Római emlékek Magyarországon

Egy korábbi írásban sorra vettem hazánk őskori leleteit - azokat a helyeket, ahol az őskori ember vagy történelem előtti leletek nyomára lehet bukkani itthon. A sorozat hosszú szünet után folytatódik, most a római kor emlékeivel.

A rómaiak Pannonia provincia (és így a mai Magyarország területét) a Kr.u. 1. században hódították meg, több lépcsőben. A fejlődő kereskedelem miatt ekkor lett fontos ez a provincia. Kr.e.14-ig a Balatontól nyugatra lévő területeket foglalták el a római seregek (itt húzodott a Borostyánút), majd fokozatosan a Duna vonaláig haladtak. (Pannonia magában foglalja Kelet-Ausztriát, Szlovákia Dévény-Pozsony környéki részét, Észak-Szlovéniát, a Dunántúlt, Észak-Horvátországot, Észak-Szerbia egy részét és Bosznia-Hercegovina északi sávját is.) A mai Magyarország területén számtalan római település maradványait tárták fel - mindegyikre nem, de a fontosabbakra igyekszem kitérni ebben a posztban.

 

Budapest területén belül is több helyen találhatunk római emlékeket - a legismerebb, legjobban fennmaradt a mai Óbuda területén található Aquincum. Az egykori római települést és katonai tábort 89 körül alapították, virágkora a 2-3. századra esett, de egészen a 4. századik létezett. A főváros területén talált római emlékek legjelentősebb (és természetesen mozdítható) darabjait az Aquincumi Múzeumban tekinthetjük meg (itt találhatóak a római kori polgárváros maradványai is). A múzeum weboldalán található térkép pedig hasznos segítség, ha a főváros összes római emlékét szeretnénk megismerni.

Gorsium hazánk egyik legjelentősebb római kori települése - a mai Tác község területén (Székesfehérvártól kb 15 km-re) található. A város már az 1. században létezett, több támadást is túlélt, végül hanyatlása a 4. században kezdődött meg, de az eredetileg 400 hektáros területén még évszázadokig laktak. A mai romterület, azaz a Gorsium Régészeti Park, nagyjából 200 hektáros, bejárása közel két órát vesz igénybe - a romok között palota, ókeresztény bazilika, közfürdő, hivatalos épületek, lakóházak és laktanya maradványai láthatóak. 

Talán kévésbé ismert Brigetio neve - a mai Szőny (Komárom) területén a római időkben jelentős katonai tábor és polgárváros volt. Az ásatások során előkerült téglák, bronz pénzérmék, ékszerek és edények a komáromi Klapka György Múzeumban (a kőfaragványok az Igmándi erődben) és a tatai Kuny Domokos Múzeumban tekinthetőek meg. A dunai gátépítés közben azoban arra is fény derült, hogy a terület már a római időkben is fontos fürdőváros volt - hatalmas, mintegy 800 négyzetméteres fürdőkomplexum, valamint csatornázott, padlófűtéses házak romjait sikerült feltárni.

Savaria Szombathely római kori neve - ez a város volt a Borostyánút egyik állomása, a 2. századtól Felső-Pannonia vallási központja, később tartományi székhely. A római emlékek egy része a Járdányi Paulovics István Romkertben látható - itt az 1937-es ásatások során tártak fel jelentős épületcsoportokat: egy egykori palotát, és annak pazar mozaikpadlóját, római kori fürdőházat és Mercurius-szentély alapfalait is. Sétálhatunk a Borostyánút megmaradt szakaszán, és természetesen kihagyhatatlan az Iseum Savariense: az újjáépített, korintoszi stílusú, hatoszlopos Isis-szentély eredetije a Kr. u. 1. század végén épült fel, méretei a Római Birodalom más szentkerületeivel összehasonlítva is jelentősek.

És ha már szóba került a Borostyánút - a Via Sucianaria egy ókori kereskedelmi útvonal volt, mely Észak-Európából a Földközi-tengerig vezetett: az ékszerek egyik fontos alapanyagának számító borostyánt ezen szállították a Balti-tenger partjától Itáliába, Görögországba és Egyiptomba. A mai Magyarország nyugati szélén haladt el, Scarbantia (mai Sopron) és Sabaria (mai Szombathely) érintésével. Szombathelyen jelentős szakaszokat tártak fel, az út egyik kereszteződése a Fő tér alatt található.

Sopianae - a római kori Pécs - a 2. században kezdett kialakulni, majd a 3. század végére emelkedett városi rangra. Legjelentősebb emlékei az ókereszténységhez köthetőek - a vallási közösség jelentős számú kápolnát, sírkamrát és épített sírokat emelt, elsősorban a 4. században. A pécsi leletegyüttes különlegessége, hogy nagyszámú kőből épített temetkezőhely koncentrálódik egy helyre - a világörökségi védelmet élvező Cella Septichorában 9 helyszínen összesen 8 sírkamrát lehet megtekinteni. Érdemes egy pillantást vetni a gazdagon díszített falakra, mely szintén különlegessége a régészeti leletnek. (És ez hazánk egyetlen olyan római emléke, mely világörökségi rangot élvez).

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr216851639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Colonius 2014.11.27. 10:11:34

Bár kevésbé híres, mint az itt felsoroltak, de a Borostyánkő útvonal mentén áll a katonai helyőrségből, virágzó kolóniává fejlődött Bassiana, melynek emlékét napjainkban Sárvár mellett található Sitke település őrzi. Itt fellelhetők az egykori aréna nyomai, és a római gyógyfürdőt az 1960-as években még közfürdőként használták a helyiek. E római emlékeket a 2010-es évek elejétől igyekeznek megjeleníteni helyi civilek, és a turisztikai élet szereplői is, melynek köszönhetően már gladiátor iskola is működik, igaz időszakos jelleggel.

bassianae 2014.11.27. 11:36:24

Tisztelt Colonius!
Érdekelnének Sitke-Bassiana római kori emlékei, az amphiteatrumot ismerem, itt ásatás is volt anno. Viszont a fürdő (és modern használata), valamint a gladiátoriskola nem ismert előttem. Ha esetleg ezekről tudna információt adni számomra, azt megköszönném!
email: bassianae@gmail.com,
Üdvözlettel: Bassianae

Gyányi Ferencné 2015.08.13. 02:48:27

Nagyon tetszik, sajnos mostanában nem tudok kiránulni, épp ezért örülök, hogy képeket láthatok és olvashatok hazánk szépségeiről.
Nagyon tetszett nekem Medves környéke (Salgótarján), igazi vadregényes túrákra is alkalmas vidék.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása