Karibi körkép: Antigua

Antigua kis sziget a Karib-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál. A sziget területe 281 km2, legnagyobb városa St John. Ez a város egyúttal a két nagyobb és több kisebb szigetből álló ország, Antigua és Barbuda fővárosa, itt található a főbb repülőtér és a legnagyobb, óceánjárók által is használható kikötő is. 
Habár a szigetet már Kolumbusz is felfedezte, mi több, éppen ő nevezte el, korlátozott édesvíz-készletei és meglehetősen agresszív őslakosai miatt a spanyolok végül nem telepedtek meg itt, az angolok lettek a gyarmatosítók. Lord Nelson itt hozta létre a britek legfontosabb karibi bázisát.

Antigua, azaz egész pontosan St John szinte minden, a Karib-térségben érdekelt hajóstársaság menetrendjében megtalálható - kis sziget, kiváló infrastruktúra, ideális megállóhely. A főváros jól navigálható kikötőjében egymást érik a hatalmas óceánjárók: Carnival, Royal Caribbean, Windstar, Costa Cruises, Celebrity Cruises, Silver Sea, Holland America Line, MSC, P&O Cruises is jár erre, de a sort hosszasan lehet folytatni. Egy-egy ilyen hajóval egyszerre több száz turista is érkezik - mindössze egy napra. 

Antiguára légi úton londoni és/vagy észak-amerikai átszállással lehet eljutni - St Johnt a Virgin Atlantic, British Airways, American Airlines, US Airways, United Airlines, Air Canada és a Delta repüli. Nem olcsóságáról, inkább luxus kategóriájú szállodáiról ismert. Lakói között sok a híresség, akik a a zord tél elől menekülnek Antigua kellemes klímájú szigetére: Richard Branson, Eric Clapton, Ken Follett, Timothy Dalton, Silvio Berlusconi is magáénak tudhat egy házat a kis szigeten.

Mind minden karibi szigetnek, Antiguának is legfontosabb vonzereje a tenger: a pazar, fehér homokos tengerpartok nem csak pihenésre, de sportolásra is csábítanak; a minden év április végén-május elején megrendezett Antigua Sailing Week során vitorlások egész sora gyűlik össze a sziget partjainál. (2015-ben április 25 - május 1). Sokan hódolnak a búvárkodás különböző típusainak, egyes partszakaszak kiválóak szörfözésre, turistacsalogató program a ráják között úszás, és népszerű a horgászat is.

A sziget kulturális és természeti látnivalókban is gazdag. A kikötőket védő erődök: Jakab-erőd, György-erőd, Berkeley-erőd és St John katedrálisa is a gyarmati időkből maradt meg. A Nelson's Dockyard a világ egyetlen, épen megmaradt György-kori kikötője és hajójavítója - múzeumában a Királyi Haditengerészet életét és harcait lehet megismerni, számtalan szépen felújított épületében boltok, éttermek, galériák kaptak helyet. A kikötőt körbevevő dombokon kijelölt túraútvonalak várják azokat, akik szeretik aktívan felfedezni a történelmi emlékeket. A sziget keleti, kevésbé mozgalmas részén található Betty's Hope, Antigua első cukorültetvénye, mely több mint 300 évig működött. Rabszolgatartás, gyarmatosítás, cukortermelés - a sziget történelmének egy újabb szelete ismerhető meg itt.

Antigua természeti szépségei közül az egyik legérdekesebb az Ördög Hídja - a sziget keleti partján található sziklaképződményt az Atlanti-óceán formálta híd alakúra. A környező sziklafalak kürtőiből tengervíz lövell a magasba, és teszi ezzel igazán izgalmassá a helyet. A sziget legmagasabb pontja az Obama-hegy, melynek esőerdeje számtalan aktív programot kínál a természet szerelmeseinek - a túrázás és a kerékpározás mellett függőhidakból és kötélpályákból álló canopy-pálya is várja a látogatókat. Greencastle dombja valamikor tűzhányó lehetett - a domfüves dombtetőn hatalmas sziklatömblök állnak, valaha talán vallási ceremóniák helyszíne lehetett ez a terület.

Aki szeretne karibi módra mulatni, az töltse a vasárnap estét Shirley Heightsban - grill party, calypso és raggae zene, koktélok - turisták, helyiek és hírességek mulatnak együtt a varázslatos naplementében.

Szálláskínálat is van bőven, szinte minden katergóriában, de Antigua inkább a luxus és az exkluzivitás, mint az egyszerű és olcsó hotelek szigete. Találni természtesen háromcsillagos kis fogadót, nagyobb, all inclusive szállodát az egyszerűbbtől (Jolly Beach Resort) az ötcsillagosig (Sandals), de amiben Antigua igazán egyedi tud lenni, az a kicsi, ámde kiváló szállodák. Legyen szó privát szigetről (a 40 szobás Jumby Bay), tengerbe nyúló szikláról (Curtain Bluff), vagy egy csodálatos koloniális épületről (Inn at English Harbour) a tökéletes elegancia, a modern felszereltség minden igényt kielégítő kombinációjával találkozunk itt.

Aki kedvet kapott az itt böngészhet tovább információkról: www.antigua-barbuda.org vagy www.visitantiguabarbuda.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr386964913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deliberator 2014.12.28. 12:18:12

Az Index2-n szereplő blogajánló fotója téves: nem a szigeten, hanem a guatemalai Antiguában készült.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2014.12.28. 15:48:20

@deliberator: valóban. szóltam a szerkesztőknek. Köszi!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása