Utazás az ünnepek alatt

Az emberek egy jelentős része a karácsonyi ünnepeket arra használja fel, hogy otthon, békében kanalazza a halászlét, és esze ágában sincs ilyenkor elutazni. Az emberek egy másik jelentős része pedig ilyenkor utazik. Ki azért, hogy hazajusson a családhoz, ki azért hogy minél messzebb legyen onnan, sokan pedig a teljes rokonságot és összes ajándékot felpakolva valami kellemes helyre repülnek, ahol nincs sár, latyak, hó és hideg, csak meleg, tenger és pálmafa. Nos ez a írás éppen nekik szól.

Mert az itthonmaradók még 24-én reggel megvívnak a fenyőárusokkal és halaskofákkal, az utazók pedig a légitársaságok, az időjárás és a reptéri biztonságaik jelentenek akadályt. Sőt, az év vége felé a karácsonyt itthon töltők egy része is mehetnéket érez: szilveszterre még többen utaznak el. Mivel ez nem egy piacozós blog, hanem egy utazós, ezért néhány jótanács azoknak, akik terveik szerint az ünnepek alatt repülőre ülnek.

Foglalj időben! Nos, akinek ma még nincs az ünnepekre foglalása, az már ezt az első szabályt elbukta. Az ünnepi időszak alatt felesleges utolsó pillanatig várni egy jó ajánlatra - nem lesz. Itt az utazik olcsón, aki "korán kelt".

Utazz korai géppel! Ez a tanács még nem késett el. Érdemes korai géppel utazni, különösen, ha valaki Európában még tengerentúli járatra is átszáll. A reggeli első járatok kevesebbet késnek, hiszen nem hozzák magukkal a napközben felhalmozott csúszásokat.

Válassz kisebb reptereket! A Budapestről indulóknak a tengerentúli járatokhoz most még legtöbbször egy európai repülőtéren át kell szállniuk. Ha van választás, akkor ez legyen minél kisebb: Frankfurt helyett München pl. Egy ferihegyi indulás, párizsi átszállás helyett inkább érdemes bécsi indulást választani közvetlen járattal, még ha a repülőtérre kijutás esetleg több időt is vesz el. Az USA-ból hazaindulóknak még több a választási lehetőségük - általános szabály, hogy minél kisebb a repülőtér, annál kisebb a tömeg.

Legyél tisztában a főszezonnal! A légitársaságok szezonalitása eltérhet, de általában december 15. - január 2. között magasabbak a repülőjegyárak. Ha az ünnepekre a családhoz utazol, talán érdemes korábban érkezni, így nem csak a tömeget úszod meg, de még pénzt is spórolsz (és a család is örül). Ha szilveszterezésből térsz haza, akkor jó ha tudod: mindenki január 1-5. között akar hazarepülni. Aki megteheti, hogy a téli felüdülést megnyújtsa, az a repülőjegyen jelentős összegeket spórolhat.

Menj ki időben a repülőtérre! - Evidens? Ha így lenne, senki sem késné le soha a gépét. Számolj plusz idővel a kijutáshoz, bármi történhet: hó, fagy, baleset, útlezárás, későn jön a taxi... Menj taxival vagy kérj meg egy barátot, hogy vigyen ki: a parkolás  nehezebb lesz (ha nem lehetetlen...). A repülőtéren tömeg lesz: tovább tart becsekkolni, ezért amint lehet, tedd meg. Hosszabb sorok lesznek a biztonsági ellenőrzésnél, juss át minél hamarabb. Inkább tölts a tranzitban több időt, minthogy lekésd a géped (így pl felhívhatsz mindenkit, akinek még nem kívántál kellemes karácsonyt).

Csekkolj be online: ezt már minden légitársaságnál megteheted. Így - ahol lehet - kiválaszthatod ülőhelyedet,  kinyomtathatod a beszállókártyádat előre (ha nem lenne nyomtatód, ezt a repülőtéri terminálnál is megteheted). Így időt spórolsz a repülőtéren! Az otthoni becsekkolás a legjobb védelem az ünnepi szezonban gyakran előforduló túlkönyvelések ellen is. Ha több jegyet adtak el a repülőgépre, mint ahány hely van, valaki lemarad - aki előre becsekkolt, az már szinte biztosan utazik. (Szállodai túlfoglalások elleni védekezésről korábban itt írtam)

Csomagolj okosan! És minél kevesebbet.... A kézipoggyászban legyen minimum egy váltás ruhád, és minden olyan dolog, ami nélkül egy éjszakát sem bírsz ki. Ha ez valami folyékony, akkor szerezz be belőle 1 dl-nél kisebb kiszerelésűt, hogy felvihesd a fedélzetre. A feladott poggyászaidon szerepeljen neved, címed, telefonszámod, és a szálloda neve-címe, ahol a nyaralást töltöd. Ha érkezéskor gyorsan meg akarod találni a bőröndöt, akkor tegyél rá valami rikító színű sálat, textilt, vagy egyedi matricát. Geek utazók generálhatnak az okostelefonok által felismerhető, kinyomtatható QR-kódot, és így biztosan nem kapnak fel másik csomagot a futószalagról. Mielőtt elhagyod a repülőteret vagy a repülőgépet, győződj meg róla, hogy a saját bőröndöd van veled! Ha csomagod kis méretű, nem csak a túlsúlydíjat spórolod meg, hanem könnyebben is tudsz vele közlekedni, nem kell a kocsikért közelharcot vívnod. Ha elveszik vagy megsérül a bőröndöd, akkor azonnal vetess fel jegyzőkönyvet, melyből egy példányt meg kell kapnod.

Gyorsítsd a biztonsági ellenőrzést! Nos nem úgy, hogy sürgeted a marcona és fáradt ellenőröket, hanem úgy, hogy egyszerűbbé teszed munkájukat. Legyél tisztában a biztonsági szabályokkal és szigorúan tartsd be őket. Ne viselj ékszert, zsebedben ne legyen aprópénz, kulcs. Ezeket már a reptérre induláskor tedd külön. Kérés nélkül vedd le kabátodat, övedet, ahol kérik, ott a cipődet is. Vastag zokniban utazz - így nem okoz gondot, ha a biztonsági ellenőrzéskor mezítláb kell ácsorognod. Legyen a szalagon a cipőd az első, így amíg a többi holmid átér, azt vissza tudod venni. Laptopodat vedd ki a táskádból, a folyékony anyagokat tartalmazó nesszeszer legyen átlátszó, és azt is vedd ki külön. Útleveled és repülőjegyed legyen a kezedben.

Ne csomagolj előre! A karácsonyi ajándékok ne legyenek becsomagolva! A repülőtéri biztonságiaknak éppen ezek a szépen dekorált karácsonyi pakkok szúrnak szemet, és szinte biztosan kibontatják. Nem csupán a repülőtéren vesztesz időt, de a csomagolással is kétszer dolgozhatsz. Ha valami egzotikus helyen töltöd a szentestét, és mindenképpen ott akarsz ajándékot adni, akkor csomagolásra ezúttal használj karácsonyi papírzacskókat.

Használd az okostelefonodat! És okosan - a legtöbb légitársaságnak már van letölthető alkalmazása, mellyel követni tudod a járatindulásokat, késéseket, változásokat. Így jobban ellenőrzésed alatt tarthatod az esetleges problémákat. Használd az utazáshoz alkalmazható szoftvereket - ezek segítenek kézben tartani minden szálat. (Témába vágó írások itt és itt is.)

Legyen minden kinyomtatva! Most, hogy kicsit hódoltunk a modern technikának, készüljünk fel a legrosszabbra is. Tegyük fel, hogy ellopják a pénztárcádat, útleveled, bankártyádat, lemerül a telefonod és nem találják a foglalásodat a szállodában. Nos, ilyenkor mit teszel? Ezeket a vészhelyzeteket nem könnyű megoldani, ezért érdemes előre felkészülni. Nyomtasd ki a repülőjegyedet, útvonaltervedet, szállodai visszaigazolásodat. Legyen nálad a légitársaság, utazási iroda, szálloda minden elérhetősége. Tudd igazolni, hogy mindent kifizettél, mindent visszaigazoltak. Fénymásold le az útleveled. Ha ellopják a bankkártyádat, akkor azonnal tiltasd le - legyen kéznél a telefonszám. Nézz utána még itthon, hogy az adott országban hol kérhetsz diplomáciai segítséget.

Használd fel a törzsutas-pontjaidat! Ha egész évben sokat repültél, akkor biztosan sok törzsutas-pontot gyűjtöttél össze. Ezeket ingyen jegyre főszezonban általában nem lehet beváltani, de érdemes upgrade-t kérni, így a turistaosztályú jegy áráért, a törzsutaspontok ellenében business helyet kaphatsz. Az ünnepek alatt a repülőgép szinte biztosan teljesen tele van, de business (vagy first) osztályon viszonylag kényelmesen utazhatsz.

Gyerekkel utazni: aki ezt teszi, az általában tisztában van a szükséges "óvintézkedésekkel", de azért néhány tanács nekik is jól jöhet. A repülőgépen a vészkijárathoz nem ülhetnek gyerekek. Ha nagyobb teret szeretnél, akkor az első ülések jöhetnek számításba. Már foglaláskor jelezd ezt az igényt a légitársaság felé, vagy kérd meg a repülőjegyet foglaló ügynököt, hogy tegye ezt meg neked. A gyerekeket előre figyelmeztesd, hogy a repülőtéren ne viccelődjenek bombákkal és terroristákkal. A biztonságiak - az utazók érdekében - nem értik tréfát. Ha rosszul bírják a repülést, akkor legyen nálad néhány zacskó, amibe.... nos, amit használhattok tengeribetegség esetén.

A legfontosabb: nyaralni indulsz és jönnek az ünnepek. Ne idegeskedj feleslegesen. Ha Te nyugodt maradsz, az utazás is kellemesebben telik majd. Jó utat, szerencsés földetérést, kellemes pihenést, jó nyaralást, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánok!

(Akinek még van valami tanácsa, ötlete, az ossza meg velem és az utazni készülőkkel egy komment formájában! Előre is köszönöm!)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr972444364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása