mihály. Itt található Magyarország egyetlen állandó, német nyelvű színháza - a szecessziós épület egyúttal a megye egyetlen kőszínháza. 

A harmadik bringázásra már hazafelé álltunk meg: a Velencei-tavat kerültük meg két keréken. Az út javarészt forgalomtól elzárt kerékpárúton megy. Nem túlzottan alapos a kitáblázás, meg nem is mindig logikus, de ha figyelünk arra, hogy mindig ugyanabban az irányban legyen a tó, akkor nagyon nem tévedhetünk el. Mi a gárdonyi strandtól indultunk (a strand ingyenes, de a parkolásért fizetni kell) és az óramutató járásával ellentétes irányban kerültük a tavat. Meredek szakaszra csak a tó északi részén kell számítani. A túra hossza 32 km, könnyen teljesíthető akár kevésbé edzett/gyakorlott kerékpárosoknak is.

velencei.jpg

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző sajátjai, felhasználásuk engedélyhez kötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7116167034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása