Karibi körkép: Bahamák

Karibi utazások szezonja van, itt az ideje hát, hogy hosszabb szünet után újabb poszt szülessen a "Karibi körkép" sorozatban. S habár eredeti célom az volt, hogy inkább a kevésbé ismert szigetek, területek felé lépegetek, mégsem hagyhatom ki a Bahamákat - ez a hely talán még mindig az ötcsillagos nyaralás egyik szinonímája nálunk.

A Bahama-szigetek, vagy hivatalos nevén Bahamai Közösség az Atlanti-óceánban, Florida keleti partjaitól délkeletre található. 690 sziget és több mint 2 000 korallszirtje van, előbbiek közül 29 lakott. Brit gyarmat volt, mely 1973-ban nyerte el függetlenségét. A szigetcsoport fővárosa, Nassau jól megközelíthető repülővel: Európából Londonból van közvetlen járat, de az USA reptereiről, különösen Floridából naponta több gép is indul. Népszerűek a bahamai hajóutak is, kvázi hosszúhétvégés programként, Miamiból, Fort Lauderdale-ből 2-3 napos utak indulnak. Az ország főképp a turizmusból él, a Bahamák a kontinens egyik leggazdagabb állama (GDP/fő tekintetében).

De mit is lehet itt csinálni? Ha a Bahamák kerülnek szóba a lelki szemeink előtt pálmafák árnyékában hűsülő, koktélt iszogató turista jut eszünkbe, esetleg a jól ismert Atlantis Hotel Paradise Island-en. Pedig ez a végtelen szigetvilág ennél izgalmasabb dolgokat is tud nyújtani - íme 10 dolog, amit nem szabad kihagyni!

1, Jókat enni - halakat, tengeri herkentyűket ki kell próbálni! Nagyon szeretik a kagylóféléket a helyiek: sütve, párolva, salátában, tésztában, olajban sütve is készítik. Ha nem jön be a kagyló, válassz egy jóféle tengeri halat. Keresd meg a legjobb halast, ott biztosan friss hozzávalókból dolgoznak. A hal mellé igyál Kalik sört!

2, Ha teheted nézz meg egy Junkanoo-t. A zenés-táncos utcai fesztivált a nagyobb városokban rendezik meg december 26-án, január 1-én és egyszer nyáron is. Hihetetlenül színes jelmezekben vonulnak fel a bahamaiak, hangos zeneszóval, dobbal, kolompokkal kísérik pörgő-forgó táncukat. Felejthetetlen élmény!

3, Egyél egyszer a Graycliff Hotelben - engedd meg magadnak a legjobbat! A szálloda épülete még a 18. században épült, tulajdonosa nagyhírű kalóz volt. A birtokról tökéletes kilátás nyílik a kikötőre, így gazdája pontosan tudta, ki mikor jön-megy a tengeren. Az itt elfogyasztott kiváló vacsora után ne hagyd ki a szálloda borospincéjét - a rabszolgabörtön celláiban ma a világ legnagyobb és legjobb borválogatását őrzik. A kiváló borok mellett szivart is készítenek - ez egyike azon kevés helyeknek, ahol még a hagyományos módon készítik és sodorják. 

4, Légy bátor és látogasd meg a nassaui piacot a Bay Streeten! Sok-sok giccs, szuvenír között igazi bahamai kézműves termékekre is bukkanhatsz - de bármelyiket is keresed, a Straw Market árusainál biztosan megtalálod. A fafaragók nem csak árulnak, hanem itt is dolgoznak - ha elég türelmes vagy, végignézheted, hogyan készülnek ezek a fa lakásdíszek!



5, Ismerd meg Nassau és a Bahamák történelmét! Járd végig akár önállóan, akár egy szervezett túra keretében a város látványosságait. Ne hagyd ki az erődöket (van belőle három), a kormányzati épületeket, és feltétlenül mászd meg a Királynő Lépcsőjét. A 31 méter magas, 65 fokból álló lépcsősort a 18. század végén rabszolgák vájták az itt található mészkőfalba. Ez a lépcső vezet a város legtöbb látványosságához, így aztán valóban kihagyhatatlan!

6, Filmekből már biztosan jól ismered a hatalmas Atlantis Resort szállodakomplexumot. Aki a Bahamákon nyaral bizony nem hagyhatja ki ezt a helyet sem. A Paradise Island hotelóriásában nem csak vízi élménypark, kaszinó, boltok, éttermek hanem a világ legnagyobb szabadtéri akváriuma is várja a látogatókat. A lagúnák, medencék és korallzátonyok cápáknak, rájáknak, piranháknak, számtalan színes trópusi halnak és csapatnyi vidám delfinnek adnak otthont.

7, Ismerj meg egy bahamait! Na nem (csak) a szállodai szobapincért, hanem vegyél részt a Bahamai Idegenforgalmi Minisztérium speciális programjában, mely során egy bahamai mutatja meg Neked a környék érdekességeit, ismertet meg helyi szokásokkal, ételekkel. A People-to-People program ingyenes és több szigeten is elérhető!



8, Ne ragadj le Nassauban, vagy a nagyobb, könnyen elérhető szigeteken. Utazz el egy kisebb, távolabbi szigetre is. Ezeket a szigeteket maximum 100-150 ember lakja, általában golfautó és bicikli az egyetlen közlekedési eszköz, a csend és a nyugalom pedig garantált. Egyél helyi ételeket, kóstolj finom koktélokat, és élvezd a tenger moraját egész nap és egész éjjel. 



9, Menj horgászni! Lehetőleg egy helyi halásszal próbáld ki a hal- és kagylófogás mesterségét, így garantált lesz az élmény. Nem csak a ragyogó türkizkék tenger látványa, hanem a saját zsákmány megszerzésének élménye is életreszóló lesz.

10, Mi a legjobb a Bahamákon? A tengerpart. Fehér, puha homok, csodálatosan kék tengervíz. A sok program között hagyj időt magadnak arra, hogy élvezd a napsütést, a vizet. Aktívabb nyaralók bőségesen választhatnak a vízi sportok közül, kevésbé aktívak heveredjenek le és napozzanak!

Kedvet kaptál egy bahamai úthoz? Bővebb információt itt találsz: The Bahamas

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr664985579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonero 2013.01.13. 21:49:45

Ilyen semmitmondó cikket. Mintha egy unalmas úti könyvet olvasnék. Sehol egy személyes élmény, árak, valóban hasznos információk. Nyilván egy szimpla fordítás, és a szerző még soha nem járt ott. Én igen, és nem nyűgözött le. Rohadt drága hely, viszonylag sok buta, beképzelt emberrel (nyilván amerikai hatás). Más karibi szigetek ezerszer jobbak, minden szempontból. Na ilyen leírás kéne, nem ez az üres lelkendezés. Nem hiszem, hogy visszatérek ide.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.01.14. 13:43:34

@sonero: nekem sem ez az ország a kedvencem, de általában tiszteletben tartom, hogy ízlések és pofonok...
(mi értelme árakat feltenni? tegnap ennyi, holnap annyi...)

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása