Karibi körkép: Barbados

Barbados népszerű turista célpont, a Karib-szigetvilág legkeletibb tagja és a leginkább angol kulturális befolyás alatt álló. Ez tükröződik a szigetlakók krikett iránti szeretetében, az anglikán templomokon, a tiszta kerteken és a szombati lóversenyeken is. De az őslakos bajanok kultúrája sem tűnt el, a rum és a nyugat-indiai szigetvilág konyhája keveredik itt az angol infrastruktúrával, egy egyedülálló egzotikus keveréket hozva létre.

A szélcsendes nyugati odalon nagyszerű fürdőhelyek, pazar luxusszállodák várják a vendégeket, a keleti oldalon a vadregényes sziklás part, félszigetekkel határolt mesebeli szépségű öblökből indulhatnak el a szörfösök, vitorlázók, hogy megküzdjenek a hullámokkal, a széllel. S míg a tengerparti részeken virágzik a turimus, a sziget belsejében csendes vidék, apró falvak bűvölik el a látogatókat.



Barbados fővárosa, Bridgetown a Carlisle-öbölben, a sziget egyetlen természetes kikötőjében fekszik. Ez a város Barbados fő kereskedelmi és üzleti központja. A sziget kétszázötvenezer főnyi lakosságának csaknem fele itt él. A nyüzsgő városban békésen megférnek egymás mellett a kereskedelmi célokat szolgáló épületek és a gyarmatosítás korabeli műemlékek, valamint a tipikus helyi lakónegyedek is. A város megtekintésére szánt idő nem kell, hogy sok legyen; csak néhány nevezetesség található itt. Arculata érdekes keveréke a modern és gyarmati építészetnek, a főbb utcákon a brit monumentalista építészet öröksége látható, míg a mellékutak lakónegyedekbe vezetnek, sok-sok rumot árusító bolttal szegélyezve. A brit építészet emlékei közül kiemelkedik a Parlament épülete, valamint az anglikán katedrális. A város legmeglepőbb épülete a 19. századi zsinagóga, melynek első elődjét az 1600-as években emelték, amikor is 300 zsidó lakosa volt a szigetnek. A kültéri látványosságok közül kiemelhető a Careenage, egy újszerű, az óváros szívébe benyúló öböl, tele hajókkal és a Queen's Park. A haditechnika rajongói keressék fel a helyőrség épületét, mely a 17. században szolgált az angolok támaszpontjául, erődjéül. Jelenleg múzeum, ahol többek között számos régi ágyú tekinthető meg. A sziget történelme iránt érdeklődőknek jóprogram lehet a Barbados Múzeum. A városnézés után a legjobb kikapcsolódás a Baxter út, hol a helyi konyha és rumkészítés remekműveiből válogathatunk.

A központtól nagyjából másfél kilométerre fekvő Garrison Savannah terén egykor a brit hadsereg tartotta díszszemléit, késôbb ezt a területet lóversenypályává alakították, zöld gyepét közel kétszáz esztendős épületek, s két régi erőd romjai veszik körül.

A sziget legrégebbi városa Holetown. Az 1620-as években alapították, de ezt modern épületeiről elsőre nem állapíthatjuk meg. Jelenleg a sziget turisztikai központja. A város történelméről legtöbbet a St. James templomban tanulhatunk, mely ugyan a 19. században épült, de magában foglalja 17. századi elődje maradványait, köztük a híres harangot, melyen Vilmos király neve olvasható. A Folkstone parkban található egy hajózási múzeum, de a tengerparti park egyben a legnépszerűbb kikapcsolódási hely a városban.

Sam Lord kastélya a Long Bay déli partján található és érdekes, sokat vitatott történelemmel rendelkezik. A kastélyt egy bizonyos Lord Sam építette és a legenda szerint lámpásokat akasztott ki, hogy az így tévútra csalt és zátonyra futtatott hajókat kirabolja. Habár nem fér kétség ahhoz, hogy a lord kalóz volt, a történészek vitatják a helyi folklór eme történetét. A lord otthona sokkal inkább egy udvarházra, mint igaza kastélyra emlékeztet, mindazonáltal festmények és antik bútorok szép gyűjteményével rendelkezik. Napjainkban szálloda üzemel benne.

A sziget délnyugati partján elszórva sok kisváros található, itt vannak a sziget szerényebb, olcsóbb szálláshelyei is. Ezen partszakasz is gyönyörű, számtalan remek strandját sokan kedvelik. St. Lawrence 15 km-re délkeletre van a fővárostól és a legéletvidámabb a környék községei közül. Rengeteg szórakozóhely közül lehet válogatni, de népszerű halászhely is. A város partján a Dover strandot ragyogó fehér homokkal áldotta meg a természet. Apálynál, a part mentén nyugat felé sétálva, pár perc után elérjük Worthing, Maxwell és Hastings városait, ahol a fehér homokú part mellett helyi művészek alkotásait tekinthetjük meg. Az igazi karibi hangulat itt érhető utol. Worthing-ben vannak a sziget legszebb strandjai, és a naplemente után sem kell innét messzire menni, mert öt percre van a sziget szórakoztató központja St. Lawrence. A luxushotelek a sziget nyugati oldalán Paynes Bay, Sandy Lane Bay és Holetown nevű helyeken találhatók.

Aki a sziget közepében barangol, az sem marad látnivaló nélkül. A régmúltat idézi a Morgan Lewis cukormalom, egykoron ilyen szélmalmokban őrölték a cukrot, vagy a 17. században épült St. Nicholas Abbey, a sziget legrégebbi, történelmi hangulatú családi kúriája. Berendezési tárgyai a régi ültetvényesek életéről mesélnek. Az Andromeda Gardens botanikus kertjében a karibi térség egyik leggazdagabb őshonos és egzotikus trópusi fa és növénygyűjteménye található. A vízesések, patakok mentén orchideakertek, hibiszkuszok pompáznak. Az Animal Flower Cave föld alatti medencéiben színes tengeri rózsák hajlonganak, a Harrison’s Cave mészkőbarlangjaiban a vízesés partján bizarr sziklaképződmények magasodnak.

 

 A sziget kedvelt célpontja a nagy tengerjáró hajóknak is. Az így érkező utasok számára találták ki az egy napos Barbados-kártyát, mellyel egy napig igénybe vehetik a programban résztvevő egyik szálloda szabadidős szolgáltatásait, és választhatnak 8 különböző városnézés közül is. A napijegy ára függ a kiválasztott szállodától - étkezés nélkül már 35USD/fő áron kapható, míg all inclusive ellátással 130 USD/fő. A szolgáltatásról bővebb információ a BarbadosDayPass.com oldalon található.

További információ Barbadosról ide kattintva elérhető. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr362300541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása