Családi hétvége Nyíregyháza-Sóstón

Remélem nem sértődnek meg a nyíregyházi lakosok, de nagyon sok évig (úgy 35-ig) eszembe nem jutott volna Nyíregyházára úti célként gondolni. Amúgy is jobban szeretem a dimbes-dombos tájakat, meg dunántúliként inkább ezen az oldalon utazgattunk.
Pár éve azonban egyre többet és egyre szebbeket olvastam a sóstói állatkertről, és mivel a gyerekeim száma is megnőtt, ezáltal Nyíregyháza, mint úti cél vonzó lett. Idén pedig a gondolkodást tett követte - a húsvéti hosszú hétvégét Nyíregyháza-Sóstón töltöttük.

170415_nyiregyhaza_01.jpg

Szállást végül (hosszas mérlegelés után) a Hotel Aventinusban foglaltunk. Ez a négycsillagos szálloda Sóstó központjában található, mondhatni mindenhez közel. Az Állatkert, a tó, a fürdő egyaránt könnyen elérhető innen gyalog (az autónkat nem is kellett használni a hétvége alatt). Családi szobát kaptunk: ez két egybenyíló kétágyas szobát jelent, nekünk ez már tavaly Sopronban is bevált). A szálloda kétszintes épületében mindössze 29 szoba van. A szobák elegánsak, kényelmesek, tiszták: nekem nagyon hiányzott a vízforraló (tea mellett szeretek blogot írni) és jól esett volna, ha a fürdőszoba világítása és szellőzése külön kapcsolható. A reggeli kifejezetten finom volt: többféle, minőségi felvágott és sajt, háromféle gyümölcslé, széles teaválaszték - és igen kedves kiszolgálás. A szállodában van egy mini wellness-részleg (jacuzzi, szauna, masszázs), de azt nem próbáltuk ki.

170417_nyiregyhaza_15.jpg

Programok: 1 állatos, 1 fürdős, 1 kultúr + szülőknek sport (futás)- ezt egyébként nem csak a tó körüli futópályán lehet megejteni, hanem a közeli erdőben is. 

Kezdjük az állatossal: a Nyíregyházi Állatpark 30 hektáron, egy természetes tölgyerdőben terül el. Az állatkert Magyarország legnagyobb vidéki állatparkja, ahol 500 állatfaj több mint 5 000 egyede él, köztük olyan különlegességek, mint a szirti cápa, síkvidéki gorilla, fehér tigris, komodói sárkány. Az állatpark kültéren és beltéren egyaránt kínál látnivalókat, így egy esősebb napon sem kell feltétlenül kihagyni programból. Mi egy 8- és egy 5 évessel összesen 6 órát töltöttünk el itt (ebből kb 1 óra ebédszünet), szóval bátran állíthatom, egész napos program. Sajnos a fókashow kimaradt - 2x volt aznap, de mindkétszer egy órával kezdés előtt kellett volna beülni a tribünre a helyért, és ennyit - nekünk - ez nem ért meg.

170417_nyiregyhaza_12.jpg

170417_nyiregyhaza_17.jpg

Fürdős program: a sóstói termálvíz gyógyvíz minősítésű, reumatológiai panaszok kezelésére alkalmas. Több fürdő is található, nyáron gondolom elsősorban a Tófürdő és a Parkfürdő, így kora tavasszal (havazás előtt 2 nappal...) az Aquarius Spa beltéri medencéi és csúszdái népszerűek (ezen kívül még a Fürdőházban és a Júlia-fürdőben lehet élvezni a sóstói gyógyvíz áldásos hatását). Az élményfürdőben jacuzzi, gyerekpancsoló, forró vizes medence (kinti-benti), 50 méteres úszómedence (sátras megoldással), sodrófolyosó, hullámmedence és 4 csúszda is található. A csúszdák a 8 évesnek már nem okoztak nagy problémát, bátran használhatta mindegyiket, a kisebbik csemete inkább csak módjával csúszdázott.  A fürdőben kávézó, étterem, és a kinti termálmedencében bár is található, így aztán a jó hangulatnak igazán nincs akadálya. A spához nagyobb gyógyászati részleg tartozik, de sem ott, sem a szaunában nem voltunk. 
Egész Sóstó hangulata nagyon kellemes: igazi nyaralóhely. Tisztaság, erdő, sétányok, játszóterek - minden adott a pihenéshez.

Minden kiruccanás egyik fontos pillére az étkezés - azaz legyen pizzéria a közelben. Még indulás előtt megállapítottam, hogy szállodánktól nem messze található a La Terazza pizzéria. Ígéretes belső képeket és étlapot találtam a weboldalon, így aztán érkezés után rögtön itt ebédeltünk. Nem okozott csalódást: pizzák, tészták és levesek is kiválóak voltak, a kiszolgálásban sem lehetett hibát találni. Meg helyet sem volt mindig könnyű lelni, de gondolom más is rájött, hogy érdemes ide beülni.
Ezen kívül még egy éttermet próbáltunk ki: a szállodánkkal szemben található 424 Étterem nevű ír sörözőt. A söröző-étterem a korábbi vasútállomás műemlék épületében lett kialakítva, belül sajnos igen kevés asztallal rendelkezik. A terasz már jóval tágasabb, de ez az április nem éppen az esti kiülős vacsorák hónapja volt. Az étlap itt a klasszikus magyar vonulatot viszi, a választék bőséges, az adagok úgyszintén, az általunk próbált ételek minősége jó volt, de semmi különleges. Gyerekesek számára előny, hogy vannak kisadagos ételek, és elég széles a választék ahhoz, hogy válogatós kölykök számára is lehessen találni valamit. Az hogy a hely mitől ír, máig nem sikerült megfejtenünk (ír sör sincsen).

Kultúrprogram: utolsó nap hazafelé Nyírbátor felé vettük az irányt, ahol több különleges látnivaló is várja a turistákat. A Báthoriak késő-gótikus várkastélya, a gyönyörű gótikus hálóboltozattal rendelkező református templom, mellette hazánk egyik legrégibb fa harangtornyával, a kívülről szintén gótikus jegyeket felvonultató, belülről azonban barokk díszítéssel rendelkező minorita templom, a Báthori István Múzeumnak helyet adó minorita rendház  - a történelem és építészetkedvelőknek igazi csemege.


 

Részemről szerettem volna megnézni a sóstói múzeumfalut is, de ez most nem fért bele. Sebaj, marad legközelebbre is látnivaló! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7012451831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása