Évindító családi pihenés a Mátrában

Szerencsére a gyerekek sulijában csak január 7-én kezdődik a tanítás, így a téli szünetbe a többkörös karácsony, szülők kettesben programja és tétlenül otthon henyélés mellé még néhány napos családi elutazás is belefért (hurrá!). 
A szilveszteri vacsorát és programot két kiskorúval amúgy sem tudjuk/akarjuk/szeretnénk végigülni, ezért január elsején indultunk útnak. Úti cél: Parádfürdő (a miértre nincs jó válaszom, valószínűleg a "csak" lenne a legigazabb). Mindenesetre van medence, ha esne az eső és erdő, ha nem :)

A parádfürdői Erzsébet Park Hotelben szálltunk meg, ahol az Erzsébet-szárnyban (ez a régebbi épület, az újabb-modernebb a Zsuzsanna nevet viseli) galériás családi szobát kaptunk. Lent fürdőszoba és kinyitható kanapé, fent franciaágy. Addig is sejthető volt, de első este 10 órakor már bizonyossá is vált, hogy a mi két gyerekünk képtelen közös ágyban aludni (az egyik folyamatosan ficereg, a másiknak nyugalom kell az alváshoz). Így aztán a második estétől a galérián található másik kanapéra költözött a kisebbik gyerek. A szoba egyébként nem a legmodernebb, de teljesen korrekt, tiszta és rendes. Mindkét épületben van wellness-részleg: az Erzsébet szárnyban egy 14x7 méteres úszómedence és két kisebb ülőmedence, a Zsuzsanna-szárnyban két kisebb ülőmedence található. Utóbbiban több szauna van, illetve a mofetta (széndioxid-szárazfürdő) is itt helyezkedik el.  Nem csak két wellness, hanem két bár is várja a vendégeket, emellett egy étterme van a szállodának -  itt reggelizünk és vacsorázunk. Egyszerűbb, de finom fogások voltak vacsorára - kivéve az utolsó estét, amikor semmi sem volt igazán ízletes: talán aznap szabadnapos volt a szakács? A reggelinél a tea és a gyümölcslé minősége hagyott maga után kívánnivalót, de a kínálat bőőséges volt (3-4 féle meleg étel minden reggel). A lényeg azonban: a személyzet minden tagja - recepciós, pincér, takarítónő, gondnok - kifejezetten kedves és segítőkész volt. Plusz lepedő, rossz távirányító, soron kívüli porszívózás, többfelé számlázás, látnivalókról felvilágosítás: minden kérést mosolyogva és kedvesen teljesítettek. 

Ez az utazás sem a szállodai szobában henyélésről szól: első reggel rögvest kirándultunk. A szállodától pár száz méterre indul az Ilona-völgyi geológiai tanösvény. A leírások és az útjelző táblák is változatos módon jelzik a távolságot, de szerintünk kb. 5 km az út (lustáknak: hosszabbik, aszfaltos része autóval is járható). Az aszfalt végétől sem nehéz, csak néhány patakon átugrálás van benne.... Nyáron biztosan gyönyörű az utat szegélyező gesztenyefa-sor, hozzánk hasonló téli látogatóknak egyéb látnivalókkal kell beérnie: vízhúzás a kerekes kútból, ördöggátak, névtelen sír, Rákóczi-fa. További, geológiai szakszavakkal (eocén, miocén, andezittelérek, riolittufa stb.) megtűzdelt leírás innen nyílik >>>. A lényeg azonban az út végén vár: a 8 méter magasról lezúduló Ilona-vízesés látványa. 

Második nap, második kirándulás: irány a Kékes. A túratervezésben segítségünkre volt a Magyar Természetjáró Szövetség weboldala: itt találtuk ezt a 10,3 km hosszú körtúrát. A Vörösmarty-turistaháztól indulva másztuk meg hazánk legmagasabb hegyét, és pár óra túrázás után ugyanide értünk vissza. Útközben van Köris-mocsár, Pisztrángos-tó, meg persze a szépséges panoráma a Kékestető kilátójából. Még így jeges-havasan, szélben-fagyban is teljesíthető volt a gyerekekkel, akik a Kékesre felérve rettentően elfáradtak, de kis energiapótlás után sikeresen teljesítettük a túra hátralévő lejtős, könnyebb részét. A túra részletes leírása lentebb nyílik; kevésbé gyakorlott túrázóknak is bátran ajánlom kipróbálásra.

 

 

Utolsó nap a kicsekkolás után Parádsasváron látogattunk üveghutát: a kis üvegmanufakturában nem csak ízelítőt kapunk az üvegfújásról és formázásról (készül kétféle pohár, hattyú, rózsa és templomi üvegablak), hanem van lehetőség ki is próbálni azt. A kb. 45 perces bemutató remek program kicsinek és nagynak is. Kellemes lezására a rövid kiruccanásnak: jöhet a suli/munka hétfőn!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8514536346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása