A Forma-1 nyomában: Austin, Texas

Újabb futam a hétvégén, a száguldó cirkusz az amerikai kontinensre érkezett. Az Egyesült Államokban járunk, a magányos csillag államában, Texasban. A holnapi futamot ugyanis Austinban rendezik.

Az USA-ba utazó átlagos magyar turista ritkán jut el Texasba - valami olyasmi kép él bennünk, hogy az a Ewingok hazája, ahol vad cowboyok és gazdag olajmágnások laknak, akik vagy lovon vagy méregdrága autókon közlekednek és mindenkire lőnek. A mai posztban a fenti képet próbálnám egy kicsit árnyalni, és egyúttal arra bíztatnék mindenkit, hogy utazzon Austinba (is)!

Texas az USA délnyugati részén található, területe az ország összterületének 7,4%-a. Ez a második legnagyobb területű állam. Hat különböző országhoz tartozott: Spanyolország, Franciaország, Mexikó, Texasi Köztársaság, Konföderáció és végül az USA. Az Egyesült Államok egyetlen olyan állama, amely békeegyezménnyel csatlakozott az országhoz.
Az államban nagy hagyományai vannak a mezőgazdaságnak: több itt a mezőgazdasági terület, mint bármely másik államban. Közel 16 millió szarvasmarha mellett sok birkát is tenyésztenek - Texas az USA legnagyobb gyapjútermelője. Itt tartották a világ első rodeóját is: 1883-ban, Pecosban.

Texas a Dell és a Compaq otthona: a dél Szilícium-völgyének is nevezik. Az USA tíz legnépesebb városából három található Texasban: Houston, Dallas és San Antonio.

Texas állam "fővárosa", közigazgatási székhelye Austin. A közigazgatásnak, adminisztrációnak és a kormányzói hivatalnak otthont adó épület a "capitol" a legnagyobb ilyen jellegű épület az Egyesült Államokban. 1888-ban készült el, akkor a világ nyolcadik legnagyobb épületének számított. Kupolája magasabb mint a washingtoni nemzeti Kapitólium. Texasi rózsaszín gránitból épült, 17 különböző emlékmű veszi körbe.

Austint a Colorado folyó szeli ketté. Gáttal felduzzasztott tavát Lady Bird-tónak keresztelték, Jonhson elnök feleségének tiszteletére, ugyanis Lady Bird Johnson is austini volt. Legmagasabb pontja a Bonnell-domb, 240 méter. Nem sok, de tekintve, hogy Texas nagyjából sík, ez is valami! Igazi turistalátványosság, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az Austin-tóra. Ritkán esik az eső errefelé: 300 napnyi napsütésre lehet számítani évente.

A város népszerűségét mutatja, hogy 2007-08-ban az USA városai közül Austin lakossága növekedett a legjobban. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy a Forbes szerint ez az ország 14. legbiztonságosabb városa. Évente 19 millió turista látogat ide, összesen 3,5 milliárd USD-t költve - ez a látogatószám több mint a Disneylandé!

Nem csak az emberek, hanem a denevérek is szeretik ezt a várost. Itt él Észak-Amerika legnagyobb denevérpopulációja is. kb. 1,5 millió mexikói szelindekdenevér lakik a Congress Avenue-híd alatt. Márciustól októberig minden este megcsodálható, ahogy ez a hatalmas csapat nekiindul élelmet keresni. A raj méretét jól jellemzi, hogy a meteorológiai radarok is észlelik őket! A városban szeretik őket: nem csak azért, mert valódi turistalátványosság lett belőlük, hanem azért is, mert egy éjszaka alatt 10-13 tonna rovart fogyasztanak el, ami nem kis segítség az itt élőknek. Az állatok a telet a melegebb Mexikóban töltik. Texasban egyébként rengeteg denevérfaj él, ebben az egy államban több, mint az összes többiben együttvéve.
Az állatok körében is népszerű Austin: a város környékén él az USA legnagyobb fehérfarkú szarvascsordája, sokszor a külvárosokban is látni őket.

És egy rossz hír: Austin környékén fordulnak elő leggyakrabban tornádók. A forgószelek száma itt majdnem kétszerese az országos átlagnak.

Fontos egyetemváros található Austinban - mintegy 50 000 diák tanul itt. Híres tanítványok: a korábbi first lady Laura bush, lánya Jenna, Matthew McConaughey, Renee Zellweger és Farrah Fawcett. Az egyetem ismert köszönése a Hook 'em Horns, amikor a mutató- és a kisujjat kinyújtva tartva bikaszarvat mutatnak. Sportcsapatainak kabalaállata ugyanis egy bika.

Ha már a hírességek szóba kerültek: Sandra Bullock is itt lakik - sőt két helyi vállalkozása is van. Hangulatos étterme, a Bess Bistro a nyugati 6. utca  egyik  gyönyörű régi épületében kapott helyet, a Walton's Fancy and Staple pedig kávézó és virágüzlet egyben. Lance Armstrong is austini - saját kerékpárboltja is van a városban. Többek szerint a városban miatta lett igazán népszerű a kerékpározás. Nem tudom Matthew McConaughey mennyire szereti a várost - tény, hogy 1999-ben csendháborításért tartóztatták le itt, miután ellenált a rendőri intézkedéseknek.

Nem csak Texas, hanem a zene fővárosa is Austin. Száznál is több helyen szól az élőzene esténként, a City Limits Music Festival alkalmával pedig 3 nap alatt 130 együttes lép fel a városban.



Ez a világ egyetlen olyan városa, ahol még működik a 19. században gyakorta alkalmazott közvilágítási módszer. Hatalmas fémtornyokról van szó, melyek tetejéről reflektorok világítják be a környékét. A híres tornyokat a Tökéletlen Idők című filmben is láthattuk; decemberben pedig az egyik karácsonyfává alakul. 1967 óta a Zilker parkban álló tornyot színes égőkkel díszítik, így lesz igazán különleges karácsonyfája Austinnak.

A Forma-1-es futamnak otthon adó versenypálya a Circuit of the Americas, az első pálya az USA-ban, melyet kifejezetten ennek a versenyágnak építettek.

A város mottója: Keep Austin Weird (Kb. Maradjon Austin különleges) - aki a miértre a helyszínenen keresné a választ, az itt tájékozódhat: www.austintexas.org

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr954892687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2012.11.18. 17:28:51

Köszi a cikket. Texasban éltem huzamosabb ideig (Houstonban). Austin is fantasztikus hely, jó hangulata van. Hiányzik. Egyébként általában Texas unalmas hely, nincs szinte semmi , de marha kényelmes. Állandóan süt a nap, mindenki barátságos, olcsó és minden marha könnyen elintézhető kényelmesen. Kaják fantasztikusak (Houstonban. Én nagyon szerettem ott élni lehet egyszer visszatérek.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása