Hosszú hétvége Szekszárdon
Június eleji háromnapos hétvégénk kultúrprogramját a Fejér megye déli részén található Dégen kezdtük - kastély és parklátogatással. A klasszicista Festetics-kastélyt hazánk legnagyobb angolparkja veszi körül. A Pollack Mihály által tervezett kastélyt a hazai szabadkőművesség titkos központjaként is emlegetik: több mint egy évszázadon át őrizték itt a magyar szabadkőművesek titkos levéltárát (az építettő Festetics Antal is szabadkőműves volt). A park egyik különlegessége a tó szigetén található hollandi ház. 

Következő állomásunk Ozora - immár Tolna megyében. A falu reneszánsz várkastélya szépen helyreállított - belső udvarát reneszánsz szobrok, kőfaragványok és citromfák díszítik - kiváló helyszín a hűsöléshez, kánikulában jegeskávézni..... Első napunk utolsó várát Simontornyán látogattuk meg - a szintén reneszánsz stílusú vár falai között ideiglenes és állandó kiállítások láthatóak.
Késő délután érkezünk meg Szekszárdra, ahol először is megkeressük a szálláshelyet - a Fehér Tehén panzió a várostól délre, a borospincék és szőlőskertek között bújik meg. Az egykori présházat és a hozzá tartozó melléképületeket Heimann Ferenc, a környék pincéinek építészmérnöke újította fel. Egyedi stílusú és rendkívül hangulatos szobák, családias vendéglátás jellemzi a pár szobás panziót. Mi végül nem a fő-, hanem egy melléképületben kaptunk szobát, így aztán a reggelit a kis ház előtti szaletliben fogyaszthattuk el. A vendéglátók szemléletét jól jellemzi, hogy pinceétkező borkészletéhez szabad a hozzáférés, távozáskor kell bemutatni az üres üvegeket a számlázáshoz. Az igazi vendéglátás és az egyedi atmoszféra mellett még egy fontos dolog: a Fehér Tehén panzió környezettudatos - a tetőn napkollektorok, a szobákat geotermikus energia hűti-fűti.
A délután hátralevő részét a megyeszékhely belvárosában töltjük - rövid sétát teszünk a jó hangulatú utcákon, majd a város fölé magasodó Kálvária-kilátóról tekintünk le a városra és a környék szőlőskertjeire (így legalább a kilátót nem látjuk...). Szekszárdra persze nem (csak) a kulturális látnivalók, hanem főképp a bor miatt látogattunk el. Magyarország egyik történelmi borvidékén jelenleg 2 600 hektáron termelnek szőlőt. A szekszárdi borvidék elsősorban vörösborairól híres, a leggyakoribb faják a kékfrankos, merlot, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon valamint a kadarka.
Vacsorázni a Fritz Tanyára sétálunk át (kb 1 km a szálláshelyünktől). A vacsora bőséges (nincs étlap, csak napi ajánlat), tökéletes kiszolgálás, melynek végén a hatalmas, Heimann-tervezésű borospincét is megnézhetjük, sőt a pincészet egyik legfinomabb borából is kapunk kóstolót. 
Másnap reggel a kellemes környezetben elköltött reggeli után Hajósra autózunk, ahol a mintegy 1 300 présházból álló pincefaluban teszünk rövid fotósétát, majd a hajósi Érseki Kastélynál állunk meg rövid időre. A mai napi úti cél Kalocsa. A Paprikamúzeummal összevont Érseki Kincstár számomra csalódás volt, de kárpótolt az Érseki Könyvtár - valóban olyan szép, mint ahogy azt mondják. A Főszékesegyház jelenleg felújítás miatt zárva, így azt kihagyva térünk vissza Szekszárdra. A délután során két újabb pincét látogatnánk meg, de csak egy lesz belőle. A Fekete pincében szerencsénk van - kapunk kóstolót és vásárolunk is. Heimannéknál sajnos nagyobb rendezvény van, így ott nem járunk szerencsével, cserébe Fritzékhez térünk visza és tovább gazdagítjuk borkészletünket. Vacsorára a Bodri Pincészetbe megyünk, ahol gazdag étlapról és még gazdagabb borlapról lehet választani (meg is tesszük). Eggyel formálisabb a hely, mint a Fritz, ahol inkább családias hangulat uralkodik, de a kiszolgálás és az étel is tökéletes.
Másnap reggel még kiélvezzük a reggeli minden pillanatát, majd hazafelé indulunk - újabb kastélyt, ezúttal a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt útbaejtve. Az egyemeletes, klasszicista kastélyban jelenleg 20 szobás kastélyszálló működik, de maga a kastély is látogatható, és érdemes a 40 hektáros angolkert jellegű kastélyparkban is sétát tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr257494508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása