Ahol rozmaringból van a kerítés: családi nyaralás a szlovén tengerparton

A júniusi prágai kiruccanásunk után egészen augusztus közepéig kellett várnunk, de végül mi is nekiállhattunk csomagolni, pakolni és családi nyaralásra indulni. Szlovénia nagy kedvencünk (ezt a blog 22 szlovén témájú posztja is bizonyítja), ezúttal délnyugati szomszédunk tengerpartjára indultunk, ahol 11 napig élvezhettük az Adriai-tengert (spoiler: nagyon jó volt). 

Az Isztriai-félsziget szlovén részének legnagyobb, legelegánsabb nyaralóvárosa Portorož (a város nevének jelentése rózsakikötő), amely közigazgatásilag Piran része. A parti út egyik oldalán a strand húzódik, másik oldalán szállodák és éttermek sorakoznak. A meredek hegyoldalba épült településen a parti úttól távolabb fekvő panziókhoz és apartmanokhoz sokat kell lépcsőzni, így nem éppen babakocsi- és mozgássérült-barát a hely, cserébe szép a kilátás. Portorož klassz hangulatú nyüzsgő városka, ahol bougainvillea-bokrok, pálmák, fenyőfák, olajfák és formára nyílt (vagy éppen művésziesen bozontos) rozmaring-sövények szegélyezik a az utcákat.

190818_sunrise_08.jpg

Budapesttől 580 km-re található, az útvonaltervező szerint 5 és fél óra az út. Végig autópálya, a szlovén matrica is előre megváltható, nem kell fizetőkapuknál bajlódni. Viszonylag korai indulással nem csak a budapesti forgalom, hanem a szombat reggel Balatonra indulók (nagyobb) része is megelőzhető, így tényleg flottul-gyorsan oda lehet érni. Két kiskorúval azért kicsit bonyolultabb az utazás, de gyors reggeli indulással, maribori ebéddel (bejáratott éttermünk van ott), becsekkolással, bepakolással és egy rövid helyszíni bevásárlással együtt is késő délután már a tengerben csobbantak a gyerekeink. 

El is jutottunk a nyaralás legfontosabb programjához: a strandoláshozA szlovén tengerpart mindössze 46 km hosszú szakaszán számtalan kisebb-nagyobb szabadstrand van (fizetős partszakasszal mi nem találkoztunk). A tengerfenék köves, sziklás, a parton betonozott út fut végig. A tenger legtöbbször gyorsan mélyül: mindkét gyerekünk jól úszik, így igazán élveztük velük a mélyvízben úszkálást, stégről ugrálást. 

Portorož strandja a legnagyobb kiépített strand Szlovénia rövidke tengerpartján. A nagyobb részben homokos, kisebb részben füves strand partján betonsétány fut végig: nekünk a füves rész jobban bejött, egészen pontosan 1 egész napnyi homokos szakaszon heverés után átszoktunk oda. Lassan mélyülő tengerpartja hol iszapos-homokos, hol kavicsos, több, napozásra és ugrálásra alkalmas stég is tagolja a fürdésre kijelölt helyet. A gyerekek szórakoztatására van kosárpalánk, vízi- és hagyományos "szárazföldi" játszótér (mondjuk árnyék az nincs), a parton több helyen lehet napernyőt és napozóágyat is bérelni (a strand egyébként ingyenes). A napernyők nagy részén (érdemes ilyet kérni) van mini-széf is, így a pénztárcát és telefont relatív biztonságban tudhatjuk a fürdőzés alatt. A napernyő- és napozóágy-bérléssel egyidőben + 1 euróért megválthatjuk az egész napos mosdóhasználatot (az egész családnak). Saját napernyőt, sátrat vagy napozószéket nem nagyon lehet felállítani, maximum a szélső-hátsó füves részen van rá lehetőség. Természetes árnyék egyáltalán nincs, így napernyő nélkül bajosan lehet megúszni az egész napos strandolást. A strand mentén több étterem, kávézó, bár és büfé is található, az ebéd/uzsonna/kávé/fagyi egyszerűen megoldható. Abszolút főszezonban, augusztus közepén nyaraltunk, nyüzsgés ugyan volt, de zavaróan nagy tömeg nem. Egyedül a mosdók állapota hagyott némi kívánnivalót maga után: mintha délután már egyáltalán nem takarították volna azokat. Inkább mozgalmas, mint csendes-pihenős strandolásra kell készülni (volt olyan napunk, hogy a strandszínpadon órákon keresztül állították be a hangfalakat az esti koncerthez).

190818_sunrise_04.jpg

Strunjan: a félsziget túlsó oldala, mely a Parenzana-alagúton keresztül könnyű 40 perces sétával érhető el. Védett terület: a tengerből leválasztott belső tavon és a sólepárlókon rengeteg madárfaj él (tanösvény vezet körbe). A strunjani szabadstrand lényegében a leválasztott öböl és a tenger közötti gáton helyezkedik el. Jóval kisebb, mint a portoroži, cserébe jóval kevesebben is látogatják, nyugisabb körülményekre vágyóknak ideális. Itt is lehet (széf nélküli) napernyőt és napozóágyat bérelni, a gyerekek két fürdőzés közben szárazföldi és vízi játszótéren is mulathatnak. Az éttermi kínálat egyszerűbb, a strand étterem-kávézójában pizza, saláta, hamburger, néhány frissensült és sütemények közül választhatunk. A (z ingyenes) mosdó viszont még délután is ragyogott a tisztaságtól (ez gondolom összefüggésben van azzal, hogy a közeli négycsillagos szállodának is ez a strandja). Előnye, hogy van természetes árnyék, hátránya, hogy köves talajon kevésbé kényelmes a napozás. 

A Parenzana egy keskeny nyomtávú vasútvonal, amelyen 1902-35 között Trieszttől Porečig járt a vonat. Az olasz városban található végállomás ma Vasúttörténeti Múzeum, a vasútvonal pedig időközben különleges kerékpárúttá vált. Alagutak, viaduktok, a tenger és a hegyek látványa teszi igazán egyedivé. 8 alagútjából mindegyik áll még, legfrekventáltabb a Strunjant Portorožzsal összekötő "átvágás".

Fiesa apró kis öble Pirantól kb 15 perces tengerparti sétával érhető el (Portorožból kb. 45 perc gyalog, de korántsem egyszerű, és az út mentén haladni gyerekekkel nem is mindig kellemes). A gyorsan mélyülő köves strand vize kristálytiszta, a gyerekek folyamatosan buktak le, hogy apró halakat nézzenek, érdekes köveket, kagylódarabokat vagy éppen rákokat hozzanak fel. A bóján túl (igen, ott ahova tilos kiúszni) állítólag hirtelen nagyot mélyül a tenger, és itt már méretes halak úszkálnak el a szabályokat nem tisztelő strandolók alatt. Az ételkínálat pizza, hamburger, pleskavica, saláta, fagylalt vonalon mozog. Sem értékmegőrzést, sem napernyőbérlést nem lehet igénybe venni, lehet viszont búvárkodni. Van kis játszótér, sup- és vízibicikli-bérlés, és nem csak a strand, hanem a mosdó is ingyenes. Hála a sok fának, bőven van természetes árnyék. 

190819_fiesabeach_06.jpg

Ha nem strandolás, akkor városnézés. Mivel szinte folyamatosan 30 fok feletti hőmérséklet volt, sokra mondjuk nem volt igény, de azért csak beiktattuk. Nyaralni jöttünk, nem henyélni ;)

Piranban kétszer is jártunk. Először odafelé gyalog mentünk: kb. 45 perces séta a tengerparti úton. Rövid barangolás után vissza is sétáltunk, illetve a gyerekek az út egy részét úszva tették meg. A két város között több helyen is van strand, így aztán adta magát ez a hűsölési (és közlekedési) forma. Másodszor busszal mentünk át: a menetrend szerinti busz 20 percenként indul Portorožból, és nagyjából 10 perc alatt teszi meg az utat. A 1,5 eurós jegy a buszon váltható meg.

Piran 500 évig volt része a Velencei Köztársaságnak, és a házakon, épületeken látszik is a velencei hatás. Kedves mediterrán város, szűk, kanyargós utcákkal, keskeny ablakos, spalettás házakkal. A város gazdagságát a só alapozta meg; ahogy a mondás tartja "Piran a sóra épült". 700 éve kezdődött a munka város melletti sólepárlókon, és a "fehér arany" kereskedelme bizony évszázadokon át jól jövedelmező iparág volt. Strunjanban és Sečovljében mai napig hagyományos módszerekkel nyerik ki a tengervízből a sót, Portoroz és Piran között pedig napjainkban is állnak az egykori sóraktárak. A 18. század végétől Piran Ausztria része lett, majd a 20. század végére az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legvirágzóbb városává vált. Érdekesség, hogy itt indult el a monarchia első trolibusza 1909-ben.

A város központja a kikötő melletti Tartini tér, melyet a város híres szülötte, Guiseppe Tartini olasz hegedűművész és zeneszerző után neveztek el. Szobra a tér közepén áll: innen juthatunk fel a város fölé magasodó Szent György templomhoz és harangtornyához. Piran kisváros, sok múzeummal: Tengerészeti (és Várostörténeti) Múzeum, Víz alatti tevékenységek Múzeuma (búvárkodásról szól), Tartini emlékszoba, a Minorita kolostorban képtár, a Szent György templomban kincstár látogatható. Gyerekekkel a mindenféle kagylókat és csigákat bemutató Piran Shell Museumban és az Akváriumban voltunk. (Jó tudni: ha az egyikbe jegyet váltunk, akkor a másikba kedvezményesen léphetünk be.)  Egyik kiállítás sem túl nagy: a Kagyló Múzeum két szobás mindössze, igaz, a világ minden tájáról több mint 4 000 kagyló- és csigahéj látható a vitrineiben. Az Akváriumban az Adriai-tenger halait és élőlényeit lehet egy kicsit jobban megismerni.

Egy esős éjszakát követő hűvös reggelen indultunk útnak a Škocjan-barlangrendszer felé, ami alig 40 percnyi autóútra Portorožtól. A barlangrendszerben található a világ egyik legnagyobb föld alatti folyószurdokja: a Reka folyó hatalmas termeket, mély völgyet vájt ki magának. A 3,5 km hosszú föld alatti szakasz 10-60 méter széles, egyes helyeken a 140 méteres magasságot is elérni. A 2,2 millió köbméteres Martel-terem Európa legnagyobb barlangterme (világviszonylatban a harmadik legnagyobb).

A barlangrendszernek két szakasza látogatható, ebből a hosszabbik, 3 km-s túra csak vezetővel. A vezetett túrák óránként indulnak, a létszámtól függően osztják be több csoportba a látogatókat. A vezetés angol, olasz és szlovén nyelven megy (indulás előtt nyelvek szerint szétválogatva az embereket). A barlangban még vaku nélkül is tilos fényképezni (erre meglehetősen sajátos stílusban figyelmeztetnek is). A túra hossza kb. 2 óra, és bár sokat kell lépcsőzni, egyáltalán nem fárasztó. A barlang lenyűgöző: nem csak a termek nagysága, a cseppkövek szépsége, de a mélyen alattunk hangosan morajló folyó is egészen elképesztő látvány. A rövidebb, 1,5km-s túra vezető nélkül szabadon teljesíthető. Lehetséges külön-külön és együtt is jegyet váltani a két túrára, mi most csak a hosszabbikon mentünk végig. A túra indulásáig sem kell tétlenül várakozni: egy felszíni sétaúton a völgy peremén lehet körbenézni. Škocjan talán kevésbé híres, mint a Ljubljana közelében található óriási Postojna, de véleményem szerint sokkal látványosabb. A turisták hadát meglehet, hogy kicsit rutintalanul irányítják, persze az is igaz, hogy azon a hűvös reggelen nem csak nekem jutott eszembe barlangba kirándulni.... A parkoló teljesen tele volt és a pénztárnál is igen hosszú sor kígyózott.   

A 12C fokos barlang után a napfényes Izolában ebédeltünk, majd sétáltunk egy rövidet. A városszéli parkolótól 5 perc sétaút a központ. Az Izola név biztos sokaknak elárulja, hogy a város valaha szigeten állt: a szárazföldtől egy keskeny csatorna választotta el, melyet a 19. században kezdtek feltölteni. Izola is velencei stílusú, mediterrán város, ahol körbesétálva mindenképpen érdemes megállni egy pillanatra a gyönyörű Besenghi-palota előtt. Szlovénia egyik legszebb barokk városi palotája 1775-81 között, mindössze 6 év alatt épült fel, a kor egyik legfontosabb építésze, Filippo Dongetti tervei alapján. A háromszintes épület ma a városi zeneiskola otthona.

Hazafelé indulásunk délelőttjén sétáltunk a Seča-félszigeten, melyet egyik oldalról Portoroz kikötője, másik oldalról Sečovlje sólepárlói és egy keskeny lagúna határol. A füves félszigeten van szabad strand, szabadtéri szoborpark, valamint egy magán kaktuszkert is, ahova jelképes 1 euróért lehet belépni. Egy nagyobb méretű üvegházban számtalan szépen elrendezett különböző méretű kaktusz látható, melyek közül a legidősebb már közel 70 éves. A szúrós növényekből venni is lehet persze, ha valaki szeretne hazaúton folyamatosan a kezében szorongatni egy cserepet....

Szállásunk a Forgotten Garden egyik két hálószobás apartmanja volt. Az apartman egy konyha-étkező-nappaliból, 2 apró hálófülkéből, és egy fürdőszobából áll. Légkondicionált, működő wifivel rendelkező, tiszta és kényelmes apartman, melyet ott-tartózkodásunk alatt 2x takarítottak, a törölközőket kétnaponta cserélték. A konyhában főzőlap, vízforraló, szendvicssütő áll rendelkezésre. Az árnyas teraszon reggelizés állandó program volt, a kert hatalmas fenyőfái és pálmái elegendő árnyékot adtak még délután is (cserébe lemondtunk a tenger látványáról). Nyersfa bútorok, natúr színek: egyszerű, de praktikus, kényelmes berendezés. Összességében nagyon bejött a hely, néhány negatív dolog: kevés rakodóhely a ruháknak, sok szúnyog a kertben (szúnyogháló nincsen). Külön WC-fürdőszoba is jó lett volna, de ezen aligha lehet változtatni. Babakocsival érkezőknek, nehezen lépcsőzőknek nem ajánlom: a kertkaputól az apartmanig 2 lépcsősor vezet (1 le, 1 fel), a strandra is meredek lépcsősoron lehet lejutni.

Most talán sokan arra számítanak, hogy hosszú értekezés jön a helyi éttermekről, hiszen 11 nap alatt lett volna alkalmunk sokat kipróbálni. Nos az az igazság, hogy szinte minden nap ugyanott ettünk. Kipróbáltuk Fiesán és Strunjanban a strandkaját (rendben volt, a strunjani sajttorta kifejezetten nagyon ízlett), ettünk egy pizzát Izolán (Pizzeria Napa, feledhető minőség), de ezen kívül minden nap a recepciós fiú által javasolt, portoroži Fritolin étteremben ebédeltünk. A strand közelében lévő étteremnek nincs weboldala, nem hirdet a turistatérképen, de délben gyakran állnak sorba előtte asztalra váró emberek. Az étlapon van rengeteg halféle, rák, polip, tintahal, tengeri halleves, köretnek hasábkrumpli, saláta, mángold, krumplisaláta, rizottó, gnocchi, tészta. A halakat-rákokat lehet kérni grillezve vagy rántva, esetleg sütőben sütve. Terítő nincs, csak a friss tengeri kaja. Nyaralásunk végén étlapot már nem is kaptunk, csak egy fémtálban ízelítőt az aznapi fogásból: így kiválaszthattuk a halat, amit megsütöttek nekünk. Az étkezés végén egy-egy pohár szlovén gyomorkeserű, azaz pelinkovác érkezett ajándékba.

A megszokott, bringás nyaralás ezúttal elmaradt (majd hétvégente pótoljuk a hiányzó kilométereket), de megérte: kirándulás, pihenés, városnézés, finom halak - igazi aktív, de mégis pihentető tengerparti nyaralásunk volt az idén. 

Ha megtetszett Portorož, ide látogatva tájékozódhatsz >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2215027378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása