Krimiutazás

Az online értékesítés mellett a tematikus utazások szervezése jelentheti a jövőt az utazási irodák számára. Egy igazán jó alapötlet, a profi kivitelezés valószínűleg olyan többlet, amiért az utazók továbbra is hajlandóak lesznek megfizetni az utazási irodák munkáját. Még tavasszal bukkantam egy cikkre az angol sajtóban, amely a detektívesdire vágyó utazóknak gyűjtötte össze ajánlatait, s ugyan csak egyik szervezett út, de ötletadónak mindenképpen elegendő - íme (a korábbi börtönlátogatós poszt után) néhány krimiutazás:

Amatőr brit detektívek kedvence a "Wicked Weekends". Joy Swift kétéjszakás hétvégi programján a résztvevők, amolyan Poirot módra, egy megrendezett bűnesetbe csöppenek - az ő dolguk kinyomozni, hogy ki is a tettes. A részvételi díj 250 GBP, mely teljes ellátást, két éjszaka szállást és minimum három gyilkosságot tartalmaz. Bővebb információ itt található.

Aki elolvasta Sir Arthur Conan Doyle összes detektívtörténetét, az tudja, hogy hőse, Sherlock Holmes Svájcban, túrázás közben akadt össze halálos ellenségével, Moriarty professzorral. Az írónak már elege volt a saját maga kreálta mesterdetektívből, ezért eldöntötte: megöli. Az ötlet svájci nyaralása alatt született; Meiringenben, a Parkhotel du Sauvage-ban lakott, és így Sherlock a közeli Reichenbach-vízesésben lelte halálát. A történetben a szállodát Englischerhofnak hívják, és eredeti nevén ma is működik! A városkában található még Sherlock Holmes-múzeum is, de a kriminyaralás fénypontja természetesn a Reichenbach-vízesés megtekintése. (Holmes - az  olvasók kívánságára - túlélte a zuhanást, de ezzel nem érdemes kisérletezni.)

 

Az Egyesült Államok persze élen jár ebben a témában is - ha városnézések nem is, látnivalók és múzeumok sora várja a bűnügyek iránt érdeklődő turistákat. Los Angeles fekete oldalát mutatja be az Esotouric városnézése. Itt nem a város szépségeire, a sztárok lakhelyére hívja fel a figyelmet az idegenvezető, hanem részletesen elmondja, hol történtek a nagyobb bűnesetek, kit hol öltek meg. Hírhedt szállodák, turisták által ritkán látogatott negyedek, maffiatörténetek elevenednek meg. Az Esotouric jelenleg 8 krimi-témájú városnézést kínál, mindegyiket más-más témában.

Az 1930-as évek elején Bonnie és Clyde bűnesetei borzolták az amerikai polgárok idegeit. Ámokfutásuk és életük Louisana államban ért véget. Itt, Gibsland városában található ma a Bonnie & Clyde múzeum is, az egykori Ma Canfield's Café helyén; ebben az étteremben ettek utoljára. A múzeumban láthatóak fegyvereik, fényképek, az elfogás után készült filmfelvétel és még számos más érdekesség.

Westernfilmek kedvelői bizonnyal jól ismerik Butch Cassidy búvóhelyét a wyomingi hegyek között. A Hole-in-the-Wall a Big Horn hegységben található, egy civilizációtól elzárt, jól védhető terület. Napjainkban a terület a Willow Creek Ranchhez tartozik, ahol szeretettel várják az utazókat, és a Hole-in-the-Wall földúton ugyan, de autóval megközelíthető. Másik legendás vadnyugati figura Jesse James - az ő bandája a Polgárháború utáni években rabolt és fosztogatott. Az útonállót 1882-ben, 34 éves korában egyik bandatagja ölte meg. Missouri állambeli otthona ma múzeum, ahol többek között számtalan korabeli, a bandatagok által is használt tárgyat lehet megtekinteni.

Al Capone két "lakóhelyét" már egy korábbi posztban bemutattam - ezúttal lássuk, hol töltötte szabadnapjait: Arlington Hotel, Hot Springs, Arkansas. A 20. század elején ez a város volt a gengszterek kedvenc pihenőhelye. A város turizmusa ma termálforrásai mellett az ő nyomaikat kereső utazókra is épít: nem szabad kihagyni a helyi gengsztermúzeumot!

A jelenkor bűnügyeibe is könnyen bepillantást nyerhetünk az Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben. Réggeben jó start volt ehhez a túrához  FBI épülete, jelenleg sajnos zárva, talán majd egyszer újra bejutnak ide a turisták. A következő (vagy első) helyszín a National Museum of Crime and Punishment, azaz a "Bűn és büntetés" múzeuma. Itt a régmúlt után a jelenkor következik: a helyszínelők és a modern bűnügyi laborok világa. Kémek világával lehet ismerkedni az International Spy Museumban, hardcore Dr Csont rajongók pedig ne hagyják ki a Thomas Jefferson Intézetet a programjukból.

Svéd (és követendő) példa: a brit tévénézők élvezhették a svéd nyomozó, Kurt Wallander történeteit (Kenneth Branagh főszereplésével). Ystad városában az ő nyomaiban járhatunk: nézzük meg, hol lakott, vásároljunk kedvenc könyvesboltjában, vagy vacsorázzunk a Continental szállodában. Nyaranta a Wallander-városnézést akár tűzoltóautón ülve is élvezhetjük, de az önálló sétához szerezhetünk angol nyelvű Wallander-várostérképet is.

Mind kiutazásban, mind beutazásban lehet még számtalan témát találni - kinek milyen ötlete van? Milyen kedvenc bűnügyi sorozatok nyomán utaznátok (és hova)?

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr602428557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerzoiJogvedettTartalom · sherlock.blog.hu 2021.09.28. 05:05:28

Így igaz. A csodálatos Alpok mesés vízesése Sherlock "halálának" helyszíne.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club - sherlock.blog.hu

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása