Utazás filmek nyomán

Volt már néhány poszt, melyben hosszabb-rövidebb ideig kitértem a filmek által generált utazási kedvre (Harry Potter, Gyűrűk Ura, és Ízek, Imák, Szerelmek az utóbbi évek nagy ilyen jellegű sikerei). Most viszont egy teljes poszt következik a témában. Filmimádó utazók figyelmébe: 10 helyszín, melyet a filmvásznakról már ismerhetünk, és érdemes testközelből is megcsodálni!

 

A Brokeback Mountain - Túl a barátságon című filmben tűnt fel a Moraine-tó. A csodás hegyvidéki környezet Kanada nyugati részén, Calgary közelében, a Banff Nemzeti Parkban található. A fél négyzetkilométernyi kristálytiszta gleccsertó 1 885 méter magason fekszik, kedvelt túrázóhelyszín - érdemes azonban a helyi hatóságok figyelmeztetéseit komolyan venni, mert nem csak turisták, de a grizzly medvék is előszeretettel látogatják.

Sydney Pollack rendezte a Távol Afrikától című romantikus filmet, melyben Meryl Streep és Robert Redford alakítása mellett a kenyai Shaba Nemzeti Park tájai is lenyűgözték a nézőket. A kisebb kenyai rezervátumok közé tartozó park az ország északi részén, a Kenya-hegytől 70 km-re fekszik, vízellátását 17 forrás biztosítja. A rezervátumot nem csak a fenti film, de Joy Adamson és Elsa nevű oroszlánja is híressé tette.

 

 

 

Sci-fi kedvelők klasszikusa A majmok bolygója - az 1968-as film egyik forgatási helyszíne az arizonai Powell-tó. A Glen-gát által a Colorado-folyón létrehozott hatalmas mesterséges tó kékje és a part vörös sziklái valóban sci-fi filmbe illő táját képeznek. A Powell-tó kedvelt nyaralóhely, ahol számtalan vízi sportot lehet űzni, de a környék nevezetességeit (Antelope Canyon, Horseshoe Bend, Grand Canyon, Mesa Verde, Monument Valley) is érdemes bejárni.


 

Roger Moore alakította James Bondot Az aranypisztolyos férfi című epizódban - itt tűnik fel a thaiföldi Phang Nga-öböl, melynek látványos sziklaképződményét azóta James Bond-szigetnek is hívják. Habár az öböl látványa önmagában is csodálatos, kiemelkedő népszerűségének egyik oka, hogy a filmben is szerepel. A phuketi turistaparadicsomtól északra fekvő sziget eredeti neve - formája után - Ko Tapu, vagyis Tű-sziget.

 

Szerintem kevés honfitársunk jut el a dél-dakotai Badlands Nemzeti Parkba, pedig érdemes. A tájat a fájdalmasan hosszú (180 perc) Farkasokkal táncoló című filmből ismerheti mindenki, aki végig tudta ülni Kevin Costner kalandjait a sziú indiánokkal. A nemzeti park alapterülete 98 740 hektár, a vöröses éles sziklák, csúcsok és tornyok között felszik az USA legnagyobb védett prérimezője.

 

 

 

És akkor legyen egy kis egzotikum is, méghozzá a Tom Hanks főszereplésével készült Számkivetett forgatási helyszíne: Viti Levu, Fidzsi. A déli Csendes-óceán szigetországának legnagyobbika Viti Levu, és közel sem olyan elhagyatott, mint azt a filmből gondolhatnánk - itt található például Fidzsi fővárosa, Suva, és az ország lakosságának 70%-a is itt él. A szigetcsoportban természetesen bőven találni elhagyott, ritkán vagy egyáltalán nem lakott pálmafás helyeket, csak idő és pénz kérdése!
 

A történet szerint Amerikában járunk Sergio Leone westernfilmjében, a Volt egyszer egy Vadnyugatban - a valóságban azoban nem kell ilyen messzire utaznia annak, aki a film forgatási helyszínét szeretné látni. Az ugyanis Spanyolországban, a Sierra Nevada hegységben található. A nemzeti parki besorolás alatt álló vadnyugati táj az ország déli részén, Andalúziában fekszik, közel a turisták által oly kedvelt malagai tengerparthoz. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Mulhacén (3 749 m), és ez Európa legdélibb hóbiztos síterepe.

 

Több filmben is feltűnik az arecibói rádióteleszkóp. Puerto Rico egyik nevezetessége látható a Goldeneye című James Bond-epizódban, a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat című filmben, és az X-akták egyik részében is. A 305 méter átmérőjű parabolaantenna kategóriájában a világ legnagyobbja. Nem csupán turistalátványosság és filmdíszlet - itt valódi kutatómunka folyik. Kacskaringós utakon lehet megközelíteni, hiszen a karibi sziget belsejében, egy természetes mészkő-dolinában található. Puerto Rico a magyar turisták által ritkábban látogatott karibi sziget - sokáig volt (USA) vízumköteles, népszerűtlenségére ma már ez nem lehet ok. Kiváló szállodák és számtalan látnivaló várja itt az utazókat, de erről bővebben már olvashattatok nálam.

 

Stephen King bestsellerje nyomán készült a Ragyogás című amerikai horrorfilm, melyet magyar mozik sosem vetítettek, a műfaj szerelmesei VHS-kazettákon láthatták. A Szépkilátás Hotel a valóságban is létezik, Oregon államban található, igazi neve: Timberline Lodge. Portlandtől 97 km-re keletre, az állam legmagasabb hegyének, a Mt Hoodnak déli lejtőjén fekszik. A síszálloda 1937 óta várja a turistákat, szobái között van kandallós lakosztály és emeletes ágyas diákszállás is. 1977 óta a "US National Historic Landmark" címet viseli. A horrorfilm előtt több másik filmben, sorozatban is feltűnt már.

 

Blues Brothers rajongók, figyelem! Ha jelenleg belülről nem is, de kívülről biztosan megtekinhető a börtön, ahonnan Jake a film elején távozik. Ez pedig az Illinois államban található Joliet Correctional Center. A fanatikusok kedvéért azt is elárulom, hogy a filmben a keleti kapu látható, így itt kell a fotókat készíteni. A börtön 1858 és 2002 között működött, az épület jelenleg minden irányból zárva. A Blues Brothers filmen kívül még a Dr Csont című sorozatban is láthattuk (itt őrzik hét lakat alatt a több részben is szereplő sorozatgyilkost, Howard Epps-t). Az öreg épület renoválási munkái 2009 óta zajlanak, a tervek szerint hamarosan turistalátványosságként nyílik újra.

Persze a listát szinte vég nélkül lehetne folytatni - ez csak az én szubjektív válogatásom, és kihagytam még legalább húsz kedvencet.... Nektek is van kedvenc filmhelyszínetek? Osszátok meg a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr463123143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása