Tisza-tó 2.0 - hosszú hétvége szeles tókerüléssel

Idei nagyszabású utazási terveinket márciusban elengedtük: a koronavírus-járvány miatt sem a húsvétra tervezett bajor kastélytúra, sem a nyári tengerparti nyaralás nem tűnt megvalósíthatónak. Helyette belföldi ötleteinket vettük elő, köztük a Tisza-tavat is. 2015-ben nyaraltunk egy hétig a Tisza-tónál, és csupa kellemes emlékkel tértünk haza. Sokminden kimaradt akkor, többek között a biciklis tókerülés is: kicsik voltak a gyerekek és nem is volt járható körben a teljes kör. Mivel idén júniusban elkészült a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő kerékpáros híd is, most már gyerekekkel is megugorható feladatnak tűnt.

A Tisza-tó (avagy Kiskörei-víztározó) Magyarország legnagyobb mesterséges tava a Tiszán. A Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása érdekében 1973-ban építették fel. Feltöltése az 1990-es években fejeződött be. A tó hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, teljes területe 127 km², melyből 43 km²-nyi sziget. A vízfelület kb. 55 %-a borított növényzettel. A tónak mára kialakult saját ökológiai rendszere, madárrezervátuma is van. A Hortobágyi Nemzeti Park, és így az UNESCO Világörökség része. Igazi öko- és aktív turisztikai bázis: a strandok mellett tanösvények, vízitúrák, kerékpáros kalandok is várják az idelátogatókat.

1. nap - Érkezés

Délelőtt klassz kánikulában pakoltunk össze, hogy délután még mindig nagy hőségben érkezzünk meg és foglaljuk el szállásunkat. Ezúttal Abádszalókon találtam meg a megfelelőt: egy 2 hálószobás, konyhával, saját kerttel, csábító terasszal rendelkező kis házikót. A Juli Vendégház tiszta volt, rendezett, pont kényelmes méretű, praktikusan berendezve. Ha nagyon kekec akarok lenni, akkor egy negatívum: nem volt könnyű megtalálni. A szállás elfoglalása után bringára pattantunk: bemelegítésképpen Abádszalóktól Tiszaderzsig tekertünk (meg vissza). A kerekezés után vacsora: a Lila Akác éttermet házigazdánk ajánlotta. Sajnos a hatalmas (lila) akácfa alatt már nem volt szabad hely, így benti asztallal kellett megelégednünk. Ez mit sem vont le az ételek értékéből: helyi halétkek és klasszikus fogások találhatóak az étlapon, hibátlan magyaros-házias konyhára számítsatok.  

Abádszalók a Tisza-tó egyik legmozgalmasabb települése: a tó délkeleti részén található. A tavon egyedül az itteni öbölben engedélyezett a motoros sporteszközök használata. Abádszalók strandja a legnagyobb, legjobban kiépített, igazi vízisport-központ. A városban több étterem, büfé is található. 


Nem csak mi érkeztünk meg ma a tóhoz: este jókora dörrenéssel beköszöntött a hidegfront is, a szombati 35 fokból vasárnap reggelre talán ha a fele maradt. Délelőttre kicsit feljebb szökött a hőmérséklet, de a rendkívül erős, kiszámíthatatlan irányú szinte viharos szél nem akart elállni. De ez már a második nap programja....

2. nap - Tókerülés

Reggeli és időjárás-előrejelzés böngészése: ezzel indult a vasárnap. Aztán döntöttünk: elindultunk a tervezett tókerülésre. A hűvös idő nem, a szél azonban nehéz ellenfélnek bizonyult. A sík terepen, kanyargós úton állandóan forgó szélben nehéz volt úgy helyezkedni, hogy folyamatosan fogjuk a szelet a gyerekek elől. Az első 10 km-n komoly kétségeim merültek fel: vajon az egyébként elég jó erőben lévő kiskorúak bírni fogják-e végig a 67 kilométeres távot. A megoldást a legkisebb találta meg: ha beszélgetünk vele, akkor ő jobban bírja az erőpróbát - úgyhogy ha 65 kilométernyi barkochbázás árán is, de végül sikerült körbebiciklizni a tavat.

Az út minősége egyébként kifejezetten jó (akárcsak 5 éve, most is Abádszalóknál és Kiskörénél van rosszabb minőségű szakasz benne). Jelentős szintkülönbségre nem kell számítani. A Poroszlót Tiszafüreddel összekötő hídakról gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a környékre (van "öböl" a hídon ha meg akartok állni fotózkodni!). Fizetős strandon Sarudnál, Tiszanánánál és Abádszalókon kell áthaladni, de ez kerékpárral ingyenesen lehetséges. Kiskörénél kikerüli az út a strandot, sőt Abádszalóknál is egyszerűen megtalálható a kerülő. Kiskörén, a strand után, gát előtt érdemes figyelni a szemből érkezőket, különben könnyen eltévesztheti az ember az utat.  

Abádszalóktól Tiszafüred felé indultunk, Tiszaörvénynél tízórai (müzliszelet), Tiszafürednél kerékpároscentrum látogatás (ki volt már bringával kilátóban?), Poroszlónál ebéd (hamburger, pizza), Sarudon fagylalt (ugyanott, ahol 5 éve), Kiskörén gátnézés színesítette az egész napos kerékpározást. 67 km 4 óra 16 perc alatt (+megállások), 15,8 km/órás átlagsebesség  - szerintem ekkora gyerekektől igazán nem rossz teljesítmény! Vacsorára óriás nutellás palacsinta volt az igény, ezt Abádszalók büfésorán meg is oldottuk. 

ttkor.jpg

3. nap - Tiszavirág Tanösvény

Sajnos nem csak a levegő, hanem a tó hőmérséklete is lehűlt - a strandolás, mint program ugrott a hétvégére. Mivel a poroszlói Ökocentrumban már jártunk 5 éve, most inkább egy tanösvényt látogattunk meg. A Tiszavirág Tanösvény Tiszaörvényben, a Szabics kikötőnél található. A belépőjegy megváltása és a szúnyogriasztó (alapos) felkenése után csónakkal szállítottak át minket a sétaút kiindulópontjára. A 2 km hossszú sétaútonon van 2 kilátótorony madármegfigyelésre, számtalan tájékoztató tábla a pákászok, teknővájók, kubikosok életéről, valamint a tanösvény növény- és állatvilágáról, de a gyerekeket a kézi hajtású tiszavirág-körhinta kötötte le leginkább. A sétaút egyik vége a nádassal övezett és tavirózsákkal borított Göbe-tó: partján csónakok csábítják evezésre a kirándulókat. A Pákász-tanösvényre kötélvontatású ladikkal lehet bejutni, ehhez a részhez gumicsizma is dukál. Ezt a részt kihagytuk: fogytán volt a szúnyogirtó hatása, és a kis vérszívók egyre határozottabb felhőkben jelentek meg körülöttünk. Az itt eltöltött másfél óra alatt így is láttunk temérdek tavirózsát, békát, vízisiklót, hattyúcsaládot és számtalan egyéb vízimadarat is, meg persze készült jelentős mennyiségű fénykép is!

 

A tanösvények nevet adó tiszavirág rövid életű kérészfaj. Ez európa legnagyobb kérészfaja, melyek 3 évnyi, víz alatti lárvaállapot után kezdik meg látványos, 3 órányi repülésüket és rajzásukat. A folyó életének nagy eseménye a különleges természeti jelenség, mely során a milliónyi kérész szinte szőnyegként fedi be a Tisza vizét.

Az ebédért nem mentünk messzire: már 2015-ben kinéztem a Hellohal falatozót, ami éppen a Szabics-kikötővel szemben található. Akkor végül nem jutottunk el ide, de most nem hagytuk ki. Halászlé, halburger, fish&chips, grillezett halas wrap, halkolbász, pontyropogós, halgyros van az étlapon. Példás gyorsasággal készült el minden, és ami ennél fontosabb, finom is volt. Ebédre várás közben lehet csocsózni, ebéd után ejtőzni a napozószékekben: igazi tóparti chillout!

4. nap - Tanösvény és hazaút

Rövidre szabott előnyaralásunk utolsó napja is megérkezett: az összecsomagolás után Kisköre felé indulva kerültük meg a tavat. Igazából csak a kíváncsiság miatt, mert az úti cél Poroszló volt - de így legalább átkelhettünk egy olyan hídon, melynek egyetlen szűk sávján felváltva osztozik a kétirányú autóforgalom és a vasút is (mondjuk vonatot egyszer sem láttunk). 

Aktív programot terveztünk, de a változékony időben sikerült egy megfázást összeszedni, ezért inkább lazábbra vettük a napot. A Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszlóból, a Fűzfa Pihenőpark kikötöjéből közelíthető meg: a jegyvásárlás után újra csónakba szálltunk, így vittek át minket a nádasban húzódó, víz fölé épített pallóút kezdőpontjára (mely egyébként az ökocentrum kikötőjével szemben található). A sétaösvény egyéni tempóban járható be: a 1,5 km hosszú úton 2 madárles, 1 kilátótorony és 1 pihenőhely található. A sokféle madárfaj mellett láttunk ismét rengeteg békát, teknőst, sőt valami apró rágcsálófélét is - meg persze most már tudjuk mi a különbség nád, gyékény és káka között!

Ebédelni az Aranyosidombi Udvarházba ültünk be: kicsit modernizált magyaros és halas ételek vannak az étterem kínálatában, hibátlan minőségben. Az alapanyagok egy része saját termelésű, készítésű, ennek megfelelően a legegyszerűbb saláta is friss, ropogós és zamatos. Sajnos a desszertnek nem maradt hely....

 Ha érdekel, a Tisza-tó élővilágáról itt olvashatsz bővebben: https://www.tiszatoelovilaga.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8316036784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása