Nyaralás Orfűn

Szubjektív beszámoló arról, hogy hogyan lehet Orfűn nyaralni 11 napig két gyermekkel (4,5 és 2 évesek).

Alaphelyzet és tervek: Adott ugye a két gyerek és velük egy eléggé szigorúan betartandó napirend. Kelés kb 7-kor, reggeli, szöszölés, aztán lehet valamit csinálni (tízórai tízkor), ebéd délben, aztán f1-1-től alvás 3-ig, aztán uzsonna, újabb program vacsoráig (legkésőbb 7 órakor), 8-kor fürdés és alvás. 20 percnél hosszabb csúszás esetén a kisebbiknél hisztériás roham, a nagyobbiknál kezelhetetlen túlpörgés következik be. Ebbe a napirendbe kell beleszorítani a programokat, azaz: bringázás, strandolás, játszóterezés; szülőknek futás, olvasás és filmnézés.

dsc_2000_jav1.jpg

Hol: Orfű Baranya megyében, Pécstől 14 km-re (= 100 kanyar) található. Négy tó is található a közelben (Kovácsszénájai-tó, Herman Ottó-tó, Pécsi-tó és Orfűi-tó). Orfű több kisebb településből áll (név szerint Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál és Tekeres). Az utóbbi három a legnagyobb (Pécsi) tó partján található. A falvak és tavak a Mecsekben találhatóak, tehát szinte bármerre indul az ember és annak gyereke, meredek utakkal kell megküzdenie. További információ Orfűről itt >>>

Szállás: A fentiek fényében a szálláskeresés kritériumai: apartman az Aquapark közelében, minimum két légterű, felszerelt konyhával, és biztonságos kerékpártárolási lehetőséggel. Nem először nyaralunk Orfűn (egész pontosan ez lesz a harmadik alkalom), tapasztalataim szerint a legtöbb és legjobb szállások a mecsekrákosi részen találhatóak, most viszont az ezzel átellenes oldalon szeretnénk lakni, hogy a strandolás után ne kelljen sokat menni (és ne kelljen autózni se). A választás végül a WK Apartmanokra esik, ahol két légterű apartmant kapunk. A hálószobába beköltözik a két gyerek (babaágyat adnak), a nappali kinyitható kanapéja a két szülőé, hogy este lehessen tévézni. Az apartmanhoz tartozik továbbá egy zuhanyzós WC-fürdőszoba, egy minimál konyha (mikrosütő, vízforraló, hűtő, kétlapos rezsó), és egy terasz (bringatároló és étkező egyszerre). Már első este kiderül, hogy fordítva kellett volna elosztani a szobákat, mert a tv-n nincs Eurosport, sőt m1 se, így se Tour de France, de Forma-1, mást pedig nem akartunk nézni, a kanapé viszont messze van a kényelmestől. A tökélyhez hiányzik továbbá egy konzervnyitó és egy sörnyitó, de ezt kérünk és kapunk. A legbonyolultabb étel, amit készítettem: grillezett csirkemellcsíkok kukoricás rizzsel, ennél bonyolultabbra nem is alkalmas a konyha (erre is alig, mert se normális kés, se vágódeszka). Jó, hogy van terasz, mert ha nem lenne, bizony problémás lenne az evés - nincs ugyanis hely és szék négy főre. Így viszont minden étkezés tóra néző teraszon zajlik, ami remek!  Kellene még egy normális szárítóállvány és néhány csipesz, hogy a strandruhákat ki lehessen tenni száradni. A kertben van pingpongasztal, néhány játék a gyerekeknek, az emeleten leharcolt biliárd- és rexasztal, tv-szoba. Aki szintén kerékpárral érkezik, vegye figyelembe az apartmanig vezető lépcsősort - azon bizony fel kell vinni a járműveket!

dsc_2010_jav.jpg

Strandolás, mint egyes számú program három helyszínen képzelhető el. A Pécsi-tó tekeresi oldalán lévő szabadstrand kisgyerekkel nem játszik (hirtelen mélyül és hideg), ellenben az Orfűi-tó partján lévő strand sekély, lassan mélyülő és langyos vize tökéletes. A strand területén lehet bérleni vízibiciklit, vannak nézhető és etethető kisállatok (kecske, nyúl, kacsa, páva, pulyka stb). Van büfé (lángos-hamburger-palacsinta-fagyi) és egy étterem is (Club Orfű - Kis Tó Étterem és Panzió). Az abszolút gyerekbarátsághoz hiányzik egy pelenkázóasztal a mosdóba, de minden egyéb remek!
Az Aquapark színes csúszdái csábítóan néznek ki (mármint a felnőtteknek), de a hely gyerekbarátságban elvérzett. A belépőjegy egyszeri belépésre jogosít, így rövid gondolkodás és fejszámolás után az olcsóbb (és számunkra hosszabb) délutáni időszakban megyünk le. Egy úszómedence, egy pezsgőfürdő, egy nagyobb, kb. 140 cm mély élménymedence (sodrófolyosó, pezsgőlapok, családi csúszda), egy gyermekmedence kis csúszdával, vízigombával és minden irányba fröcskölő állványzattal és egy pancsoló várja a közönséget, no meg az öt felnőtt csúszda persze. Utóbbiból max 4 működött egyszerre, nekünk mondjuk ez is bőven elég. A gyermekmedence fröcskölő állványzata (ha működik) szúrós és hideg permettel árasztja el a pancsoló területének 2/3-t, így aztán a kétéves a maradék egyharmadon tud játszani, a nagyobbik viszont nagyjából bárhol elvan. A családi csúszdán a 4,5 éves gyerekkel már le lehet csúszni. A beígért játszótéren semmi, csak homok, és egy sárga szalaggal elkerített fémcsúszda - ezt mondjuk 35C-ban amúgy sem akartuk volna kipróbálni. Van étterem, amely elég ötlettelen kínálatát a környék éttermeihez képest drágán adja. Pelenkázó itt sincs! Napernyő, nyugágy bérelhető, öltöző, zárható öltözőszekrények, értékmegőrző van. (További információ itt >>>) Mi ugyan nem néztük meg, de (külünösen rossz idő esetén) jó alternatíva lehet a Magyarhertelendi Termálfürdő.

DSC_2202.jpg

Bringázás, mint kettes számú program: A kicsit visszük, nagyobbik gyerek már saját maga a teker, 25 km-ig elvan, emelkedőket utálja. Így aztán két útvonal adódik. Az egyik, hogy a tavat megkerülve elmegyünk Tekeresig, annak is a legvégéig, amíg csak a bringaút tart a Herman Ottó-tó partján, majd vissza (kb 10 km). Ez azért is jó, mert nem kell autók között tekerni. A tó mentén haladó út kicsit kanyargós, kicsit keskeny és (mivel nincs más) mindenki más is ezen jár (horgászok, babakocsisok, futók és sétálók), így nem árt észnél lenni, de remekül használható. Ha Tekeresnél a kerékpárutat választjuk, akkor lesz egy nagyobb lejtő (visszafelé emelkedő), de ez ki is hagyható, ha a gáton, az úton megyünk végig. A másik útvonal, hogy elmegyünk az Orfűi-tó felé (gyerekkel a járdán), ott pedig a malom felé vissza Mecsekrákosig, és onnan tovább a tó partján. Ez is kb 10 km, van benne emelkedő, de még a gyerek számára is leküzdhető. Minimális a forgalom, így szerintem gyerekkel is bátran vállalható.

dsc_2045_jav.jpgTekeresi udvar

Játszóterek: Gyerekkel szinte kihagyhatatlan, szerencsére hármat is találtunk. Az egyik éppen ottlétünk alatt nyílt meg, az Orfűi-tó strandjának közelében. Teljesen új játékok, homokozó, három csúszda, mérleghinta, hinta (babahinta is van), rugós játékok. Jó hír, hogy árnyékos, rossz hír, hogy padok és vízcsap nem volt, illetve a füvesítés eléggé hiányzott, ezt gondolom pótolják majd. A mecsekrákosi részen is van egy újabb építésű játszótér, mérleghinta, csúszda, homokozó, hinta és rugós játékok a felszerelés, vízcsap nem messze található, árnyék egyelőre nincs (a fa még növésben). Helyi szülők kezdeményezésére egy dobozban vannak homokozójátékok is! A tekeresi játszótér régebbi kivitel, de teljesen használható, sok pad és asztal van, továbbá hinta, csúszda, háromüléses hintaló. Homokozó nincs, de árnyék van, vizet pedig a faluban nem messze találni. Van továbbá egy felnőtt-játszótér a mecsekrákosi oldalon, ("magyarul": mini outdoor fitness-terem), ahol szintén jól elvannak a kölykök.

A program nálunk végül az lett, hogy délelőtt bringáztunk/sétáltunk, útba ejtve egy (több) játszóteret és/vagy látványosságot, aztán délután strandoltunk. Ebbe belefért, hogy megnéztük szombaton a campingnél a piacot, ahol vettünk bodzaszörpöt, a gyerekek pedig kipróbálták a zöldségrekeszekes szánkópályát és a kosaras körhintát. Megpihentünk és körbenéztünk a Malomnál (bodzaszörp-ivás itt is). Utolsó nap délelőttjére, hazaútban időzítettük a pécsi Állatkertet, ahol a lámaetetés nagy sikert aratott (ide természetesen nem kerékpárral, hanem már autóval mentünk).

DSC_2617.JPG

További programlehetőségek, amiket mi kihagytunk: Rossz idő esetére van kézműves foglalkozás a gyerekeknek az iskolában, de nem szabad megfeledkezni az Abaligeti Barlangról sem. A Kemencés Udvar és Tájház is kínál programokat, illetve Pécsen vannak nyári bábelőadások.

Éttermek: Nyaralásunk optimális megoldása az, hogy a két főétkezés közül az egyiket én főzöm, a másikat étteremben fogyasztjuk, így tudok én is pihenni. A fenti programhoz az vált be, ha az ebédet készítettem én, vacsorakor pedig leamortizáltunk egy éttermi asztalt. Leggyakrabban a strandparkoló túloldalán található Szúnyogvár nevű éttermet látogattuk, és nem csak azért, mert jó helyen volt, hanem azért is, mert normális árakon adtak finom ételeket, kedves volt a pincér, és a gyerekeink minden menütől eltérő kívánságát teljesítették. Ja és tökéletes a limonádéjuk. A mecsekrákosi Muskátli étterem kínálatában kicsit hangzatosabb ételnevek szerepelnek, korrekt minőségben. Drágább, mint a Szúnyogvár, ez a minőségben pedig nem feltétlenül tükröződik. A gyerekek élvezték a nagy füves placcot, a kis játszóteret és a nyulakat, ezzel el is telt az ételre várakozás ideje. A Nagy Limonádé Tesztben viszont elvérzett: az idei nyár eddigi legrosszabb és egyben legdrágább limonádéját ittuk itt. Az Orfűi-tó strandján található étterem is a korrekt minőség, korrekt áron kategória. Gyerekeseknek jó hír, hogy mindhárom helyen van etetőszék! Kipróbáltuk még az Aquapark éttermét (vélemény fentebb), az egyik strand melletti büfét (wimpi, sültkrumpli, hamburger tűrhető minőségben).

Futás, mint felnőttprogram: A Pécsi-tó partján adódik kézenfekvő lehetőség a futásra, 500 méterenként kitáblázva (ez nem teljesen pontos). A tókör 6 km, egy szakaszon az autókkal közös pályán osztozik, itt vannak az emelkedők is!

Egyéb szolgáltatások: Bolt Mecsekrákoson és Orfűn található, mi az előbbit látogattuk. A legszükségesebbek itt is megvehetőek, ATM mellette található, de a boltban lehet kártyával fizetni. Ha valami extrább dolog kell, akkor irány Pécs. Ami nagyon hiányzott, az a zöldség-gyümölcs - normális gyümölcsért bizony Pécsre kellett autózni.... Volt orvoslátogatás is, ne legyen rá szükség, de ha mégis akkor jó tudni, hogy a Mecsekrákoson rendelő körzeti orvos igen gondosan látta el a nagyobbik apró sérülését. Az orvosi rendelővel szemben van gyógyszertár, illetve a Tourinform iroda is itt van. A szálláskeresés időszakában a Tourinform dolgozói készségesen segítettek nekünk, köszönjük!

Összefoglalva: Jól éreztük magunkat :) Szerencsére remek időnk volt, a gyerekek élvezek minden programot, mi pedig tudtunk pihenni és sportolni is, többre pedig jelenleg nem vágytunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr75416232

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.12. 14:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása