Highclere Castle, aka Downton Abbey

...vagy Totleigh Towers, a Jeeves and Wooster című sorozat rajongóinak. A pazar dél-angliai kastély még ezen kívül is sok filmben szerepelt. Nem csoda - igényes díszlet, meg kell hagyni.

A Highclere kastély (és a hozzá tartozó 400 hektáros birtok) Anglia déli részén, Hampshire-ben, Newbury közelében található. 1679 óta a Carnarvon család birtoka. Mai formáját a 19. században nyerte el, ekkor esett át egy jelentős átalakításon. Jellegében reneszánsz és gótikus stílusjegyek is keverednek, de összeségében a korszak tipikus angol építészetét tükrözi (akárcsak a londoni Parlament pl, melynek szintén Sir Charles Barry volt az építésze). A kastély és a sorozat történetében még azonosságok is felfedezhetőek - az első világháború alatt Highclere is kórházként működött. Lady Almira Carnarvon, aki 1895-ben házasodott össze a gróffal, amerikai volt és meglehetősen tehetős. Ugyan bizonyíték nincs rá, de szinte mindenki biztos benne, hogy a keresztapaként szereplő, és busás hozományt biztosító Rothschild valójában a hölgy apja volt. 

A Downton Abbey minden epizódjában megcsodálhatjuk Highclere pompás belső tereit - ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről, egy-két érdekesség erejéig.

A szalon a kastély központja - szíve és lelke. A gótikus stílusú helyiség falainak borítása bőr, mely egyenesen Cordobából érkezett - 1632-ben, de csupán 1862 óta látható a falakon. A terem valójában megfelel egy kisebb, viktoriánus színházteremnek: a hatalmas belmagasságú teremben a  galériákról is hangosítás nélkül élvezhető egy-egy előadás.

 

 

 

 

Az étkezőben I. Károly lovasportréja látható - Van Dyck festette. A hatalmas könyvtárszobában 5 650 könyv található, a legrégebbiek a 16. századból. A déli fekvésű zeneszoba falait 18. századi barokk festmények és 16. századi olasz gobelinek díszítik. Az első emeleten 11 hálószoba található (ezek látogathatóak), a felsőbb szinteken további 40-50, melyeket azonban zárva tartanak a látogatók elől. Maga Lady Fiona sem tudja pontosan a szobák számát - egy interjúban azt mondta, hogy "aki pontosan meg tudja mondani a szobái számát, annak valószínűleg nincs túl nagy háza" - well, ebben igaza lehet...

 

 

Tűz esetén a felsőbb szintekről úgyanúgy kellett menekülni, mint egy repülőgépről - az emeletekről hatalmas, fémvázas vászonalagutakat görgetnek ki, és azokon kellett lecsúszni. A személyzetet hívó csengők képe is minden rész elején feltűnik - az egyes csengőknek más-más hangja van, így lehet könnyen eldönteni, kinek is van szüksége segítségre. Ugyan az egykori hatalmas személyzet (a 20. század elején 24-en dolgoztak itt) már a múlté, azért Lady Fionának még mindig van segítsége.

 

 

Pompás egyiptomi kiállítás látható a kastély pincéiben - 1922-ben ugyanis az akkori gróf is tagja volt a Tutankhamon sírját felfedező expedíciónak. Egyiptomi utazásai során hatalmas gyűjteményt hozott létre. A műkincsek, kézműves tárgyak nagy részét halála után a New York-i Metropolitan Museum vette meg, a megmaradt darabok pedig évekig elcsomagolva hevertek. 1987-ben fedezte fel újra a család, és alakította ki a kiállítást, melyhez a British Museum és a Newbury Museum is hozzájárult azzal, hogy visszaadta a korábban a családtól kapott tárgyakkal.

A parkot "a legnagyobb angol kertész" Capability Brown tervezte és alakította ki, még a 18. század során. Minden évszakban gyönyörű - sokféle virág, gyönyörű rózsaágyások, hatalmas több száz éves libanoni cédrusok között lehet sétálni. Közben érdemes figyelni a régi templom maradványaira, kapukra, egyéb érdekességekre - a hatalmas park több meglepetést is tartogat.

 

 

 

A kastély és a hozzá tartozó park ma is a nemesi család tulajdona, akik télen általában itt laknak, nyáron pedig átengedik a teret a turistáknak, esküvőknek, fogadásoknak. Az utazókon és nemeseken kívül a filmesek veszik rendszerint birtokba a hatalmas kastély szobáit, termeit és lenyűgöző tölgyfalépcsőt - nekik és a Downton Abbey sikerének is köszönhetjük, hogy a kastély ma ilyen jó állapotban van. A sorozat elindulása óta megsokszorozódott a látogatók száma: évente 60 000-n keresik fel Lord Grantham otthonát. A bevételből pedig Lady Fiona gondoskodott a kastély karbantartásáról és felújításáról, ami - ezzel semmi újat nem mondok - nem kis összeget emészt fel. Aki szeretné megnézni, annak érdemes jóelőre gondolkodnia és foglalnia - az idei szezonra ugyanis már szinte az összes jegy elkelt. A kastély weboldala innen nyílik >>>

Sorozatrajongóknak: A Downton Abbey részeiben látható konyha és a személyzet szobái stúdióberendezések, a forgatásnál ehhez nem a kastély helyiségeit használták. A falubéli jeleneteket pedig az oxfordshire-i Bamptonban vették fel.

És amíg nem tudunk oda elutazni a valóságban, addig is egy jó hír - ősztől kezdődik a 3. évad!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr845440014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.08.08. 21:28:44

"aki pontosan meg tudja mondani a szobái számát, annak valószínűleg nincs túl nagy háza" - ez mekkora szöveg! Milyen kár, hogy én meg tudom. Pedig szívesen használnám társaságban.:)

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása