Top 10: legjobb gasztro-utak

Egy ország kultúrája legjobban késsel-villával ismerhető meg - legalábbis egy angol mondás szerint.

Más országokban nagy hagyománya van a tematikus utaknak, ezek közül is az olyan gasztro-túráknak, ahol adott ország, régió legjobb éttermeinek legjobb fogásait a legjobb borokkal kóstolják végig az utazások alatt. Az ilyen utak legjobbjait gyűjtötte össze az amerikai Sherman's Travel - ezt az összeállítást mutatom be az alábbi sorokban.

#1 Franciaország: a 8 napos út során a legexkluzívabb éttermek és a legegyszerűbb bisztrók kínálatát is végigkóstolhatja az, aki nem sajnálja a fejenként 5 500 USD-s részvételi díjat. A túra bázisa a Le Relais St Germain, ahol reggelire pata negra sonkát szolgál fel a séf, Yves Camdeborde. A programban szerepel a híres párizsi bisztró, a Le Comptoir, a Rue de Bac élelmiszerboltjai, sajtkóstolás, több főzőiskola, a L'Astrance étterem, Burgundia, Elzász ehető virágjai, és a L’Auberge de L’Ill családi étterme, mely 42 éve egyhuzamban birtokol három Michelin-csillagot.

#2 Olaszország: Nápolytól nagyjából 80 km-re található a Seliano farm, mely az olasz gasztro-túra központja. A gazdaság saját bivalycsordájáról híres, így olaszország legjobb, legfinomabb ricottáját és mozzarelláját lehet itt megkóstolni. A híres New York-i gasztro-újságíró, Arthur Schwartz szervezi ide kulináris élvezetekben gazdag útjait, főzőiskoláit. Az egyhetes program alatt 3 délelőtti főzőórát és két nap kirándulást kínál garantált programként, mindezt 3 650USD/fő áron.

#3 Japán: a valódi Japán a megismerése a kéthetes útnak. A résztvevők kis hotelekben és családi panziókban, ryokanokban laknak, kora reggel kelnek, hogy a Tsukiji halpiacon körülnézzenek, a hiroshimai estét egy atomtámadás-túlélővel beszélgetve töltik, füstölt osztrigát esznek Miyajima szigetén, Koya-san városában monostorban alszanak, buddhista szerzetesekkel meditálnak, sake-lepárlóba látogatnak, Takayama városában 600 éves piacon vásárolnak, fugut kóstolnak, és végül karaoke-esten bizonyíthatják bátorságukat. Mindezt nagyjából 3 600 USD/fő részvételi díjért.

#4 Mexikó: a Mexikó-specialista Marylin Tausend az ország minden régiójába szervez gasztro-túrát. A népszerű Yucatán-körút ára nagyjából 4 000 USD/fő. A résztvevők megismerkedhetnek Merida és Chichen Itza látványosságaival, vásárolhatnak a helyi piacokon, megkóstolhatják és megfőzhetik a félsziget megszokottnak egyáltalán nem mondható ételkülönlegességeit.

#5 Marokkó: A 10 napos utazás központja Marrakesh, egészen pontosan a francia dizájner Meryanne Loum-Martin és Gary Martin által vezetett Jname Tamsna Hotel. A kirándulások során az utazók ellátogatnak az Atlasz-hegységbe és a tengerparti Essaouira városába, szakértő vezetővel ismerkednek a helyi fűszer- és gyógynövényekkel, Baija Lafredi séftől tanulnak csirkés-körtés ragut főzni, agyagkemencében sütnek kenyeret, látnak berber asszonyokat argan-diót szüretelni, tevegelnek Sidi Kaouki tengerpartján és friss fügét szednek a hegyekben. Részvételi díj: 4 600 USD/fő.

#6 New Orleans: az amerikai város konyhája a francia, spanyol, olasz, afrikai, indián, cajun, kreol és kubai ízek keveréke. Az ötnapos kulináris túra során a jelentkezők étkeznek a Commander's Palace étteremben, kreol főzőórán vesznek részt, látogatást tesznek a sertéshús-ételeiről híres Cochon étterem hentesénél, és a pár napos túra végén biztosan tudni fogják hol készítik a legjobb sazerac koktélt. A program ára: 1600 USD/fő.

#7 Singapore: kínai, indiai és maláj konyha, és a híresen jó minőségű utcai étkezdék - ezek jellemzik a kínálatot a városállamban. A gasztro-utazások útba ejtik a legjobb utcai árusokat, piacokat, a résztvevők nem csak kóstolnak, hanem természetesen főznek is. Az út során megismerkedhetnek Singapore látványosságaival és történelmével is. Három órás gasztro-túra Singapore utcáin: 150 USD/fő.

#8 Sonoma: Kalifornia borvidékén könnyű jót enni és jót inni - itt minden a gyomrok kényeztetéséről szól. A kulináris túrák központja a 19. századi birtok, a MacArthur's Place. Vannak rövidebb és hosszabb főzőiskolák, mely során minden délelőtt másik séf oktatja a tanulni vágyó turistákat. A délután szabad: lehetőség van borkóstolásra, pihenésre, a wellness-szolgáltatások igénybevételére, a helyi éttermek kipróbálására. Kétéjszakás program: 890 USD/fő.

#9 Szíria: a nyolcnapos program Damaszkuszban indul, itt lehet baklavát kóstolni és meglátogatni az al-Tanabel bazárt. Palmira romjainál beduin vacsorán vesz részt a csoport, az utolsó napokat pedig Aleppoban, Közel-Kelet gasztro-fővárosában töltik. Az út során nem szabad kihagyni a szír specialitását, a szárított orchidea-gumóval dúsított fagylaltot. A részvételi díj: 3 500 USD/fő.

#10 Vietnám: hétnapos körutazás, mely során az utazók Vietnám főbb nevezetességei mellett az ország konyhájával is alaposabban megismerkedhetnek. Az első két napot Hanoiban, a Sofitel Legend Metropole Hanoi-ban töltik a résztvevők, akiket a szálloda séfje vezet el a helyi piacra, hogy végül főzőtudományát is bemutassa. A híres Halong Bay a következő állomás, ahol a turisták egy dzsunka fedélzetén vacsoráznak és alszanak. A körút fénypontja Hoi An városa, mely sertéshúsból készült specialitásáról, a cau lau-ról híres. Nem szabad kihagyni a helyi zöldségek megkóstolását Tra Que falvában, ahogy a falusi család főzőórája is hatalmas élmény. Ár: 2 400 USD/fő.


(Aki kedvet kapott a túrákhoz, az bővebb információkhoz juthat a Sherman's magazin összeállításából, itt:  http://www.shermanstravel.com/top_tens/Culinary_Tours/Introduction)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr411937364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása