10 legrosszabb dolog utazáskor

Mindenkit érhet baj utazáskor - még a leggyakorlottabb, legalaposabban felkészült turistákat is. Éppen ezért "jobb félni, mint megijedni" - érdemes felkészülni mindenre, így a legnagyobb problémákat is képesek leszünk higgadtan kezelni.

Útlevél elvesztése: ha ellopják, vagy elveszíted útleveledet azonnal jelezd a helyi rendőrségnek és egyúttal lépj kapcsolatba a legközelebbi magyar konzulátussal vagy nagykövetséggel. (Ezek listáját a Külügyminisztérium weboldalán megtalálod. Ha extrém módon fel akarsz készülni, akkor a innen letöltheted a formanyomtatványt, amit az ideiglenes útlevél kiadásához ki kell tölteni.) Utazás előtt fénymásold le útleveledet, és ha tudod, az eredetit hagyd a szálloda (biztonságos) széfjében, nálad csak a másolat legyen. Ha útleveledben bármilyen, még érvényes vízum volt, akkor az eltűnést a hazautazás után jelezd az adott ország budapesti külképviseletén is.

Elveszett poggyász: Amennyiben a repülőúton tűnik el vagy sérül meg a poggyász, akkor ezt azonnal (érkezéskor a repülőtéren) jelezd a légitársaság felé. A légitársaság köteles megtéríteni a késésből adódó pluszköltségedet, illetve ingyenesen utánad szállítani a csomagot. Ha egy nap elteltével sem érkezik meg a csomag, akkor érdeklődj rendszeresen, hogy mi az oka és merre jár. Ha a csomagodat ellopják, akkor (ha közöttél biztosítást) a biztosító fizeti a kárt hazaérkezésed után. Érdemes alaposan áttanulmányozni a kötvényben található szerződési feltételeket. Autó utasteréből ellopott csomagra általában nem érvényes a biztosítás, csak a csomagtartóból elemelt holmira. Bizonyos egyedi érték felett akkor sem térít a biztosító, ha az egyébként az alatta van a térítési maximum összegnek. Fontos, hogy vettess fel a helyszínen rendőrségi jegyzőkönyvet, itthon ez alapján fizetik meg a károdat.

Betegség, baleset: Az Európai Unión belül az E 101-es nyomtatvánnyal tudod igazolni, hogy jogosult vagy az ingyenes betegellátásra. Jó ha tudod, hogy ez azokra a kezelésekre, beavatkozásokra érvényes, mely az adott ország polgárai számára is ingyenes. Ez gyakran eltér a magyar gyakorlattól. Az EU-n kívül utazva érdemes olyan biztosítást kötni, mely baleset és betegség esetén is téríti a kórházi ellátás költségeit, és más, ilyenkor felmerülő pluszköltségeket is (hozzátartozó kiutazása pl). Itt is ellenőrizd, hogy milyen értékhatárig, és mit fizet a biztosító. Probléma esetén, ha lehetséges, minél hamarabb lépj kapcsolatba a biztosító ügyfélszolgálatával, és tájékoztasd őket a történtekről. Így ők vehetik fel a kapcsolatot az orvossal, kórházzal, és intézik az adminisztrációt. Amennyiben hitelkártyádhoz van biztosítás, az is megfelelő lehet, csak tudd igazolni ennek meglétét!

Ellopott pénztárca: Nehéz védekezni a zsebtolvajok ellen, de néhány szabályt érdemes betartani. Ne legyen az összes pénzed és bankkártyád egy helyen! Mindig csak annyit vigyél magaddal, amennyire szükséged lehet, a többit tartsd a szálloda széfjében. A bankkártyádat azonnal tiltasd le, legyen mindig kéznél a telefonszám, ahol ezt megteheted! Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de a későbbi adminisztrációhoz szükséges lehet egy hivatalos jegyzőkönyv - jelentsd az esetet a helyi rendőrségen! Amennyiben kifutsz a készpénzből, akkor itthonról barátaid, családtagjaid hagyományos utalással vagy a Western Unionon keresztül tudnak segíteni neked. Előbbi persze csak akkor működik, ha a bankkártyádat nem lopták el.

Lekésett repülőgép: Ilyen esetben a megoldás késés okaitól függ. Ha a légitársaság hibájából (járatkésés) maradtál le a csatlakozásról, és mindkét utazásod azonos jegyszám alatt, egy jegyben lett kiállítva, akkor a légitársaságnak kell gondoskodnia a továbbutazásodról, a várakozás idejére pedig az étkezésedről és szállásodról is. Hosszabb várakozás esetén kötelesek kártérítést is fizetni. Ha a probléma nem róható fel a légitársaságnak (pl dugóba kerültél a repülőtér felé vezető úton), akkor viszont a költségeket és a következményeket neked kell viselned. Ilyen esetekre jó ha tisztában vagy azzal, hogy repülőjegyed változtatható-e és milyen feltételekkel. Ha látod előre a késést, akkor hívd fel a légitársaság repülőtéri irodáját, és értesítsd őket a problémáról - amennyibe repülőjegyed módosítható, akkor a módosítást egyszerűen elintézheted így.

Extrém időjárás: Az időjárást manapság még a meteorológusok sem tudják egészen pontosan kiszámolni, de azért érdemes már az utazás tervezésekor tájékozódni a várható időjárási körülményekről. Ne utazz a Karib-szigetekre hurrikánidőszakban, Ázsiába monszunkor stb. Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, és menekülni kell a szállodából,  akkor pontosan kövesd a személyzet utasításait. Csomagolj össze minden fellelhető élelmet és vizet, irataidat, legfontosabb holmijaidat. Ne kezd önálló akciókba - a helyiek itt most biztosan jobban ismerik a helyzetet.

Börtönben: Valószínűleg ezt szeretné mindenki elkerülni a nyaralása alatt - s mégis előfordul. Külföldön a külföldi törvények vonatkoznak rád is - tájékozódj előre, hogy milyen, itthonitól eltérő szabályokat kell betartanod. Ha nagy mennyiségű gyógyszert viszel magaddal, akkor erről lehetőleg legyen orvosi igazolásod. Amennyiben rács mögé kerülsz, azonnal értesítsd erről a legközelebbi magyar konzulátust!

Gyomorrontás: A leggyakoribb probléma utazások során. Ha biztosan el akarod kerülni, akkor ne igyál csapvizet, ne kérj az italodba jeget, csak olyan gyümölcsöt és zöldséget egyél, amelyet hámozni kell. Ne vegyél ennivalót utcai árustól. S ha ezeket nem sikerül betartani, vagy mindezek ellenére mégis megbetegednél, akkor legyen nálad gyógyszer a megoldásra. Tapasztalt utazók a mindennapi alkoholbevitelt tartják az egyetlen hatásos ellenszernek - sajnos a blogírót egyszer a legjobb tequila sem tudta megvédeni....

 

Vámprobléma: Ha szeretnél minél gyorsabban átjutni a vámellenőrzésen, akkor érdemes néhány egyszerű szabályt betartani. Ha értékes műszaki eszközöket viszel magaddal (fényképező, kamera), akkor ezekről készíts kiviteli nyilatkozatot, és ezt a határon (repülőtéren) pecsételtesd le. Így hazaúon biztosan nem ér az a vád, hogy külföldön vetted. Fentebb már volt róla szó, de ide is kapcsolódik: Ha nagy mennyiségű gyógyszert viszel magaddal, akkor erről lehetőleg legyen orvosi igazolásod. Tájékozódj előre, hogy utasforgalomban milyen értékben és mennyiségben hozhatsz haza árut, és legyél tisztában a külföldi szabályokkal is. Mit és mennyit lehet bevinni vagy akár kihozni az országból. Tengerentúlra tilos bármilyen élelmiszert bevinni - ha egyszerűen akarsz átjutni a vámellenőrzésen, akkor New York-i barátaidat ne lepd meg téliszalámival!

Áldozatként: Az erőszakos bűncselekmények áldozatai mindig ártatlanok, de hogy ne válj áldozattá, ne keresd a felesleges kockázatot. Tájékozódj, hogy hol és mikor biztonságos közlekedni, mely szórakozóhelyeket kell elkerülni. Soha ne legyen nálad látványosan sok ékszer, különösen ne esti sétánál. Ha mégis áldozattá válsz, azonnal fordulj segítségért a magyar nagykövetséghez, konzulátushoz, vedd fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

(Ha az ünnepek alatt utazol, akkor ebben a bejegyzésben is olvashatsz néhány hasznos tanácsot.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr382468298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása