Egy ország kultúrája legjobban késsel-villával ismerhető meg - legalábbis egy angol mondás szerint.
Más országokban nagy hagyománya van a tematikus utaknak, ezek közül is az olyan gasztro-túráknak, ahol adott ország, régió legjobb éttermeinek legjobb fogásait a legjobb borokkal kóstolják végig az utazások alatt. Az ilyen utak legjobbjait gyűjtötte össze az amerikai Sherman's Travel - ezt az összeállítást mutatom be az alábbi sorokban.
#1 Franciaország: a 8 napos út során a legexkluzívabb éttermek és a legegyszerűbb bisztrók kínálatát is végigkóstolhatja az, aki nem sajnálja a fejenként 5 500 USD-s részvételi díjat. A túra bázisa a Le Relais St Germain, ahol reggelire pata negra sonkát szolgál fel a séf, Yves Camdeborde. A programban szerepel a híres párizsi bisztró, a Le Comptoir, a Rue de Bac élelmiszerboltjai, sajtkóstolás, több főzőiskola, a L'Astrance étterem, Burgundia, Elzász ehető virágjai, és a L’Auberge de L’Ill családi étterme, mely 42 éve egyhuzamban birtokol három Michelin-csillagot.
#2 Olaszország: Nápolytól nagyjából 80 km-re található a Seliano farm, mely az olasz gasztro-túra központja. A gazdaság saját bivalycsordájáról híres, így olaszország legjobb, legfinomabb ricottáját és mozzarelláját lehet itt megkóstolni. A híres New York-i gasztro-újságíró, Arthur Schwartz szervezi ide kulináris élvezetekben gazdag útjait, főzőiskoláit. Az egyhetes program alatt 3 délelőtti főzőórát és két nap kirándulást kínál garantált programként, mindezt 3 650USD/fő áron.
#3 Japán: a valódi Japán a megismerése a kéthetes útnak. A résztvevők kis hotelekben és családi panziókban, ryokanokban laknak, kora reggel kelnek, hogy a Tsukiji halpiacon körülnézzenek, a hiroshimai estét egy atomtámadás-túlélővel beszélgetve töltik, füstölt osztrigát esznek Miyajima szigetén, Koya-san városában monostorban alszanak, buddhista szerzetesekkel meditálnak, sake-lepárlóba látogatnak, Takayama városában 600 éves piacon vásárolnak, fugut kóstolnak, és végül karaoke-esten bizonyíthatják bátorságukat. Mindezt nagyjából 3 600 USD/fő részvételi díjért.
#4 Mexikó: a Mexikó-specialista Marylin Tausend az ország minden régiójába szervez gasztro-túrát. A népszerű Yucatán-körút ára nagyjából 4 000 USD/fő. A résztvevők megismerkedhetnek Merida és Chichen Itza látványosságaival, vásárolhatnak a helyi piacokon, megkóstolhatják és megfőzhetik a félsziget megszokottnak egyáltalán nem mondható ételkülönlegességeit.
#5 Marokkó: A 10 napos utazás központja Marrakesh, egészen pontosan a francia dizájner Meryanne Loum-Martin és Gary Martin által vezetett Jname Tamsna Hotel. A kirándulások során az utazók ellátogatnak az Atlasz-hegységbe és a tengerparti Essaouira városába, szakértő vezetővel ismerkednek a helyi fűszer- és gyógynövényekkel, Baija Lafredi séftől tanulnak csirkés-körtés ragut főzni, agyagkemencében sütnek kenyeret, látnak berber asszonyokat argan-diót szüretelni, tevegelnek Sidi Kaouki tengerpartján és friss fügét szednek a hegyekben. Részvételi díj: 4 600 USD/fő.
#6 New Orleans: az amerikai város konyhája a francia, spanyol, olasz, afrikai, indián, cajun, kreol és kubai ízek keveréke. Az ötnapos kulináris túra során a jelentkezők étkeznek a Commander's Palace étteremben, kreol főzőórán vesznek részt, látogatást tesznek a sertéshús-ételeiről híres Cochon étterem hentesénél, és a pár napos túra végén biztosan tudni fogják hol készítik a legjobb sazerac koktélt. A program ára: 1600 USD/fő.
#7 Singapore: kínai, indiai és maláj konyha, és a híresen jó minőségű utcai étkezdék - ezek jellemzik a kínálatot a városállamban. A gasztro-utazások útba ejtik a legjobb utcai árusokat, piacokat, a résztvevők nem csak kóstolnak, hanem természetesen főznek is. Az út során megismerkedhetnek Singapore látványosságaival és történelmével is. Három órás gasztro-túra Singapore utcáin: 150 USD/fő.
#8 Sonoma: Kalifornia borvidékén könnyű jót enni és jót inni - itt minden a gyomrok kényeztetéséről szól. A kulináris túrák központja a 19. századi birtok, a MacArthur's Place. Vannak rövidebb és hosszabb főzőiskolák, mely során minden délelőtt másik séf oktatja a tanulni vágyó turistákat. A délután szabad: lehetőség van borkóstolásra, pihenésre, a wellness-szolgáltatások igénybevételére, a helyi éttermek kipróbálására. Kétéjszakás program: 890 USD/fő.
#9 Szíria: a nyolcnapos program Damaszkuszban indul, itt lehet baklavát kóstolni és meglátogatni az al-Tanabel bazárt. Palmira romjainál beduin vacsorán vesz részt a csoport, az utolsó napokat pedig Aleppoban, Közel-Kelet gasztro-fővárosában töltik. Az út során nem szabad kihagyni a szír specialitását, a szárított orchidea-gumóval dúsított fagylaltot. A részvételi díj: 3 500 USD/fő.
#10 Vietnám: hétnapos körutazás, mely során az utazók Vietnám főbb nevezetességei mellett az ország konyhájával is alaposabban megismerkedhetnek. Az első két napot Hanoiban, a Sofitel Legend Metropole Hanoi-ban töltik a résztvevők, akiket a szálloda séfje vezet el a helyi piacra, hogy végül főzőtudományát is bemutassa. A híres Halong Bay a következő állomás, ahol a turisták egy dzsunka fedélzetén vacsoráznak és alszanak. A körút fénypontja Hoi An városa, mely sertéshúsból készült specialitásáról, a cau lau-ról híres. Nem szabad kihagyni a helyi zöldségek megkóstolását Tra Que falvában, ahogy a falusi család főzőórája is hatalmas élmény. Ár: 2 400 USD/fő.
(Aki kedvet kapott a túrákhoz, az bővebb információkhoz juthat a Sherman's magazin összeállításából, itt: http://www.shermanstravel.com/top_tens/Culinary_Tours/Introduction)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.