Karantén-kirándulások: Helló, Cserhát!

Betartani a koronavírus alatti távolságtartás szabályait, ugyanakkor lemozgatni-kifárasztani 2 db igen aktív gyermeket: az elmúlt hetek-hónapok (egyik) új kihívása. Kerüljük el a népszerű kirándulóhelyeket, találjunk olyat, ahol le is tudunk parkolni: minden eddiginél gondosabb tervezést igényel egy szimpla hétvégi kirándulás. A főváros környékén nem sok lehetőség maradt: a népszerű Budai-hegység, a Pilis és a Börzsöny déli része kilőve, elkezdtünk hát kicsit távolabbra tekintgetni. A Cserhát ugyan nem teljesen ismeretlen előttünk, de már jópár éve hanyagoltuk, így aztán adta magát, hogy arrafelé vegyük az irányt.

Remélhetőleg valóban kifelé haladunk a járványból, az alábbi néhány szabályt azonban érdemes mégis megjegyezni, és még egy darabig biztosan betartani.

Hogyan túrázzunk járvány idején?
- keressünk kevésbé ismert helyeket
- kerüljük a népszerű látványosságokat: kilátókat, tanösvényeket
- mindig parkoljunk szabályosan! Legjobb, ha külterületen tudjuk hagyni az autót, de ha ez nem megoldható, akkor is mindig legyünk szabályosak!
- tartsunk biztonságos távolságot más túrázóktól
- vigyünk magunkkal enni- és innivalót, hiszen előfordulhat, hogy az éttermek, büfék zárva tartanak
+1, mindig érvényes szabály:  ne szemetelj! 

A Cserhát az Északi-középhegység egyik tagja, melyet nyugatról a Börzsöny, délről az Alföld, északról az Ipoly völgye, keletről a Zagyva és a Tarjáni-patak határol. A vulkanikus hegység legmagasabb pontja a Karancs (727 m). Legfontosabb folyója az 59 km hosszú Galga.

Az első túránk Alsópetényből indult és ide is ért vissza. A Nógrád megyei település festői helyen, a Kő-hegy és Dél-hegy lábánál fekszik. A faluban két kastély is található: a barokk Prónay-kastélyban most magán szálloda-kórház működik. A klasszicista Andreánszky-kastélyt 2011-ben teljesen romos állapotból építették újjá. A 16. század elején Werbőczy István oszágbíró lett település birtokosa, itt írta híres Hármaskönyvét.

200404_alsopeteny_09.jpg

A 10,6 km hosszú körtúrán a Dél-hegyet kerültük meg: mindössze 298 méter szintkülönbség várt ránk. Javarészt széles erdei úton haladva két helyen is gyönyörű kilátás nyílik Alsópetényre és a környékre; a Prónay-kilátóig vezető úton a festői szépségű falut láthattuk madártávlatból, majd a 26 méter magas Prónay-kilátóból csodálhattuk meg a környező tájat. A túra végén, az erdőből kiérve tágas réten és a mesterséges Cser-tó partján is van lehetőség pihenni, piknikezni. A túra egésze alatt összesen 5-6 családdal találkoztunk (a kilátónál voltak legtöbben, de soha nem olyan sokan, hogy ez gondot okozott volna).

Távolság Budapesttől: 50 km (kb 45 perc autóval)
Parkolás: a falu központjában, a községháza előtt
Vízvételi lehetőség: a falu központjában, a községháza előtt található közkút
Nehézség: könnyű  (11 és 8 éves, jó állóképességű gyermekkel tesztelve)

A túra részletes leírását itt találjátok: 


A másik túránk kiinduló- és végállomása Nézsa, mely település története egészen a honfoglalásig nyúlik vissza. A csendes kis falu egyik látványossága a központjában található 18. századi kastély: ma iskola működik benne. A túra során a 302 méter magasan álló Cső-vár romjait is érintettük. A vár a 13. században épült, és a 15. században lett hírneve kétes: urai ugyanis előszeretettel fosztogatták a környék falvait. A reneszánsz időkben élte virágkorát, ekkor a rablótanyából kellemes lakókastély lett. Pusztulása a török időkben kezdődött, a törökök elfoglalták, majd távozásukkor valószínűleg felgyújtották. A 18. században a vár köveinek egy részét használták fel az acsai Prónay-kastély építéséhez.

A 11 km-s körtúra során Nézsától Csővárig kirándultunk, majd onnan egy másik útvonalon vissza. Könnyű túra mindössze 206 m szintkülönbséggel. Javarészt széles erdei úton haladva három rövid, ámde meredek emelkedőre kell számítanunk. Az elsőt, a Vas-hegyet megmászva érdemes megpihenni; nemcsak azért, mert a kaptató után minden bizonnyal szükségünk lesz egy kis megállóra, hanem mert innen lehet igazán megcsodálni Nézsa település látképét. A következő emelkedő már a várhoz visz fel, ezután pedig Csővár településen átsétálva kanyarodhatunk rá a visszafelé vezető útra. Ezen a szakaszon egy kisebb emelkedő vár minket, ami után könnyű séta vezet a faluig. Cső-várnál 6-8 embert láttunk, egyébként az egész túra alatt nem találkoztunk más kirándulókkal.

Távolság Budapesttől: 50 km (kb 45 perc autóval)
Parkolás: a falu központjában, a Művelődési Ház előtt
Vízvételi lehetőség: mindkét faluban található közkút
Nehézség: könnyű (11 és 8 éves, jó állóképességű gyermekkel tesztelve)

A túra részletes leírását itt találjátok:

 

 

A posztban található képek a szerző tulajdonát képezik, azok további felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr9115678640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása