Turisták Észak-Koreában

Napjainkban a világ egyik háborús tűzfészke - és mégis turisták látogatják? Észak-Koreában bizony létezik turizmus - erre a legjobb bizonyíték, hogy nincs benne a világ 10 legkevésbé látogatott országában. Na jó, a 16. legkevésbé látogatott.

Mindenesetre tévhit, hogy Észak-Koreába ne lehetne beutazni. Vannak természetesen szabályok, melyek szigorúbbak mint egy tunéziai lasztminit esetében, de Phenjant és az ország szépségeit nyugati turisták is láthatják.

A beutazás csak csoportosan és csak néhány utazási irodával lehetséges. A turisták semmilyen körülmények között nem mozoghatnak az országban egyedül, csakis csoportjukkal és idegenvezetőjükkel. A belépéshez vízumra van szükség, melyet az utazási iroda kér meg, és általában meg is kapják. Dél-koreai állampolgárok és újságírók esetében az ügyintézés problémásabb és több időt vesz igénybe. Az utazók nem beszélhetnek, nem léphetnek kapcsolatba az utca emberével, továbbá nem lehet náluk semmilyen, koreai nyelven írt szöveg, papír. Szigorúan tilos minden katonai objektum vagy építkezés fényképezése, és olyan képeket sem célszerű készíteni, melyeken látszódhat az ország szegénysége. Az észak-koreai vezetők szobrait azonban "kötelező" lefotózni, és praktikusan úgy, hogy az egész alak jól látszódjon. Szigorúan tilos bevinni videókamerát, állatokat és bármilyen pornográf dolgot; engedélyezik azonban a CD-k, mp3-lejátszók, laptopok és fénykepezők bevitelét. A külföldi csoportokat állandó ellenőrzés alatt tartják, ugyanakkor egy-egy jó idegenvezetővel ellátogathatnak a helyiek által látogatott helyekre (pl a főváros metrója, közparkok). Az utazási irodák vezető szerint még egy utassal sem volt probléma, senkit nem hurcoltak el a rendőrök és nem került munkatáborba, de a szigorú szabályokat mindenkivel betartatják az út során.

A csoportok úti tervét a hatóságokkal előre egyeztetni kell, és minden csoportra külön engedélyt kell kérni. A városnéző programban mindig szerepelnek az ország vezetőinek monumentális bronzszobrai, népszerű turistalátványosság pl. Kim Ir Szen szülőhelye, egy 1968-ban elfogott amerikai hadihajó, és szívesen látottak a külföldiek a buddhista templomokban, szent helyeken is. A programokban olyan exkluzív elemek is lehetnek, mint főzőórák, vidámpark- és filmstúdió-látogatás vagy golfozás azon a pályán, ahol Kim Jong-il is játszott.

Az utazásszervezők szerint Észak-Korea teljesen egyedi élmény - az országban van bőven természeti és kulturális látnivaló is, de ami igazán különlegessé teszi, az a nyugati civiláziótól való teljes elzártság. Nehéz ma már elképzelni egy városi környezetet internet, reklámtáblák, hatalmas forgalom és szmog nélkül - mivel Kínából érkeznek a csoportok, így könnyen érzékelhető a kulturális különbség.

Turisztikai infrstruktúra? A főváros reptere, a Sunan Airport hetente többször fogad Pekingből járatokat, de sok utazásszervező használja a Kínából érkező vonatokat a beutazáshoz. Szállodák is vannak, habár az utazók ritkán válogathatnak közülük - sajnos a híres phenjani piramis-alakú Ryogyong Hotel csak nem akar elkészülni. Jelenleg a külseje készen van, és állítólag belül is alakul, de a legújabb hírek szerint a 2013 közepére tervezett megnyitót elhalasztották.

És hát azt a nézőpontot sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mely szerint etikátlan olyan országba látogatni, ahol ennyire nyilvánvalóan lábbal tiporják az emberi jogokat. Egyesek szerint pedig éppen a turizmus segíthet a koreaiak szemét felnyitni - ki tehet igazságot a témában?

Aki kedvet kapott, az itt nézelődhet a témában:
Uri Tours
Young Pioneer Tours
vagy magyarul: Millenium Utazási Iroda

UPDATE: Témába vágó képgaléria itt (franciául tudók előnyben).

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr805229636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faluvégi Balázs 2013.04.17. 19:19:10

Tetszik a post, de egy kicsit hadd árnyaljam.

"A beutazás csak csoportosan és csak néhány utazási irodával lehetséges."

Nem kell csoport, akár 2-3 ember is mehet.

"Az utazók nem beszélhetnek, nem léphetnek kapcsolatba az utca emberével"

Ez nem teljesen igaz, persze csak olyan helyeken vagy, ahol ez nekik nem okoz problémát.

"továbbá nem lehet náluk semmilyen, koreai nyelven írt szöveg, papír."

Elképzelhető, bár ezt a kutya nem ellenőrizte.

"és olyan képeket sem célszerű készíteni, melyeken látszódhat az ország szegénysége"

Senkit sem érdekelt.

"Az észak-koreai vezetők szobrait azonban "kötelező" lefotózni,"

Azért nem kötelező.

"ugyanakkor egy-egy jó idegenvezetővel ellátogathatnak a helyiek által látogatott helyekre (pl a főváros metrója, közparkok)."

Ez már majdnem hogy kötelező program.

Az utazási irodák vezető szerint még egy utassal sem volt probléma, senkit nem hurcoltak el a rendőrök és nem került munkatáborba, de a szigorú szabályokat mindenkivel betartatják az út során.

"Szállodák is vannak, habár az utazók ritkán válogathatnak közülük"

Kifejezetten lehetet válogatni, persze 4-5 hely közül csak.

biododírium 2013.04.17. 19:35:40

Én ezt a videokamerás tiltást nem értem, mikor fotózni lehet. Ma már nincs olyan fényképező, ami ne tudna videot is készíteni, ráadásul HD/fullHDben mindezt.

különvélemény 2013.04.17. 19:39:07

"Egyesek szerint pedig éppen a turizmus segíthet a koreaiak szemét felnyitni"

Főleg, hogy átlag lakossal nem is találkozol, kivéve talán a metrót.
Bizonyára ettől majd elfelejtik az egész életen át tartó agymosást.

mr.guargumi 2013.04.17. 19:54:21

zseniális "dokumentumfilm" egy fiatal csapat utazásáról, élményeiről -> www.youtube.com/watch?v=oULO3i5Xra0

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:19:12

Nekem annak idején az egyetemen volt egy észak-koreai évfolyamtársam. Ő volt az egész karon a 3. legszebb lány. Viszont nulla körüli szinten kommunikált, képtelenség volt vele közelebbi kapcsolatba kerülni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:22:51

Ami a főváros nevét illeti, megjegyezném, hogy a magyarok 99 %-a abban a hitben él, hogy az "fenjan", a ph-t a közpkori latin alapján f-nek gondolva, pedig nem, az ejtés "phenjan".

Hasonló eset még Dél-Oszétia fővárosa, Chinvali, melyet a magyarok zöme igyekszik vagy "csinvali" vagy "hinvali" formában mondani, pedig nem, simán "chinvali" a neve.

különvélemény 2013.04.17. 20:31:50

@különvélemény: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Esetleg a g-t ki lehet hagyni, de azzal jobb, csak el kell harapni. :D

2013.04.17. 20:31:56

az Agra is megy oda a magyarok közül.

Az egész olyan, mintha az általános iskolás orosztankönyvek világa elevenedne meg.

micsoda? 2013.04.17. 20:43:41

Valamikor az IBUSZ utazási iroda szervezett utazást Észak- Koreába. Már akkor sem volt valami megbízható partner, (pedig egy táborba tartoztunk) párszor miatta elhalasztódott az út.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:50:56

@különvélemény:

Oké, de az az eredeti koreai név. A magyar név simán phenjan. Valószínűleg az oroszon keresztül jött be a magyarban, oroszul is így mondják.

különvélemény 2013.04.17. 20:54:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem is kötekedni akartam, csak mindig örülök, amikor közel hibátlanul lehet leírni egy k bonyolult ázsiai nevet magyarul, ráadásul úgy, hogy bármely magyar ugyanúgy ejti.
Ezért jó ez a nyelv... :)

elektronik (törölt) 2013.04.17. 20:54:43

Kim Il Sung = Kim Ir Szen magyarul

Herr Glatzkopf 2013.04.17. 21:02:53

Ebbe az országba, még ha tehetném sem mennék el. Undorítónak tartom azt az agymosást, azt a személyi kultuszt, ami ott van.

különvélemény 2013.04.17. 21:04:52

@elektronik:
Az "Kim Szong Dzsu", vagy "Kim Il Szong"

Ahogy maxval írta, valószínűleg ez is az oroszból jött: Ким Ир Сен ami "Kim Ir Szjon" ebből lett "Kim Ir Szen".

különvélemény 2013.04.17. 21:08:43

@Safrane(k):
Szerencsére az USA-ban nincs agymosás, vagy lásd a német közszolgálati magyarellenes "rajzfilmeket".
Goebbels óta hódít a néphülyítés a médiában. Azelőtt a vallás volt a néphülyítés eszköze, csak áttértünk az elektronikus hírközlésre.

Herr Glatzkopf 2013.04.17. 21:25:53

@különvélemény: Itt most éppen É-Koreáról van szó. Azért az általad említett országokban közel sem olyan, egyértelműen érzékelhető intenzitású sem az agymosás, pláne nem az első számú vezető (kvázi) kötelező istenítése. A médiával kapcsolatban egyetértünk.

FCs 2013.04.17. 21:48:42

Itthon az Agra az Észak-Koreai utak szakértője, az a Csoma Mózes az út vezetője, aki pár napja itt az indexen nyilatkozott az aktuális válságról. www.agra.hu/utazas/eszak-korea-nagykorut-osz

itchap 2013.04.17. 22:22:48

Háborús tűzfészek napjainkban? Háááát... mondjuk Koszovót, vagy Boszniát, Ruandát, (vagy most Szíriát) annak nevezték, de hogy Észak-Koreát? nem is tudom! Kicsit túlzásnak érzem.

itchap 2013.04.17. 22:29:21

@mr.guargumi: szerintem e cikk íróját is ez ihlette meg, sajnos nagyon keveset és nagyon felszínesen közölt, de a DPRK mindig az, amiről az ember szívesen olvas.

itchap 2013.04.17. 22:35:16

@Safrane(k): szerintem mindenki hasonlóan érez, de ha tehetném biztos mennék. Nyilván erőltetnem kellene magam, hogy ne szóljak be minden olyan "nem demokratikus" dologra, ami éppen bántana, de először is el kell fogadnunk, hogy nem mi vagyunk otthon, és főleg nem mi váltjuk majd meg a világot ott. Az az ország egyszerűen túl érdekes azoknak, akik nem a kemény kommunizmusban nőttek fel (magam '79-es születésű vagyok), és ki hagyna ki egy szürreális időutazást az orwelli világba, 2013-ban, ahol már ez a komment is felérne egy csodával.

különvélemény 2013.04.17. 22:42:14

@Safrane(k):
Nyilván nem egyenlőség jel van, de a demokráciákban a "zéró" az elfogadott, ehhez képest hagyjuk, hogy mi megy az USA-ban:
Lásd USA: A SOPA-t, a PIPA-t és az ACTA után itt a CISPA.
Mindegy hogy nevezzük, csak lehessen lehallgatni az amcsi állampolgárokat.
Mert a kínai hekker nyilván amcsi hálózatból fog betörni, tehbát ha minden amerikait mindig lehallgatsz, akkor véded őket....
Ha ezt orbán csinálná, már farkast kiáltana a teljes ballib.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.04.17. 23:35:26

@különvélemény: én azért látok apró eltéréseket, pl itthon nem végeznek ki/vetnek gulágra családostul ha nem vetted be a propagandát és hülye f*sznak tartod a vezéredet.
(gratula a teljesen értelmetlen szószűrőhöz, kedves blogger :D)

Martian (törölt) 2013.04.18. 00:05:23

@különvélemény: de ezekben az országokban nem harapja le a füledet a Nagy Testvér, ha agymosónak nevezed a rendszert.

JosephSmith 2013.04.18. 00:25:47

@különvélemény: Számomra még mindig rejtély, hogy vannak ilyenek mint te, akik a nyugati demokráciák meg a diktatúrák között húzogatják a párhuzamokat. A "rendőrállam" még stimmelhet is (igen, amerikában simán leverik a vesédet a zsaruk, ha nem tetszik nekik, amit csinálsz, de legalább ők is ráb.sznak, ha feljelented őket) Ezerszer inkább élnék az elnyomó USA-ban vagy németországban, mint Észak koreában, ahol a veséd is leverik, de még a családod is kiírtják, mindössze csak azért, ha nem dicsőíted elég hangosan a vezért... és éhen is dögölhetsz, még akkor is, ha különben tehetséges vagy, és gürizel, mint az állat. Ez az elnyomó kapitalizmusban már ritkább, bár tudom, hogy a középszerű -és képességű idióták szerint ez nem így van, nekik jobban tetszene, ha mindenki egyformán szegény lenne, a szippantós, meg a sebészorvos keressen ugyanannyit, mert az a jó.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.04.18. 01:20:26

A közértbe mennék el amit Dzsongun mostanában átadott. Mondjuk nem értem, miért hűtik a konzerveket. Tele van a hűtő konzervekkel. Miért?

wiki-lék 2013.04.18. 07:32:37

Oszt az vót má' hogy mitő' tűzfészek okoskám?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 07:49:33

@különvélemény:

Igen, így van. Eleve az "l" és az "r" nem külön fonéma a koreaiban, ha jól tudom, innen ez a "Kim Il" / "Kim Ir" kettősség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 07:50:10

@Safrane(k):

Ezen az alapon nagyon sok országba nem lenne szabad menni.

különvélemény 2013.04.18. 08:54:37

@Martian: @Zka:
Nem, ott azt mondasz amit akarsz, egyszerűen senkit sem érdekel, ráfogják, hogy konteo és kész. Még mozifilmet is forgathatsz róla, nem számít.
Közismert pl., hogy ha nem hősként akarod a filmedben ábrázolni a hadsereget, akkor minden segítséget megtagadnak.

Valamint ott üzleti érdekek irányítják az országot, nem autoriter a rendszer.

Viszont, jelen állás szerint bármikor jöhet érted a fekete autó, semmit sem tehetsz ellene, még ügyvédet sem hívhatsz.
A "patriot act" óta az FBI és a CIA ott és akkor hallgat le, amikor és ahol csak akar, bírói engedély nélkül, az internet egyenlőre még nincs 100%-ig lefedve, de majd most az is meglesz. Obama megígérte, hogy szigorítani fog ezen, pont az ellenkezőjét tette.
Az M$ is azért vette meg a skype-ot, mert nem tudták feltörni.
Angliában egy tanulmány szerint több mint 100 kamera vesz fel, mire munkába érsz, a metrórobbantókról mégis csak egyetlen állókép van, a buszon nem működött a kamera...
És még sorolhatnám, hogy mennyire az állampolgárok és nem a bűnözők ellen van az egész rendszer.

szellemkor 2013.04.18. 10:07:11

@különvélemény: (de a poszt szerzőjére ugyanúgy vonatkozik, sőt!)

Végtelenül szomorú, hogy hozzád hasonló ráérő okostojások és konteó mániások holdkóros rögeszméitekkel megpróbáljátok elrelativizálni a föld egyetlen náci kommunista totalitárius rezsimjének szürreális és szégyenteljes létezését.

Nem, nem lehet sem Guantanamókkal, sem a CIA disznóságaival egyenlőségjelet tenni É-Korea és egyetlen más ország közé sem.

Vállalhatatlanul ocsmány, önző, és cinikus dolognak tartom hogy turistaként élcelődik valaki ebben az istenverte lágerben, mint ha a működő Auschwitzbe szerveztek volna buszos kirándulásokat, ahol bemutatják hogy a zsidóknak milyen jó, mert lám, még saját focicsapatjuk is lehet.

Aki Észak-Koreába látogat a rendszert legitimálja, a diktatúrát támogatja.
Aki tényleg tenni akar az észak-koreai népért, az megkeresi a disszidenseket segítő szervezeteket, mert egyetlen amivel szöget lehet verni ennek a rendszernek a koporsójába, az a tömeges disszidálások elősegítése, és az emberek kimenekítése, pont mint az ehhez képeset sokkal lightosabb NDK és Románia esetén volt.

Ha pedig nem tudsz ennyit áldozni, akkor megtehetnéd az észak-koreaiakért, hogy legalább a saját körnmyezetedben és a neten felhívod a figyelmet a valóságra, és nem engeded hogy romantikus baromságokkal bagatellizálják el a világ szégyenét, és ezzel segítenél a demoktratikus országok lelkiismeretét felébreszteni.

Ez tudniillik nem kerül semmibe.

szellemkor 2013.04.18. 10:13:38

A szerzőnek kénytelen vagyok mégis külön gratulálni az utolsó, fantasztikusan cinikus bejegyzésért.
Mint ha nem tudná magától is a választ.
Hát kedves DonnaQ, vajon ki tehet igazságot???? Nagyon nehéz eldönteni, mi?
Hadd segítsek! Sierra Leonében az emberpiacra friss gyerekrabszolgák érkeztek! Ki ne hagyd a tutti vételt! Ugyan (már Marx is megmondta) a gyermekmunka erkölcstelen, de roppant hasznos!
("Esszem-f@sszom megáll!", hogy egy klasszikust is beidézzek.)

szellemkor 2013.04.18. 10:21:24

@itchap: Ne haragudj, az ember ugye a koráról nem tehet, de szerintem attól még hogy fiatal vagy, tudhatnád értékelni a demokráciát amibe belenőttél.

Legalábis, nem kellene ilyen logika mentén felmentést adni a világ legsötétebb diktátordinasztiájának, hogy ők vannak otthon. Ja, mert elbarrikádozták, túszul ejtették 22 millió embertársukat, és zsarolják a fél világot velük, a hozzád hasonló kalandvágyó széplelkekkel meg bármi áron takargatni próbálják égbekiáltó hazugságaikat, hogy lám, még turisták is jönnek ide megcsodálni a Nagy Vezér életét.

Én Észak-Koreába legfeljebb egy B2 pilótafülkéjében mennék, hüvelykujjammal az atomtöltet kioldógombján, "Szeretettel Kim-nek" felirattal a bombán...

szellemkor 2013.04.18. 10:51:54

Idézet az Agra utazásszervező iroda túraajánlatából:

"Mai napunkat a Koreai-félsziget egyik legszebb vidékén töltjük, amit gyakran szoktak „Korea Svájcaként” is emlegetni. A különleges szépségű sziklás hegyvidék nem véletlenül kapta a Gyémánt-hegység nevet. Miután elköltünk egy jóízű pikniket a hegyvidéken, buszunkkal visszaindulunk Phenjanba. Megtekintjük az Arirang-fesztivál monumentális előadását, amelyben emberek tízezrei mozaikképeket alkotva tisztelegnek a KNDK politikai rendszerének."

Én elhiszem hogy egy olyan tudósnak, mint dr. Csoma Mózes elvtelen kompromisszumokat kell vállalnia ha a hivatásául választott területet tanulmányozni akarja, de valahol meg lehet húzni a tudomány és az erkölcs között is a nagyon is létező határvonalat, hiszen embert sem boncolunk élve pusztán tudományos érdeklődésből.

különvélemény 2013.04.18. 11:10:19

@szellemkor:
Alapvető érvelési hiba olyat cáfolni, amit senki sem állított.

Baldrick68 2013.04.18. 11:10:34

@szellemkor:
Ha már élveboncolás tudományos céllal.

hu.wikipedia.org/wiki/731-es_egys%C3%A9g

"Érzéstelenítés nélkül, élve boncoltak fel embereket.[11][13] Előbb megfertőzték őket különböző kórokozókkal, majd eltávolították egyes szerveiket, hogy azokon a fertőzés folyamatát tanulmányozzák.[11][14] Férfiakat, nőket, terhes asszonyokat és gyermekeket egyaránt feláldoztak.[11][13][15][16][17] Egy aktív résztvevő, Dr. Juasza Ken a Japan Times-nak nyilatkozott 2007-ben. Véleménye szerint legalább ezer ember, köztük orvosok, végeztek hasonló tevékenységet Kínában.[18]"
....
""

szellemkor 2013.04.18. 11:55:28

@Baldrick68: Köszönjük az érdekes adalékot! Tudtuk hogy japók voltak Ázsia nácijai a második vh.-ban...

De most 2013-at írunk, és ez a mocskos diktatúra zavartalanul működik, miközben generációk nőnek úgy fel a demokratikus világban hogy egy vállrándítással elfogadják a létezését, sőt néha még vállalhatatlan módon meg is ideologizálják olyanokkal a létjogosultságát hogy " de mit kezdenénk 22 millió agymosott koldussal", vagy hogy "Kínának nem maradna ütközőzónája dél felé", meg a hasonló ocsmány önáltatásokkal...

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.04.18. 14:13:04

néha nem tudom, h annak örüljek, h sokan olvasnak, vagy annak ha kevesen :|

Nem nyilvánítottam véleményt a témában, csak elmondtam, hogy ilyen is létezik. Ritkán szerepel a saját véleményem a blogon, amely egyébként nem kíván világot megváltani, politizálni, csak az utazást mint olyat, tágan és szabadon értelmezni.

@elektronik
a Kim Il Szun/Kim Ir Szen javítást köszönöm, rögtön átírom.

és a többieknek is az érdemi hozzászólásokat

szellemkor 2013.04.18. 14:49:23

@DonnaQ: Oké, kicsit erősen fogalmaztam, és valahol megértem az egészséges kíváncsiságát mindenkinek.

Őszinte leszek: annak idején, amikor még Európa utolsó sztálinista diktatúrája, Albánia, évekkel a KGST országok gyorsabb-lassabb demokratizálódása után (a virágzott szó pont szerencsétlen lenne) fogalmazzunk úgy, még vegetált, szóval akkoriban sokak éreztek hozzátok hasonló borzongással vegyes bizsergést, köztük én is, hogy meginduljunk Albánia felé.

Enver Hodzsa 1985-ös halála után már beengedtek turistákat is, így szűk 1-2 év lehetett, amikor a turistacsoportok közvetlenül szembesülhettek egy felbomlófélben levő sztálinista diktatúra romjaival.
1991-ben azután Albániában is győzött a forradalom, és elvesztette ezt a fajta szellemvasút-varázsát, de a (bunkerekkel telepakolt) érintetlen tengerpartok továbbra is megmaradtak, amíg fel nem épültek az első szállodasorok.

A mai fejemmel már viszont olyannak érzem Észak Korea meglátogatását mint a katasztrófaturizmust: elmegyünk hogy borzongjunk, szörnyülködjünk kicsit, aztán visszatérünk ide a "safe european home" otthonunkba, és az egész egy kalandos sztori lesz az ismerőseinknek mesélve.

Ha csak annyi lenne a morális aggályom mint a természeti katasztrófák turistáival, már az is épp elég lenne: ha nem tudsz segíteni, inkább ne menj.

De az észak-koreai rezsim ennél is rosszabb: tudatosan manipulál a turizmussal, minden egyes turistát a saját céljaira használ fel. Emiatt pedig minden egészséges morális hátterű embernek le kell győznie a kíváncsiságát és nem szabad támogatnia ezt a gyilkos bűnőző diktatúrát.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.04.18. 15:07:01

@szellemkor: teljesen igazad van, amikor a katasztrófa-turizmus hasonlítod. Olyan. Köszönöm a korrekt véleményt!
Ha valamilyen módon látnád, hogy az ott elköltött pénzed a helyi lakosokhoz jut, segít rajtuk, akkor változna a véleményed?

Mr. Finger 2013.04.18. 15:58:14

Lehet ott sört kapni?

Baldrick68 2013.04.19. 08:44:58

@szellemkor:
Nézd, vajon 56-ban miért szart ránk mindenki?
A nagypolitikai játszmák fontosabbak voltak, mint mi.
Szerinted észak koreában nincs másként?
Ha lenne ott olaj, már rég "felszabadították" volna őket.
Ezek a szarháziak tudják jól, hogy keménykedhetnek, mivel a nyugat nem fogja őket megtámadni.

Amúgy érdemes megnézni ezt a filmet.
www.youtube.com/watch?v=nQSIEAz3rws

Annak ellenére, hogy ez már a cenzúrázott, kozmetikázott verzió, tehát ebben az van bemutatva, hogy milyen szuper az élet tündérországban, ezért a lényeg itt is átjön.
Van benn jópár olyan momentum, amiről leginkább a nagyszüleink tudnak mesélni, akik átélték a "csodás" 50-es éveket.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása