Citybreak: 2 város 1 (hosszú) hétvége

A fapados járatok (és az olcsó repjegyárak) terjedésének egyik hozadéka, hogy egyre többen egyre gyakrabban utaznak el városlátogatásra egy hosszú hétvégére. Ha esetleg nem csak 2-3 napot szánunk az utazásra, hanem ennél kicsit többet, akkor egy repülőjeggyel + 1 busz- esetleg vonatjeggyel két várost is összekombinálhatunk az utazás során. Erre adok most néhány tippet, de persze ez csak ötletadó, kombinálj Te is bátran!

Genf & Lyon

Utazás Genfbe: Easyjet járatokkal (naponta)
Genf és Lyon között:  busszal (1 óra 45 perc) vagy vonattal ( 1 óra 45 perc - 2 óra között, járattól függően)
Lyonból haza: Easyjet járatokkal (hetente 3x)

Szeretsz utazni? Kövess a Facebookon is, hogy elsőként értesülj minden utazással kapcsolatos hírről! 

Genf Svájc második legnagyobb városa, számtalan nemzetközi szervezet székhelye, a svájci óragyártás központja. A Genfi-tó partján álló városban ölték meg Erzsébet királynét, itt prédikált Kálvin, itt született Rousseau. Genf egyik meghatározó látnivalója természetesen maga a Genfi-tó és a 140 méter magasra fellövellő szökőkút, a Jet d'Eau. A város legrégibb tere a Place Bourg-de-Four, mely kiváló kiindulópontja az óváros felfedezésének. Kihagyhatatlan látnivaló a Szent Péter Katedrális - a 12. századi templomon ma 3 különböző stílust fedezhetünk fel, belül pedig mai napig látható Kálvin János egykori széke. Tudomány iránt érdeklődők ellátogathatnak a Nagy Hadronütköztető látogatóközpontjába - érdemes gyorsnak lenni, az ingyenes CERN-túrák hamar betelnek! A 27 km-es alagútgyűrű nagyjából 100 méter mélyen található a svájci és francia dombok alatt - a nyomvonal akár kerékpárral is bejárható.

Lyon Franciaország egyik legjelentősebb városa: fontos ipari, kereskedelmi, kulturális és oktatási központ. A város történelme az ókorra nyúlik vissza; felvirágzása a 15. században kezdődött, ekkor alakult ki a mai óváros, a középkori és reneszánsz stílusú Vieux-Lyon. Lyonban repültek először hőlégballonjukkal a Montgolfier-fivérek, innen indult útjára az első franciaországi vonat és a világ első siklója is. Bőségesen van mit nézni itt: 500 hektárnyi világörökség várja a turistákat. A város egyik látványossága, a Lyon látképét nagyban meghatározó, magaslatra épült, bizánci stílusjegyeket is hordozó Miasszonyunk Székesegyház. A zegzugos utcák között el is lehet veszni, de nem szabad kihagyni a gyönyörű Szent János katedrálist, Lyon félszigetét, a Célestine teret, az Operát, a Városházát, a Szépművészeti Múzeumot - és még hosszasan lehetne sorolni. És persze azt se felejtsük el, hogy Lyon a világ gasztronómiai fővárosa: bisztrók, teázók, klasszikus és fine dining éttermek - a választék ebben is bőséges.

Prága & Nürnberg

Utazás Prágába: vonattal (kb 6 óra) vagy busszal (6-7 óra, Flixbus) vagy a Ryanair járatával (hetente 5x)
Prága és Nürnberg között: busszal (kb 3,5 -4 óra, Flixbus vagy Cseh Vasúttársaság)
Nürnbergből haza: Ryanair járatával (naponta) 

3_dsc_0110.jpg

Csehország fővárosát, Prágát talán nem is kell bemutatni? Az "ezertornyú" Prága egyik legismertebb látnivalója várnegyed a Szent Vitus katedrálissal, az  Aranyművesek utcájával, az Öreg Kolostor csodaszép könyvtárával. Ha Károly-hídon átsétálunk, a Moldva másik partján az Óváros zegzugos utcái között, a főtéren láthatjuk a Tyn-templomot, a régi városháza tornyán a híres órát, melyek turisták tömegei bámulnak (szerintem állandóan). Prága zsidó negyede félnapos programnál is több is lehet, apró temetője talán egyike a világ legismertebb sírkertjeinek. Híresen szépek a cseh főváros szecessziós épületei, de ha eltávolodunk a turisták által oly kedvelt városrészektől, még mindig sok érdekességet találunk: a Kampa romantikus terei, Vysehrád erődje és középkori épületei, Troja kastélya, a trópusi növényvilágot bemutató Fata Morgana üvegház, a hatalmas Jan Zizka-szobornak helyet adó Vitkov Hill is kiváló program lehet.

A kelet-németországi Nürnberg városfala sok helyen ma is áll, középkori keretbe helyezi a pazar gótikus templomokat: az ikertornyos Szent Lőrinc templomot, a 6000 sípos orgonájáról és (is) híres Sebaldus-templomot (Szent Sebaldus sírja is itt található), a mechanikus órájáról nevezetes Miasszonyunk-templomot. A Kaiserburg nem csak az uralkodói lakosztályok és múzeuma miatt kihagyhatatlan, hanem a tornyából nyíló kilátás miatt is! Nürnbergben született Albrecht Dürer is, négyemeletes háza mai napig áll és látogható. Germán Nemzeti Múzeum, Közlekedési Múzeum különleges vasútkiállítással, Játékmúzeum és varázslatos fekvésű állatkert - kell-e még folytatnom? 

Milánó & Bologna:

Utazás Milánóba: Wizzair (Malpensa repülőtérre, naponta) vagy Ryanair járattal (Bergamo repülőterére, naponta)
Milánó és Bologna között: vonattal (1-2 óra, Trenitalia,  járattól függően)
Bolognából haza: Wizzair (hetente 2)

2_dsc_0094.jpg

Milánó Lombardia székhelye, Olaszország második legnagyobb városa, a divat olasz fővárosa. Híres hatalmas gótikus dómjáról (ez a világ 5. legnagyobb temploma), világhírű operaháza, a Scala, a Santa Maria della Grazie templom refektóriumában látható Leonardo híres festménye, Az utolsó vacsora. Hatalmas parkja, a Sempio mellett taláható a város egykori urainak, a Sforzáknak tipikusan lombard várkastélya, melynek udvarában valaha igazi reneszánsz élet folyt. Napsütötte hétvégéken zajlik az élet a város déli részén húzódó csatorna, a Navigli mentén: éttermek, bárok, bolhapiac - bohém kikapcsolódás a klasszikusan elegáns Milánóban. 

Bologna Európa legrégibb egyetemének székhelye, bájos középkori város tipikus téglaépületekkel, sok-sok toronnyal. A központi tér, a Piazza Maggiore valaha piactér volt - a város legfontosabb épületei, többek között a mai napig befejezetlen San Petronio templom találhatóak itt. A 16. századi egyetem korábbi főépülete, mely ma a tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont. A  lenyűgöző, freskókkal díszített palota ingyenesen látogatható! Szintén ingyenes a belépés a Santuario di Santo Stefano bazilikába, mely több templom összeépítéséből jött létre: a legrégibb eleme 4., a legfiatalabb 13. századi - különleges hangulatú hely. És hát meg kell említeni a bolognai konyhát is, mely természetesen jóval több, mint a spagetti!

Manchester & Liverpool

Utazás Manchesterbe: Ryanair (hetente 4x) vagy Jet2 járatokkal (hetente 4x)
Manchester és Liverpool között: vonattal (35 perc - 1 óra járattól függően)
Liverpoolpól haza: Wizzair járatokkal (hetente 3x)

Manchester említésekor sokaknak talán egy füstös iparváros jut eszébe: ezzel a képpel azoban ideje leszámolni. Az ipari forradalom idejéből szármarzó vörös téglás épületek dominálnak városszerte, ugyanakkor a viktoriánustól a legmodernebb felhőkarcolókig minden építészeti stílust megtalálhatunk Manchesterben. Az Albert Square-n található városháza egyike Anglia legszebb viktoriánus épületeinek, monumentális katedrálisa közel 600 éve tanúja a város történelmének. Manchester csatornái valaha a gyapotkereskedelmet segítették: ma kirándulóhajók járnak rajta. A korábbi pályaudvar épületében kapott helyet a Tudomány és Ipar Múzeuma, ahol gőzmozdonyok, veterán autók, kezdetleges számítógépek, repülőgépek is helyet kaptak.

Liverpool csodás Art Deco stílusú épületeiről már írtam: ez a város "játszotta" az 1920-as évek New Yorkját a "Legendás állatok és megfigyelésük" című Harry Potter-előzményben. Itt is ideje leszámolni a "szürke iparváros" előítélettel: a csodálatosan felújított belváros (mely amúgy gyalogosan is könnyen bejárható) számtalan múzeumnak ad otthont. Itt található Nagy-Britannia legnagyobb anglikán katedrálisa, innen indult világhódító útjára a Beatles. Családi program a Knowsley állatpark, ahol szafari hangulatban ismerkedhetünk az állatokkal.

Persze a sort sokáig lehetne folytatni - a számtalan (és egyre bővülő) járattal szerencsére egyre több helyre juthatunk el könnyen és gyorsan. Te melyik két várost kötötted vagy kötnéd össze így? Oszd meg ötleteidet kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr713750982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása