Gyenesdiás: szerintünk ezért családbarát

Gyenesdiás: a családbarát üdülőfalu  - állítja magáról a Balaton nyugati csücskében, Keszthely mellett található település. Idén másodszor nyaraltunk itt 2 gyerekkel és teszteltük a fenti állítás igazságtartalmát. Szubjektív élménybeszámoló 7 pontban: családbarátságra fókuszálva.

170703_balaton_44.jpg

1, Megközelítés
Egy helyben ülni képtelen, ámde autóban hányó gyerekkel igazán élmény az utazás. Az orfűi nyaralásunk rókázásban gazdag másfél hete után nekünk igenis fontos, hogy egyszerű legyen eljutni a célig. Gyenesdiás az M7-estől mindössze 30 km-re található, és habár a szombati turnusváltáskor elég erős a forgalom a 71-esen, mégis viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető.

További érdekes utazással kapcsolatos tartalomért kövess a Facebookon is!

2, Szállás
Személyesen nem próbáltuk, de a faluban található Wellness Hotel Katalin minden tekintetben gyerekbarát. Vannak két légterű családi szobák, apartmanok, külső-belső medencék, gyermekpancsolók, babakonyha, svédasztalos étkezés külön gyerekbüfével, játszószoba, játszótér, gyerekprogramok: még az is lehet, hogy egyszer mi is kipróbáljuk. Merthogy eddigi két nyaralásunk alatt magánapartmanban laktunk: így rugalmasabb az étkezés. Azaz, ha az esti program úgy alakul, akkor lehet az apartmanban enni hideget (vagy egyszerű meleget). És a reggelinél sem gond, hogy a család 25%-a (én) a felébredés után azonnal reggelizni akar és utána olvasgatna, míg a fennmaradó 75% éppen fordítva van programozva. Ehhez a megoldáshoz persze az is kell, hogy a környéken normálisan lehessen vásárolni - szerencsére Gyenesdiás és Keszthely között bőségesen vannak hiperek és szuperek is.
Az általunk választott apartman kertjében kis játszótér (hinta, csúszda, homokozó) és szabadon használható játékok segítik a kikapcsolódást. További előnye, hogy a nem okozott gondot a bringáknak zárt tárolóhelyet biztosítani - ez (is) egy fontos szempont számunkra!

3, Éttermek
Ugyan nem probléma, ha egyszerűbb kajákat össze kell dobni, de alapvetően én is pihenni jöttem, ezért aztán étterembe is járunk. Már az első nyaralásunk alatt is jó tapasztalataink voltak a falu vendéglátó egységeivel. Amellett, hogy jól főztek, rugalmasan álltak hozzá a gyerekek igényeihez, szó nélkül változtattak köretet, teljesítettek extra kívánságokat. A kölykökkel mindenhol kedvesek voltak, türelmesen kivárták, amíg ők maguknak rendeltek. A tesztelt étteremek: a Piroska Csárda a falu központjához közel található, a Szent Ilona pedig a Nagymező felé vezető úton. Egyszerű kis játszótér mindkét helyen van, bodzaszörp csak az utóbbiban. A strandi kajáldák közül a Diási Játékstrandon található Komáromy Pizzériát teszteltük - pizza, hamburger, gyros, lángos, lepények, palacsinták, néhány saláta van a menüjén - gyors strandebédhez tökéletes. 

170703_balaton_23.jpg

A Szent Ilona csárda hangulatos udvara

4, Strand
Az ember strandra jár, ha meleg az idő - egy balatoni nyaralás legfontosabb eleme mindenképpen a tó és a fürdőzés. Gyenesdiáson 2 strand is található, mindkettő fizetős (West-Balaton Gyenesdiás Plusz kártyával ingyenes!). Mivel itt a Balaton eléggé sekély, ezért a teljes partszakasz kiválóan alkalmas kisebb és nagyobb gyerekek strandoltatására is. A Gyenesi Lidóstrand ugyan kisebb, de első nyaralásunk alatt inkább ez vált be, már csak azért is, mert közelebb volt a szállásunkhoz (szerintem amúgy szebb is, de nyilván az én esztétikai érveim és igényeim nem döntőek, ha strandot választunk :)). Ha épp nem a vízben pocsál a kiskorú, akkor a játszótéren és a napvitorlával fedett homokozóban lehet múlatni az időt.
A Diási Játékstrand  minden évben szerepel a Balaton legjobb strandjai között: nem csak nagyobb mint a Lidó, hanem jóval több szolgáltatást is kínál. A homokos partú kis öbölben totyogósok, ovisok, sőt még kisiskolások is szívesen pacsálnak, saraznak, homokoznak. Sajnos a játszótér nem árnyékos, így a homok is, játékok is hamar felforrósodnak. Fizetős extra szolgáltatások: óriáscsúszda, trambulin, minigolf, csocsó, léghoki, biliárd - 1 800 HUF/nap áron korlátlan használat vásárolható mindegyikre. Vannak pingpongasztalok, strandröplabda-pálya, vízben kosárpalánk, kapu, szabadtéri sakk. Animátorok vízi aerobikot tartanak, gyerekeknek délután minidisco - szóval egész nap pezseg az élet.  
Akinek mindez nem lenne elég, az a keszthelyi vagy györöki strandok közül is válogathat, mindkét település könnyen elérhető.

170703_balaton_41.jpg

a Lidóstrand estefelé

170703_balaton_45.jpg

5, Kerékpár
A kétkeréken túrázás a nyaralás fontos része nálunk. Most, hogy már a kicsi is önállóan teker, arra is figyelni kell, hogy a táv és a pálya számára is teljesíthető és élvezhető legyen. A balatoni bringaút nagy előnye, hogy nem kell autók mellett tekerni a gyerekekkel, így kisebb bizonytalanságok megengedhetőek. Az egy hét alatt Szigliget és Balatonfenyves között tekertünk kisebb-nagyobb utakat. Mivel ezen a szakaszon nagy hegyeket nem kell megmászni, így sok pihenővel (és főképp fagyival) mind az öt- mind a nyolcéves számára élvezhető volt a kerekezés. 

170703_balaton_33.jpg

Kilátás a szigligeti várból

6, Gyerekprogramok
Gyenesdiáson lehet kecskét fejni az állatfarmon, látogatható a kovácsműhely, van mód agyagozás, korongozás kipróbálására. Túrázásra csábít a Keszthelyi-hegység: a Nagymezőről két kilátó is elérhető, különleges látványosság az elhagyott kőbánya, tanösvény, a Vadlán-lik nevű barlang. A Nagymező persze önmagában is jó program: van játszótér, lehet piknikezni (a komfortérzetet egy normális, tiszta wc emeli). A közelben található lőtéren koronglövésre lehet jelentkezni, gyerekek fárasztására ez erdei tornapálya javasolt. 

170703_balaton_16.jpg

A Nagymezőtől távolabbi, a Berzsenyi-kilátó

170703_balaton_12.jpg

Különleges látvány a természet által már félig visszafoglalt kőbánya

A Kalandpark a Lidóstrandról közelíthető meg, itt három különböző szintű pályán tehető próbára tenni ügyességet és bátorságot: az ovis kislány és a kisiskolás fiú is nagyon élvezte. (Gyakorlati jó tanács: érkezés előtt fújjátok be magatokat szúnyogriasztóval! És aki talál egy objektívsapkát a fűben, küldje el nekem. Köszi.)
Kultúrprogramokban sincs hiány: mi Szigliget várát és a keszthelyi Festetics-kastélyt néztük meg, de maradt bőségesen program a további nyaralásokra is: edericsi Afrika Múzeum, Keszthely számtalan múzeuma, a Kis-Balaton különleges vidéke vagy akár a tapolcai Tavasbarlang - és ezt a sort elég sokáig lehetne még folytatni. Keszthelyen a vizes játszótér jött be a gyerekeknek a legjobban, azt abszolút ajánlom kipróbálásra!

170703_balaton_26.jpg

Keszthely, Festetics-kastély

7, Bala Toni és a 7 pecsét
Bala Toni egy kedves kis teknős, aki ott ül a padokon, hever a homokozóban, visszaköszön pólókon és lufikon. Ha a gyerekeknek kedve van, gyűjtheti a programokon a pecséteket, megválaszolhat kérdéseket - cserébe a nyaralás végén kis ajándékkel kedveskedik nekik a Tourinform iroda. Az ajtónk alatt minden reggel becsusszant egy papír a Tourinform iroda aktuális programajánlójával. Bringás- és túratérképek, túrajavaslatok, a hét minden napján nyitva tartó iroda - minden a kedves nyaraló szolgálatában.

170703_balaton_40.jpg

Bala Toni ücsög a Lidóstrandon

Egyszóval: Gyenesdiás szerintünk és nekünk valóban családbarát! 

Ha kedvet kaptál, itt tájékozódhatsz >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr212662225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása