Tájak, korok: Gótika Magyarországon

Őskor, római emlékek, román stílus - most a gótika következik a sorban. Hazánkban az Anjou-királyok uralkodás alatt kezdődött a gótika virágzása, Mátyás uralkodás alatt kezdett csak megjelenni a reneszánsz. A gótikus épületek egy részét már csak jelentősen átépítve, vagy éppenséggel lerombolva láthatjuk - ennek ellenére (vagy éppen ezért) érdemes megemlíteni néhányat. A kimaradókat lehet pótolni a kommentekben ;)

A budavári Mátyás-templom helyén először I. István idejében épült templom, melynek helyére a tatárjárás után emeltek háromhajós bazilikát. A 13. századi, klasszikus gótikus épületet már a 14. században, Nagy Lajos, később Zsigmond alatt átépítik, hogy aztán Mátyás is hozzátegyen. 1470-re készült el a Mátyás-címert is viselő délnyugati harangtorony, mely az egyik legszebb gótikus emlékünk. A sisaktoronytól kivételével a 15. századi formájában láthatjuk. A mai templomkép javarészt Schulek Frigyes munkája - a 19. századi felújítás során olyan pazar alkotás született, mely ugyan sok helyen különbözik, de részleteiben az eredeti, gótikus templom hibátlan rekonstrukciója.

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika a középkori Magyar Királyság legfontosabb temploma. Szemtanúja 43 koronázásnak, 15 uralkodó és 3 királyné eltemetésének, évszázadokon át őrizte a koronázási ékszereket, helyszíne volt az ország fontos, sorsfordító eseményeinek. A pazar külsejű, fénykoréban 100 méternél is hosszabb bazilika a török idők csatározásaiban pusztult el. Maradványai ma a Középkori Romkertben tekinthetőek meg. A koronázóvárosban szerencsére van ennél jobb állapotban lévő gótikus épület is: a Szent Anna-kápolnát egy fehérvári polgár építette a 15. században. Habár a kápolna sem kerülte el az átalakításokat, a 20. századi restaurálás során a késő-gótikus kapukeret újra napvilágra került.

A gótikus kor királyi székhelye Visegrád volt. A Fellegvár, a Salamon-torony és a Királyi Palota is az Anjou királyok idejében élte fénykorát. A ma romjaiban álló királyi palota építését Károly Róbert kezdte  el 1320-ban. A 123x123 méteres szabályos elrendezésű palotához kert és ferences kolostor is csatlakozott. A hatszögletű Salamon-toronyban látható a vár gótikus díszkútja. A Fellegvár építése még IV. Béla idejében kezdődött, majd az Anjou-királyok és Mátyás idejében is tovább bővítették és alakították. Egy időben feltehetőleg itt őrizték a koronázási ékszereket is. 

dsc_0198_jav.jpg

I. Lajos idejében élte fénykorát a diósgyőri vár - a tatárjárás után épült, négy saroktornyos épületben volt ekkoriban Európa legnagyobb lovagterme. A magyar-lengyel perszonálúnió alatt a Krakkó felé vezető út egyik állomása, mely a perszonálúnió felbomlása után vesztett jelentőségéből, később királynék nyaralóhelye lett. A vár éppen rekonstrukció alatt. Első szakasza már lezajlott: megújultak a belső terek. A második fázis most kezdődik: a várépület tetőt kap, újra lesz vizesárok, visszaépül a külső vár és a királynő füvészkertje.

Kétségkívül a soproni ferencesek temploma, a Kecske-templom a magyar koragótikus építészet egyik legszebb alkotása. Az 1270-es években kezdték el építeni, majd az építkezés egészen 1400-ig tartott. Tornya 47 méter magas, csúcsíves ablakai valódi mesterművek.

A szegedi ferences templom és kolostor szép gótikus épülete egy későromán templom átépítésével jött létre. A korábbi, támpillérek nélküli épületet támpillérekkel erősítették meg, nagyobb szentélyt és kórust emeltek, az ablakokba késő gótikus rácsok kerültek, megkezdődött a hajó újraboltozása, megépült a sekrestye is. Habár a templombelső a barokk ízlést tükrözi, az épület maga megőrizte a gótikus jegyeket.

Pazar gótikus csarnoktemplom Nyírbátor református temploma, melyet 1480-ban kezdett építeni Báthory István, erdélyi vajda. A magasba nyúló teret karcsú faoszlopok tagolják, csúcsíves ablakok világítják meg. A templom eredeti berendezéséből egy padsor a Nemzeti Múzeumban, egy pedig a nyírbátori Báthory István múzeumba került. A templom a vallási életen kívül otthont ad a nyaranta megrendezésre kerülő Nyírbátori Zenei Napok koncertjeinek is.

 Ne maradj le egy posztról sem -- kövesd a blogott a Facebookon is!

 

Tájak, korok sorozat új része: a gótika Magyarországon. Várom szeretettel a kommentekben, hogy mi maradt ki!http://vojazs.blog.hu/2016/02/22/tajak_korok_gotika_magyarorszagon

Posted by Vojazsblog on Monday, February 22, 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1007986171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.23. 13:53:46

"ugyan sok helyen különbözik, de részleteiben az eredeti, gótikus templom hibátlan rekonstrukciója."
Ezt hogy érted???
Hogyan lehet egy rekonstrukció hibátlan, ha sok helyen eltér (értsd: átépíti) az eredetitől.
Mellesleg a Schulek féle megoldás alapjában véve ilyen. Sok helyen aprólékosan pontos, de alapjában egy olyan templomot épített fel, mely azelőtt sohasem létezett ebben a formában. Faragványai, vízköpői, toronysisakja az alkotó fantáziájának termékei, nem pedig az előkerült részletek rekonstrukciói.
Hasonló, de sokkal kisebb átépítés hibájába esett Storno Ferenc a soproni ferences templom esetében is.

Lobo Marunga 2016.02.23. 14:11:49

A nyírbátori református templom valóban nagyon híres gótikus műemlékünk, különösen a belső boltozata híres. DE! A képen a nyírbátori katolikus (minorita) templom látható (ezért is a kereszt a csúcsán), amit sokkal kevesebben ismernek, és szintén gótikus, ráadásul az ismertebb reformátusra nagyon hasonlít. (Ha jól tudom, nincs meg az eredeti gótikus boltozata, ezért híresebb a református, plusz a berendezése barokk.) Már csak ezért is érdemes Nyírbátorba látogatni a gótika szerelmeseinek, és ha már arra járnak, a templomok útján bejárhatják a környék kicsi (többnyire) gótikus templomait. Érdemes.

Bbogas 2016.02.23. 14:39:59

2016-ban már bátran lehetne Szent Istvánt írni I. István helyett...

Idekívánkozik még a pannonhalmi bazilika.

Terézágyú 2016.02.23. 14:40:31

@Rézfánfütyülő fűzangyal:

Rögtön erre gondoltam én is. A Mátyás-templom, így a mai formájában pusztán neogótikus...

Terézágyú 2016.02.23. 14:41:28

@Bbogas:
"2016-ban már bátran lehetne Szent Istvánt írni I. István helyett"

Sőt: kötelező!!!!!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.23. 14:55:34

Az alapvető tévedés onnan származik, amikor Viollet-le-Duc (1814 – 1879) 1845 és 1878 között rekonstruktíven újjáépítette Notre Dame-ot Párizsban, amely a francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult. Azóta ezt tartják az autentikus gótika legszebb példájának. Az ő követője volt Schulek és Storno is. És ez az átok ma is hat.
Még egy van hátra, hogy a figyelmünkbe ajánlják az Országházat, mint gótikus épületet.
De pl. A Belvárosi Templomban több és jobb gótikus részlet van, mint a Mátyás templomban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.02.23. 14:58:24

@Terézágyú: Azért a pusztán neogótikus túlzás. Schulek nagyon igyekezett, és jól ismerte de Luc munkásságát, de azért autentikusnak nem mondanám.

tóninéni 2016.02.23. 18:04:41

Lehet hogy nem ide tartozik, de ezt a visegrádi romot nem kéne már végre rendbe hozni? Ezt mutogatjuk nyugati turistáknak? Nem is értem...

kkn 2016.02.23. 18:42:25

@Bbogas: Nekem nem szent. Csak egy kereszténynek szent, mert ők hisznek a szentekben. Aki nem keresztény, annak a szent egy elvont fogalom, egy üres cím, amit az egyház adott neki, amiben nem hisz, tehát számára az a személy nem szent, mert nem hisz az ilyesmiben.
Nekem államalapító I. István, Magyarország megteremtője.

Le Orme 2 2020.05.08. 00:37:21

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
Schulek nem vétett átépítési hibát, nagyszerű, zseniális munkát végzett. Nincs "eredeti alakja" az évszázadokon át épülő gótikus templomoknak. Milliószor változtak a tervek is, a kivitelezés is. Schulek a gótika szellemében járt el.

Le Orme 2 2020.05.08. 00:45:16

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
"Azóta ezt tartják az autentikus gótika legszebb példájának."
Kik? Mindenki számára közismert a történet a 19. századi átépítésről, de óriási túlzás arról írni, hogy a francia forradalom alatt az épület elpusztult (a berendezés és a szobrok elpusztítása az épületben magában nem tett kárt, persze barbarizmus volt a franciák részéről). Amienst, Reimst (szintén átépítettek) általában Párizs elé teszik, és még van legalább 20 párizsi Notre Dame szintű francia gótikus templom, többnyire katedrális.

Le Orme 2 2020.05.08. 00:59:31

A gótika legszebb, legeredetibb, Ile-de-France-i típushoz legközelibb magyar alkotása a kassai dóm. Mellette sajnos az összes többi más kategória, de ez már igaz a Bourgestól délre lévő francia területekre is. Nálunk elég kő építőanyag sem volt, a török is elpusztította, ami mégis épült.

Le Orme 2 2020.05.08. 01:10:33

A világmindenség legnagyszerűbb alkotásai ezek a templomok. Egy nagyobb francia katedrálison 200 éven keresztül egyfolytában 300-500 ember dolgozott. Azt követően az állagmegóvás évi több mesterembert tett ki. De ha csak az aktív építést nézzük, ez olyan, mintha egy éven keresztül 100 ezer ember dolgozna egy projekten. Elképesztő, a munkamennyiség 500 milliárd forintot tesz ki. Ehhez jön az anyagköltség, esetleg a szállítási költség.

Le Orme 2 2020.05.10. 23:41:15

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
"de sokkal kisebb átépítés hibájába esett"

Azért jó lenne, ha tudnál egyetlen olyan középkori templomot mondani, amihez 19. században nem nyúltak hozzá.
Akkor fejezték be a még csak nem is félkészt Kölnt, amely 200 éve még olyan volt, mint ma Beauvais. Volt egy kórus meg egy kereszthajó, aztán semmi, és csak úgy magában a déli torony alsó két szintje. (Ehhez hasonlót Utrechtben látni, mert ott a 17. században e szélviharban leomlott a főhajó, így a megmaradt templonytorony és a kórus között egy nagy hézag keletkezett. Beauvaisban is leomlott a négyezet fölé emelt óriási torony).
Gaudi pedig maga változtatott egyfolytában a tervein a Sagrada familia építése során. Nincs eredeti állapot, a gótikus templom évszázados vállalkozás, időben változó tervekkel.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása