Még mindig rozmaringból van a kerítés

....avagy családi nyaralás a szlovén tengerparton 2.0

2019 után idén újra Szlovénia lett a családi nyaralás helyszíne. Visszaolvastam a két évvel ezelőtti posztot a témában, és igyekeztem most csak a változásokra koncentrálni. Érdemes a teljes képhez újraolvasni azt a posztot is!

210804_szlovenia_12.jpg

Strandok: 3+1

Portoroz: A portorozi strand még annál is zajosabb volt, mint két éve (esetleg a covid alatti bezártság miatt mi lettünk érzékenyebbek). Kisebb-nagyobb hordozható hangszórókból szólt a zene szinte folyamatosan, természetesen mindenkinél más. Meglepő változás, hogy nincs minden bérelhető napernyőn mini-széf, csak a homokos részen áll rendelkezésre ilyen típus. Nálunk azonban továbbra is a füves terület volt a nyerő, így bíztunk abban, hogy törölköző alatt őrzött telefonnak és pénznek nem kél lába (szerencsére nem kellett csalódnunk). A napernyő bérlése idén 8 EUR/nap, ebben már az egész napi korlátlan mosdóhasználat is benne van. A mosdó (mely egyedül ezen a strandon fizetős) továbbra is a legpiszkosabb mind közül.

Fiesa: Ezen a strandon nem lehet (annyit) ugrálni, mint Portorozban, mégis Fiesa kristálytiszta vize vonzotta leginkább a gyerekeket. Békatalpakat felcsatolva gyorsabb volt a kiúszás a mély vízhez, a vízálló fényképezővel pedig megindult a halak üldözése és egymás fotózása. Fiesára eljuthatunk Piranon keresztül busszal és gyalog, vagy autóval is: a buszjegy négyünknek oda-vissza majdnem ugyanannyi, mint az egész napos parkolás, de jó tudni, hogy korán kell érkezni a szabad helyekhez. Meg azt is, hogy a buszon CSAK kártyával lehet fizetni a jegyet.

Strunjan: A számomra legkedvesebb strand, ahol ugyan mintha nagyobb lett volna a népsűrűség, mint 2 éve, és az étteremnél bizony sokszor nehéz volt szabad asztalt és pincért fogni, de az árnyas fák alatt még mindig itt lehet legjobban pihenni. A vízi játszótér már nincsen itt, de az úszó stégekről ugrálás továbbra is jó móka. A gyerekek kicsit nagyobbak és sokkal gyorsabbak, mint két éve, ezért aztán a távolság is könnyebben legyőzhetőnek bizonyult - továbbra is gyalog jártunk át Portorozból. 

Mesecev Zaliv: Új partszakaszt is kipróbáltunk, a Mesecev Zaliv (Hold-öböl) Strunjantól rövid sétával érhető el. A strand melletti szállodánál a 2-es turistajelzést kell megkeresni (a túra pontos leírása itt >>>). A sétaút egyik irányból olajfaligetek és kertek között vezet, a másik oldalon fenyvesekben halad az út. A meredek sziklafalon lépcsősen kialakított ösvény vezet lefelé a köves-sziklás partra. Napozni itt nincs sok hely, és ami van az sem túl kényelmes a kövek miatt, de ha valaki Strunjanon pihen, akkor érdemes ide elsétálni, és a kristálytiszta vízben sziklától szikláig úszkálni, élvezni az Adriai-tenger kékjébe zuhanó fehér sziklafalak látványát. A sziklafalak tetejéről különlegesen szép a panoráma, tiszta időben Olaszország partjai vagy akár a Triglav csúcsai is jól láthatóak. Jó tudni, hogy itt semmilyen kiépített infrastruktúra (mosdó stb.) nincsen!

img_2552.jpg

Mesecev Zaliv - kilátás a sziklafal tetejéről

A környék strandjairól itt tájékozódhatsz >>>

Városlátogatás

Mivel két éve bejártuk Pirant és Izolát is, és mert a városnézés nagy melegben nem annyira kellemes, most csak Koperbe látogattunk el. Koper, vagy olaszul Capodistrira a szlovén tengerpart legnagyobb városa, közel 1 500 évnyi kalandos történelemmel. A várost római telepesek alapították, volt velencei fennhatóság alatt, az első világháború végéig az Osztrák Császárság, illetve Osztrák-Magyar Monarchia, majd az Olasz Királyság része. 1954 után Jugoszláviához került. A mediterrán városka épületei, akár csak a szlovén tengerparti városok mindegyike, erősen velencei stílusjegyeket mutat. Nevezetes épületei a velencei gótikus stílusú Prétori palota és az eredetileg román stílusban épült katedrális. A híres épületek mellett érdemes azonban csak úgy céltalanul sétálgatni a város keskeny kis sikátorain, kellemes terein, elmerülni a mediterrán hangulatban. Aki megéhezik, a tengerparti sétányon több étterem és kávézó közül is válogathat. Koperben található Szlovénia egyetlen teherkikötője, mely egyúttal Közép-Európa áruforgalmának legfontosabb tengeri kapuja is: a hatalmas hajókra is érdemes egy pillantást vetni.

Evés-ivás:

Fritolin, Fritolin és mindig csak Fritolin: ha a portorozi strandon töltöttük a napot, akkor kötelezően a két éve megszokott halas helyünkön ettünk, és szerencsére idén sem kellett csalódnunk benne. Aki friss tengeri halat vagy egyéb tengeri herkentyűt enne, itt biztosra mehet.

Kávézni azonban új helyet választottunk: a tengerparti főutcán található Opera kávézóban találtunk finom kávét és fagyit. A sütiket nem teszteltük, így azokról véleményt nem tudok mondani.

Szállás

Nem ugyanott, de ugyanabban az utcában választottunk apartmant, ahol 2 éve is laktunk, a központi strand innen kb. 5 perc sétával érhető el. A Tatjana’s Guesthouse néven szereplő nyaralóban három kiadó apartman található, mi ezek közül a földszinti, két hálószobást vettük ki. Tiszta és tágas apartman, mindkét hálószobában egy francia- és egy egyszemélyes ággyal, rengeteg pakolóhellyel. A fürdőszobában kád és zuhanyzó is rendelkezésre áll. Két terasz is tartozik az apartmanhoz, az egyik napos és tengerre néző, a másik árnyas és reggelizésre alkalmasabb. Árnyékos, de szűkös parkoló is tartozik a házhoz. 
Ami nem tetszett: a közös helyiségek elrendezése nem túl kényelmes (az étkezőből konkréten kitettünk két széket a teraszra, hogy elférjünk). A konyhában van két hűtő, de nincs se sütő, se mikró. Egyébként tányér, edény, pohár evőeszköz van bőven, de konyhai konnektor pl. csak egy, így a kenyérpirító és a vízforraló nem működtethető egyszerre (persze így érthető, hogy mikrosütő miért nincs...). A konnektorok állapota amúgy is hagy kívánnivalót maga után (szerintem nem túl biztonságosak). Jó tudni, hogy a szállás egészen közel található a szabadtéri színpadhoz, ahol a 10 ott töltött estéből 8x volt koncert…. aki aludni is szeretne nyaralás alatt, annak nem javaslom! Tény azonban, hogy kifejezetten kedvező áron foglaltuk le az apartmant.

210804_szlovenia_08.jpg

A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr516666810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása