Színes utazás sok színben

Írtam kék, piros és fehér úti célokról - most hosszasan hezitáltam, hogy milyen szín is jöjjön, végül döntésképtelenségemben egy színes megoldást találtam! A mai posztban sokszínű, vidám úti célok következnek.

Első állomásunk Dánia fővárosa, Koppenhága, és annak is az "új kikötője", a Nyhavn. Az új kikötő a 17. században épült, a csatornapart jelenleg a város egyik népszerű, éttermekkel és bárokkal teli szórakozónegyede. Színes házai előtt számtalan régi hajó áll a csatorna vizén - a déli belső szakaszán a Nemzeti Múzeum hajói állnak, az északi oldalon még mindig használatban lévő, de régi fa hajók horgonyoznak. Érdemes megállni a 18. számú ház előtt: itt lakott egy darabig Andersen! (Koppenhágai turistainformáció ide kattintva elérhető)

nyhavn_12.jpg

Ha azt mondom Görögország, mindenki kék-fehérre gondol: pedig van kivétel! A Dodekanészosz-szigetcsoportban, Rodosztól 41 km-re északnyugatra található a pasztellszínű házairól híres Szimi. A szigettel azonos nevű főváros kikötője, Gialós két- és háromszintes neoklasszicista házait a megszokott fehér helyett színesre festették. Leggyakrabban az indigó, okker és terrakotta színek jelennek meg -  talán ez Görögország legszebb kikötője. (Szimiről még itt is olvashattok)

Focirajongók is láthatják mostanában meccsek előtt Wroclaw idegenforgalmi látványosságait - köztük a piacteret ölelő színes házsort. A sétálóutcák között elhelyezkedő tér 205x175 méter, összesen 11 utca vezet ide. Az itt található házak építése a 13. században kezdődött, de nem csak színükben, stílusukban is különbözőek. (Wroclaw itt is)

Nem kell persze nagyon messzire utazni színes házakért- egyet biztosan láthatunk a szomszédos Ausztria fővárosában, Bécsben. A Hundertwasser-ház 1983-85 között épült, és lakói szorgalmasan alkalmazzák az alkotó által meghatározott ún. "ablakjogot" - azaz a saját ablaka körül mindenki olyan színűre festi a falat, amilyenre szeretné. Az expresszionista művész, Friedensreich Hundertwasser által megálmodott épületben rengeteg hullámos padló és színes fal található, a tetőt föld és fű borítja, a belső terekből fák nőnek ki. A házban 52 lakás, 19 terasz és 250 fa illetve bokor van. (Hivatalos weblap itt)

Olaszország: két pazar színes helyet is bemutatok. Az egyik Burano - ez Velence egyik szigete, egészen pontosan négy szigete, melyeket hidak kötnek össze. A szigeteket csak keskeny, kb. 10 méter széles csatorna választja el egymástól. A szivárvány minden színében pompázó házsorokon kívül Burano a csipkekészítésről is híres. Velencéből hajóval lehet eljutni el Buranoba - nagyjából 40 perc az út. (Velence és környéke bővebben itt)

A másik színes olasz a csizma nyugati partján fekszik - ez Cinque Terre, azaz az "Öt Föld". A Ligur-tengerpart gyöngyszeme nemzeti park és a Világörökség része is. A sziklás tengerparton található öt falu (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, és Riomaggiore) autóval nem, csak vonattal illetve hajóval közelíthető meg. Talán a legszínesebb, legszebb, legpazarabb látványt Riomaggiore nyújta - a 13. századi városka színpompás házai szinte belezuhanni látszanak a szűk öbölbe. (Még részletek itt)

Az írországi Kinsale városa méltán pályázhat a legszínesebb ír város címre. Az ország déli részén, Corktól nem messze található. Kedvelt üdülőhely, híres kiváló éttermeiről, ahol a halakat és a különböző tengeri herkentyűket kell kipróbálni! Szemkápráztató színek, számtalan fesztivál, rengeteg szálloda és galéria, hatalmas jachtkikötő, gazdag történelem - egy írországi körút kötelező állomása! (Ha kedvet kaptál, tájékozódj itt)

És egy virtuális utazás a Dél-afrikai Köztársaságba - Fokváros az állomásunk, egész pontosan annak Bo-Kaap néven ismert negyede. A sokféle ember sokféle kultúrája sokszínű városrészt hozott létre - a macskaköves utcák szivárványszínű házai gyakran nyújtanak vidám díszletet reklámfilmek forgatásához. (Fokváros turistaszemmel -ide klikk)

Váltsunk újra kontinenst - Kanada, Newfoundland & Labrador (nem a kutyák...) fővárosa és egyben legnagyobb városa, St John's a következő állomás. A tájékoztatlan turisták gyakran teszik fel itt azt a kérdést, hogy hol található a színes házairól ismert Jelly Bean Row. Nos, az az igazság, hogy ilyen nevű utca nincsen St John's-ban - minden környék, ahol színes házak találhatóak ezt a "becenevet" viseli. A színes házak eredete a város halásztörténére nyúlik vissza - amikor a halászok este hazatértek, a nehéz nap után körbenéztek a kikötőt ölelő dombokon, keresve saját otthonukat. Mivel a házak formára egyformák voltak, így azokat különböző élénk színekre festették, így könnyen megkülönböztethetővé válltak. (Idegenforgalmi tájékoztató ide klikkelve elérhető)

A Karib-szigeteken nem nehéz színes házakat találni - a legtöbb szigeten nem fukarkodnak a festékkel. Most (szigorúan szubjektív választás alapján) csak két úti cél fért bele ebbe az írásba az egyik Curaçao fővárosa, Willemstadt, melynek 19. századi, holland stílusú, vibráló színű házai a Világörökség részét képezik. Miért színesek a házak? Nos az építésük idején rendeletben tiltották a fehér falakat - ezek ugyanis az erős karibi napsütésben igencsak bántották a szemet. (Curaçaóról már volt szó itt a blogon).

A másik karibi színes-kedvenc San Juan, Puerto Rico fővárosa. A sziget nevét biztosan sokan ismerik a rumról és a West Side Story-ból, de turistaként kevés magyar látogat ide. Pedig érdemes - nem csak azért, mert a főváros óvárosi részén szebbnél szebb színes házak sorakoznak, hanem mert San Juan történelmi látnivalói mellett a sziget maga rengeteg izgalmas természeti szépséget kínál. (Imádom Puerto Rico-t, de erről már itt is írtam).

pr_1.jpg

Maradjunk nagyjából ezen a szélességen, de lépjünk át a kontinensre. Guanajuto városa talán nem esik bele a frekventált turistaútvonalakba, pedig a Mexikó középső részén található városka a Világörökség része. A város (és az egész környék) az ezüstbányászat révén lett gazdag. Az egyik itteni bánya szolgáltatta egykoron a világ éves ezüsttermelésének 1/3-t. Guanajuto szűk völgyben helyezkedik el, utcái keskenyek, kacskaringósak, legtöbbjük autóval nem járható, de nem ritka az sem, hogy az utcákon lépcsőn kell közlekedni. A város a színes bányászházakon kívül még sok más érdekes látnivalót kínál: ilyen a Múmia Múzeum, ahol természetes körülmények között mumifikálódott tetemeket őriznek és mutatnak be. (Részletesen Mexikóról itt)

Lépjünk tovább dél felé - Chile a következő állomásunk, annak is egyik legfontosabb kikötője, Valparaiso. Itt található Latin-Amerika legrégibb tőzsdéje, az ország első könyvtára és mindemellett szép színes házak. A "Csendes-óceán ékkövének" is nevezett város az óceánra néző hegyekre épült, meredek utcáin történelmi értékű fogaskerekűek közlekednek. Valparaiso 2003 óta a Világörökség része. (Utazás és Chile innen nyílik)

Továbbra is Dél-Amerikában maradunk, de repülünk keletre, az Atlanti-óceán partjára: ez Buenos Aires, a kikötő közelében található La Boca városrész. A negyedet valaha olasz, genovai telepesek hozták létre, ők festették ilyen szívárványszínűre házaikat. Focirajongóknak: ez az otthona a Boca Juniorsnak! A turisták nem csak a színes házak, de a tangótáncosok bemutatóiról híres sétálóutcája, a Caminito miatt is szeretik felkeresni. (Helló, Buenos Aires - innen elérhető)

 Tudom, hogy sok kimaradt - a világ tele van színesebbnél színesebb helyekkel. Aki tud még, az a kommentekben folytathatja a sort!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr464555301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása