Utazz, mint James Bond

Dupla aktualitása van ennek a posztnak - egyrészt mozikban a legújabb film, a Skyfall, másrészt az első Bond-epizód éppen 50 éves. Nem csoda, hogy az egész világ, és így a turizmus is Bond-lázban ég. A vojázsblogon sajnos csodakütyük és lenge öltözetű bombanő nem lesznek, viszont legalább életveszélyes helyzetekbe sem hozok senkit. Lesznek viszont szép szállodák, klassz éttermek, remek kalandok - minden, ami Bond!

Kezdjük az utazást Nagy-Britanniában - végülis a 007-es ízig-vérig brit! Válasszunk először is szállodát - itt van a Langham London, mely a 17. Bond-epizódban (Goldeneye) szerepelt, mint a szentpétervári Grand Hotel Europe. A szálloda 1865-ben nyitott, ez a brit főváros egyik legrégibb szállodája. Öt csillag, 380 szoba, teljes kényelem, maximális luxus.
Vagy a golfot ledvelő Bond-rajongók választhatják a Stoke Park Golf Club szobáit is - mindössze 35 perc autóútra Londontól, a Heathrow repülőtér közelében található ez az ötcsillagos, 49 szobás szálloda, melyhez a kiváló golfpályán kívül teniszpályák, spa, úszómedence, edzőterem, csodás kert és három étterem tartozik. A sármos ügynök kétszer is járt itt: egyszer mint Sean Connery (Goldfinger), egyszer pedig Pierce Brosnan képében (A Holnap markában).
A főúri kastélynak is beillő (merthogy valaha az volt) Luton Hoo Hotelben is kétszer járt James Bond (Soha ne mondd, hogy soha, A világ nem elég), meg emellett még Sir Winston Churchill is egyszer. (Ja és itt forgatták - többek között - a Négy esküvő, egy temetés néhány jelenetét is).
Az Angol Tóvidék csodás szállodájában, a Aphrodites Hotel & Lodge szobáiban még nem szállt meg a 007-es, de ha tenné, akkor biztosan a róla elnevezett lakosztályt választaná. A Windermere-tó partján elhelyezkedő luxusszálloda tágas lakosztálya tökéletes hely kipihenni egy kémkedéssel töltött nehéz napot. Ultramodern bőrbútorok, hatalmas ágy, kétszemélyes masszázskád, plazmatévé, DVD-játszó, és persze a szálloda fantasztikus spa-részlege - nem csak titkosügynököknek.

A Stoke Park Golf Club igazi brit helyszín

 

És akkor jöjjenek a kalandok! A világ nem elég nyitójelenetében Pierce Brosnan motorcsónakkal száguld a Temzén, majd léghajóval emelkedik a Millenium Dome fölé. Hasonló kalandban lesz része annak, aki a Thames Rib Experience kémkalandját választja. A szupergyors hajókon nem csak a száguldás élménye lesz feledhetetlen, de az idegenvezető megmutat minden Bond-történetekhoz kötödő helyet. Plusz: ajándék shaker mindenkinek! A hajózás után pedig irány a Millenium Dome, azaz ma már O2 aréna, melynek tetejéről London újabb arcát lehet megcsodálni.

az O2 aréna tetején

Ugyanebben az epizódban a skóciai Eilean Donan-kastély volt az MI6 vész-hadiszállása. Sajnos az igazi MI6 nem látogatható, de a Loch Duich apró szigetén található romantikus skót kastély minden látogatót szeretettel vár. És egy hölgyprogram: bárki lehet Bond-lány a yorkshire-i Augill-kastélyban. A Bond Girl Challenge résztvevői nem csak koktélt kevernek, hanem igazi túlélő-napon vesznek részt: lőnek, magas tornyokból ereszkednek le kötélen majd jutalomképpen persze csodás szobában alszanak. A 007-es ügynök megjelenése nem, de az izgalom garantált!

Ha nem MI6 hadiszállás, akkor romantikus úti cél: Eilean Donan kastélya

A sok izgalom után gondolom mindenki megéhezett - a vacsorát a James Bond figurát kitaláló Ian Fleming kedvenc éttermében költsük el. Ez pedig nem más, mint a klasszikus stílusú, elegáns Scott's, mely kiváló halételeivel és egyéb tengeri herkentyűivel a Mayfair negyedben várja a betérőket. Koktélozni, iszogatni a Dukes Barba kell beülni - legalábbis Fleming szerint. Legújabb martinijukat, a Fleming 89-t éppen a Bond-rajongóknak ajánlják.

Kultúrprogramok is vannak persze! A dél-angliai Beaulieu-ben várja látogatóit a National Motor Museum, ahol idén 50 darab Bond-autót állítanak ki. Ideiglenes kiállításról van szó, és valószínűleg sokáig kell majd várni, hogy ezeket az autókat újra egy helyen csodálhassuk meg (A kiállításról itt írtam korábban). Egy másik kultúrprogramért repüljünk át a tengerentúlra: Washingtonban a Nemzetközi Kémmúzeumban és másik ideiglenes kiállításon Bond ellenségeivel lehet megismerkedni. A látogatók megtekinthetik a "Halj meg máskor" című részben látott Jaguárt, a Goldeneye-ból ismert parabolaantennát (eredeti Arecibóban, Puerto Ricón), Dr. No tarantulapókját, lehet cápákkal úszni, és lehet főgonosszá válni egy kis időre.

Ha olyan helyet keresünk az USA-ban, ahol járt a 007-es, akkor irány Florida! A magányos ügynökben Timothy Dalton a Key West-i St. Mary's Star of the Seas kápolnába érkezett ejtőernyővel, de volt autós üldözés szigeteket összekötő Seven Mile Bridge-n, és feltűnt Ernest Hemingway háza is.



Ideális a látványos autós üldözéshez - Seven Mile Bridge

Bond egyik kedvence a Bahamák: Exuma Cays víz alatti barlangjaiban harcolt Sean Connery (Tűzgolyó). A kedvelt búvárterepre, mely azóta a Thunderball Grotto nevet viseli, számtalan kirándulást szerveznek, így más is megcsodálhatja a sok-sok színes halat. Életveszélyes kalandok nincsenek... A Paradise Island pazar díszletét nem csak ebben a részben, hanem a 2006-os Casino Royale-ben is használták. Két szállodát is ajánlok, csak azért mert a 007-es is ezeket választotta: One & Only Ocean Club és British Colonial Hilton. Egyik se rossz választás. Aki kedvet kapott ide utazni, itt tájékozódhat: www.bahamas.com.

Az író, Ian Fleming se vetette meg a karibi hangulatot - ő Jamaikát kedvelte, itt írt 14 Bond-történetet. Egykori otthona ma egy kisebb szálloda része. A Goldeneye Jamaika északi partján található.

Ian Fleming egykori otthona ma kellemes szálloda

A világ egyik legromantikusabb szállodája az indiai Udaipurban található Taj Lake Palace - Roger Moore itt csábította el az aktuális Bond-lányt (Octopussy). A 83 szobás, fehér márványból épített szálloda a Pichola-tó szigetére épült, eredetileg az uralkodó nyári rezidenciájának. A film több részletét forgatták még a környéken - a filmbéli gonosz például a hegycsúcson álló Monszun-palotában lakik.

Hódításhoz tökéletes: Taj Lake Palace

Láttuk már kedvenc kémünket síelni - az "Őfelsége titkosszolgálatában" a svájci Alpok 2 970 méter magas csúcsáról siklott lefelé, természetesen nyomában ellenségével. Az izgalmas síelős üldözési jelenetről nyílt kiállítás a világ első forgó éttermében, a Piz Gloriában. Az étterem kutatóintézetként jelent meg ugyanebben a filmben. Bond-hívek kóstolják meg az étterem speciális James Bond-reggelijét és síeljenek a 15 km hosszú Inferno pályán - vigyázat, szintkülönbség majdnem 2 000 méter!

Hegy, hó, étterem: Piz Gloria


Ezek klassz helyek - van belőlük persze bőven. Kimaradt a felsorolásból a Monte Carlo-i kaszinó, Velence (Hotel Danieli és Hotel Cipriani), a hamburgi Antlantik Kempinski - és még sok más. Aki szeretne Bond nyomában, Bond-módra utazni, további ötleteket itt keresgessen: www.jamesbondlifestyle.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr834893679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása