Közkívánatra: újabb témaparkok

Váratlan sikere volt korábbi témaparkos posztomnak. Az akkori kommentekben újabb tippeket kaptam, milyen parkokról lehetne még írni - ezúton is köszi mindenkinek. Az alábbiakban az általatok ajánlott témaparkok következnek, s ha esetleg valakinek újabb ötletei lennének - nos ne tartsa vissza. Továbbra is várom a kommentekben a javaslatokat!

A Mad Mind által javasolt Edo Wonderland Japánban található. Edo Tokio régi neve - a 17. században, a Tokugava-sogunátus alatt Edo volt a főváros, a hatalom központja. A témaparkban megismerhetjük a 17. századi Japán életét: sógunok, nindzsák és gésák világa ez. Ekkoriban ez a város volt a világon a legnépesebb. A park kétórányi vonatútra található Tokiótól, kiváló hely Japán ősi kultúrájának megismeréséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Talán nem is hinnénk, de a Maya és Krumpli által is favorizált hollandiai Kaatsheuvel városában található Efteling park története 1933-ig nyúlik vissza. Először csak sportpályák voltak itt, később vált a park valóságos mesevilággá. Maihoz hasonló formájában 1952-ben nyílt meg, ez jelenleg Hollandia legnagyobb témaparkja. A 650 000 négyzetméternyi mesevilág folyamatosan fejlődik és alakul, mindig újabb és újabb csodák és látványosságok szórakoztatják a az ide látogató turistákat. A park elsősorban gyerekek számára szórakoztató: itt ugyanis kedvenc tündérmeséikbe látogathnatnak el.

Szintén mesetémájú audrey* beküldése: a finnországi Naantali városában található Moominworld témapark. A finn-svéd írónő, Tove Marika Jansson alkotta meg a gömbölyded, fehér, vízilóra emlékeztető trollokat, a Moominokat. Az első kilenc könyv után képeskönyvek, képregények, rajzfilmek, televíziós adaptációk sora jelent meg - a Moominok sikere töretlen Finnországban. A Moominworldöt 2005-ben a világ negyedik legjobb gyerek-témaparkja közé választották. A parkban a könyvekből megismerhet helyszínek ismerhetőek meg, miközben a helyes Moominok veszik körül a népeket.

Aki bírta a Fűrész (Saw) című horrorfilmet, az nem hagyhatja ki Mr. Finger kedvencét,  a Londontól kb 35 km-re található Thorpe Parkot. Hét különböző téma köré rendezett vizes és száraz móka várja az idelátogatókat, de természetesen a legfélelmetesebb attrakció maga a Fűrész, a SAW Island. A világ első horrorfilm-témájú hullámvasútján 30 méter függőleges zuhanás a fő izgalomforrás. A Saw Alive labirintusában a film leghíresebb jelenetei között lehet eltévedni (vagy utat keresni). A park március közepétől november elejéig tart nyitva, októberben a Fright Nights eseménysorozat alatt éjszaka is látogatható. 2011-re újabb vizes élmény: közel 20 méternyi zuhanás egy spirális csúszdán.

Réka említette a dániai Legolandot. Billundon kívül még 4 Legoland található a világon, ebből kettő Európában (Windsor, Anglia és Günzburg, Németország), a másik kettő az Egyesült Államokban (Kaliforniában, Carlsbadban és Floridában, Winter Havenben). A tengerentúlon ezen kívül még két ún. Legoland Discovery Centre is található, Chicago és Dallas közelében. Ezekben a parkokban a közös: minden Legóból van. A népszerű építőkockákból mindenfelé dolog keletkezhet: város, autók, piramisok, kalózhajók, dinoszauruszok - kiváló szórakozás az egész családnak.

Kis hazánkból is legyen példa, ezért is javasolta Sparhelt a bikali Reneszánsz Élménybirtokot. A Puchner Kastélyhotel közelében találjuk Magyarország első tematikus szórakoztató parkját. A 7,5 hektáron elterülő birtok 5 egységre tagolódik, nevezetesen: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér. A közel 35 építményben műhelyek, boltok, vendéglátó egységek és különböző foglalkozások megtartására alkalmas helyiségek kerültek kialakításra. A park a középkori Magyarország életét, mindennapjait mutatja be.

MickthePick alaposan ellátott engem témával. Mindhárom javaslata az Egyesült Államokban, Ohio államban található. A King's Island közel két négyzetkilométernyi alapterületén a 15 hullámvasút mellett 61 000 négyzetméternyi vizes hancúr is helyet kapott. Jelenleg ez az USA leglátogatottabb szezonálisan nyitvatartó vidámparkja (2009-ben 3 millió látogató). Itt található a a világ leghosszabb fa hullámvasútja: a Beast. Ez egyúttal az USA leghosszabb hullámvasútja is. 1979 óta, azaz több mint 31 éve működik, ezalatt kb 40 millió ember sikított rajta. Hossza 2,2 km, az elérhető maximális sebesség pedig 104 km/óra. (Képek és videó lentebb!) Egy, az Erie-tóba benyúló vékony félszigeten található a Cedar Point, ahol 2010-ben 75 különböző attrakció várta a vendégeket. Négy hullámvasútja is 61 méternél magasabbra nyargal, homokos strandja és külső-belső víziparkja is van. Geauga Lake's Wildwater Kingdom a teljes neve a Cleveland közelében található aquaparknak. Itt 6 különböző területen válhat az ember vizessé - csúszdák, hullámmedence, hatalmas úszógumiban sodródás vár a látogatóra.

 

A fentiek persze már kevéssé témaparkok, inkább vidámpark kategóriában versenyezhetnek. S éppen ezért, még mielőtt Kivlov megvádolna, hogy miért hagytam ki, említem a göteborgi Liseberg parkot is. Klasszikus vidámpark, a legjobbak közül. Főszezonban 36 különböző szórakoztató elem gondoskodik a vidámságról - a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találhat magának való mulatságot. Ez Skandinávia legnagyobb vidámparkja, 2005-ben a Forbes magazin a világ 10 legjobb vidámparkja közé választotta. Legnépszerűbb hullámvasútja a faszerkezetes Balder, melynek hossza 1 km, az elérhető maximális sebbesség pedig 90 km/óra. A téli időszakban nem működik minden attrakció, decemberben azonban a karácsonyi vásár miatt érdemes idelátogatni. Réka említette a koppenhágai Tivolit, mely egyike a világ legrégibb vidámparkjainak. Itt található az egyik legrégibb, ma is működő hullámvasút, a Rutsjebanen, és a világ legmagasabb körhintája, a 80 méter magas Himmelskibet. Aki erre felül, az a dán főváros páratlan panorámájában gyönyörködhet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr982433703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása