Az utazási piac irányvonalai 2012

Tavaly kaptam néhány megjegyzést a "turizmus trendjei" címért - íme 2012-re sikerült (nagyjából) mellőznöm az idegen szavakat. A téma azért marad, ha ezúttal nem is olyan bő lére eresztve, mint legutóbb.


Mire számíthatunk tehát az utazások terén 2012-ben?

Talán nem meglepő, ha azt mondom: a repülőjegyárak emelkedni fognak - a válság ugyan még tart, de a repülés iránti igény már növekvőben van. A repülőjegyárakat az üzemanyag igen magas (és folyamatosan emelkedő) világpiaci ára is növeli. Minden fogyasztóvédelmi törekvés ellenére, az extra díjak megmaradnak: érdemes lesz alaposan tájékozódni a jegy megvétele előtt, különben fizetéskor éri meglepetés az utazót.
A járatok/férőhelyek száma csökkenőben van - a párhuzamos járatok (ahol ugyanazon az útvonalon több légitársaság is üzemeltet járatot) egy része meg fog szűnni. Mivel a felmérések szerint idén többen terveznek repülőutat, mint 2011-ben, így a járatok még zsúfoltabbak lehetnek. Senki ne számítson üres ülésekre!
A járattervezésekor és -indításkor előtérbe kerülnek a kisebb városok, kisebb forgalmű repülőterek, az ilyen légikikötőkbe újabb gépek indulhatnak.

A technika terén egyértelmű a fejlődés iránya: a mobiltechnológiák előretörése folytatódik, az okostelefonok használata válik megszokottá minden téren (jegyfoglalás, tájékozódás, becsekkolás). A tervezésben továbbra is jelentős szerepet játszik majd a Facebook, "barátaink utazásai", ajánlásai. A tervezés és a szervezés most már kizárólag az interneten zajlik. Érdekes újítás a KLM "meet & seat" szolgáltatása - az utasoknak lehetőségük lesz a többi utas közül "útitársat" választani. Persze nem az egész nyaralásra, csak a repülőútra - a LinkedIn vagy Facebook profil alapján mindenki eldöntheti, hogy ki mellett szeretne ülni a repülés órái alatt.


A 2012-es évben valószínűleg néhány jelentős légitársaság csődje is bekövetkezik. Jelenleg pár amerikai légitársaságot fenyeget ez a veszély, de ez  - a kialakult globális szövetségek miatt - az európai partnerek működésére is kihathat.

Az úti célok terén általánosan igaz, hogy erősödik az árverseny. Az utazók szinte kivétel nélkül a legjobb ajánlatot keresik. Figyelem! Ez nem feltétlenül a legolcsóbb, inkább a legjobb ár-érték arányú ajánlat lesz. Most már nem elég olcsónak lenni, az utazók igényei magasan vannak. A legtöbben tudják, hogy a legdrágább nyaralás az elrontott nyaralás.

A közeli desztinációk között az előző éveknél jobb árakat kínál a mediterrán térség (különösen Spanyolország) és az észak-afrikai arab országok. Utóbbiak (Egyiptom, Tunézia) nagyon szeretnék visszacsábítani a forrongások miatt elpártolt utazókat. Kérdés természetesen, hogy ezekből az alacsony árakból a gyenge forint miatt mi marad a magyar piac számára. Ha valaki euróban, vagy akár svájci frankban tartja a pénzét, akkor külföldi utazási irodáknál, esetleg közvetlenül a szállodáknál foglalva igen jó árakat csíphet el.

Biztosan jó árakat kínálnak a görög szállodák is - az utazók azonban bizonytalanok lehetnek a tavalyi évet jellemző sztrájkok miatt. Hogy sikerül-e idecsalogatni az utasokat, az csak a szezon során fog eldőlni. Az európai népszerűségi toplistán elöl jár még Horvátország és Franciaország is - igaz utóbbinál elsősorban a kempingek keresettek. Lengyelországba és Ukrajnába a foci EB miatt fognak sokan utazni. Nagy-Britanniába tömegek érkeznek majd az olimpiára, és a királynő trónra lépésének 60. évfordulójára rendezett ünnepségekre is. Az exkluzívabb desztinációk között Európában most Izland a nyerő, ahol az idei évben igen jó eséllyel lehet az északi fényt megfigyelni. 
A távoli desztinációk közül ár-érték arányban Délkelet-Ázsia a legjobb, a már bejáratott országok közül Thaiföld, a kevésbé ismertek közül Myanmar  lehet az idei befutó.
Tarolhat Mexikó is: a maja naptár szerinti világvége rájuk irányította a figyelmet, melyet gondosan meg is lovagoltak; változatos programokkal, egész évben a maja kultúrát ünneplik. A Yucatán-félsziget népszerű nyaralóhelyei így valószínűleg idén sem lesznek üresek. Dél-Amerikában Brazília a legnépszerűbb: a 2014-es focivb és 2016-os olimpia rendezőországa egyre több utazót érdekel. Figyelem! A szállodák itt már újraárazták magukat, Rio de Janiero a világ második legmagasabb szállodai átlagárát produkálta 2011-ben.
Az Egyesült Államokban New York és Florida verseng a két legnépszerűbb úti cél, de érdemes odafigyelni Új-Mexikóra és Arizonára is - mindkettő idén 100 éve tagja az USA-nak. San Francisco a 75 éves Golden Gate hidat ünnepli változatos programokkal.
A vastag pénztácával rendelkező, izgalmas utat kereső utasok várhatóan az Antarktisz, a Galapagosz-szigetek vagy Etiópia (vagy oda mégsem?)felé indulnak 2012-ben.

A világvége mellett egy másik katasztrófa is alakítja az utazási kedvet: idén lesz 100 éve, hogy elsüllyedt a Titanic. Belfast - ahol a hajót építették - alaposan rákészül az évfordulóra. Számtalan speciális túra, látnivaló várja a látogatókat. (A Titanic-témáról terveim szerint hamarosan még olvashattok itt!)

Az egyéni utazók szállásválasztására a kicsi, ámde hangulatos hotelek, panziók jellemzőek. A nagy, jellegtelen monstrumok, egyen-szállodák inkább csak csoportokat, konferenciákat tudnak becsalogatni. Fiatalok körében egyre népszerűbb az az utazási forma, amikor egy helyi lakos házában, lakásában szállnak meg - nem csupán a spórolás miatt, hanem az élmény is más. Így ugyanis betekintést nyernek egy helyi lakos életébe, szokásaikba. Az egyedül utazó nő már nem szokatlan látvány, az ő sajátos igényeiknek is egyre több hotel szeretne megfelelni. Ázsiában és az USA-ban már nem ritka a "ladies only" emelet.

A hajózás, mint utazási forma töretlen népszerűségnek örvend. Európán belül a folyami hajózás is újjáéledt, a nagy tengerjárók pedig az egész világon sikeresek. Kedveltté teszi a tény, hogy egy út alatt több várost lehet kényelmesen, a költözés és a ki- bepakolás kényelmetlensége nélkül megtekinteni, illetve a hajózás all inclusive jellege könnyebben kontrollálhatóvá teszi a nyaralás költségeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr713540255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messzi Vetek 2012.01.26. 18:32:07

A repülőjegy-árak emelkedése miatt fogok anyagilag tönkremenni, azt hiszem.

2012.01.26. 19:37:17

Nem a repülés drága már, hanem a repülőtér. Egy 150ezres repjegyből kb. 100ezer az illeték, csak többi a repjegy. Egy 80ezresből pedig csak 25 a jegy a többi a reptereké. Na ezért nagyon drága a repülés. Meg persze az üzemanyag miatt, de a Közel-Keleten a benzin a kutakon még mindig csak 30-40 Ft, tehát a kerozin jóval olcsóbb, mint Európában.

bopat 2012.01.26. 19:52:59

@roli101: Na ez azért túlzás. Az tuti hogy 150 ezres árból nem 100ezer az illeték!

2012.01.26. 20:18:51

Nem mindig, de azért elég gyakran. Az alábbi ár egy Budapest - Hong Kong repjegy áprisban, most kerestem rá:

Repülőjegy ára Felnőtt
1 x
31 159,00 HUF

Adó Felnőttre
1 x
126 632,00 HUF

Az olcsó repjegyek így épülnek fel. A légitárság nagyon olcsón adja a helyet a gépen, a reptereknél nincs akciós ár.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása