Színes utazás: fekete

Csokorba gyűjtöttem már kék, fehér, piros és sokszínű úti célokat - most következzenek a feketék! Még akkor is, ha némelyik csak nevében fekete...

A Fekete-erdő Németország déli részén, Baden-Wüttenberg tartományban található. Nevét az áthatolhatatlan, sűrű, sötét, már-már feketének látszó erdőségei miatt kapta. A terület legmagasabb csúcsa az 1 493 méteres Feldberg. Innen ered a Duna, ez a kakukkos óra őshazája, mennyei az itteni sonka, és mindenki ismeri a Fekete-erdő tortát is. Télen-nyáron kedvelt úti célja a turistáknak - hivatalos turisztikai weboldala innen érhető el.

A Fekete-tenger nevének eredetére több magyarázat is van - az egyik lehetséges megoldás, hogy a tenger vizében üledéke az abban élő algák miatt sötét színű. Másik verzió, hogy az ókorban színekkel jelölték az égtájakat, az északot feketével. Egy biztos: alacsony sótartalma, kedvező klímája miatt a Fekete-tenger nyugalmasabb partvidékén egymást érik az üdülőhelyek. Abházia, Bulgária, Grúzia, Oroszország, Románia, Ukrajna és Törökország fogja körül.

Maradjunk még egy kicsit a tengeri témáknál - fekete homokos tengerpartok többfelé találhatóak a világon. Vulkanikus szigetek tengerpartja a vulkáni hamutól lesz fekete. Tény, hogy a vakító fehér homok népszerűbb, de a fekete homok is egyedi élmény (egy kedves ismerősöm szerint "olyan, mintha koporsóban úsznál"). Fekete tengerpartot találhatunk Hawaii-szigeteken: a Punalu'u Beach (kép lent) bazalthomokos-sziklás tengerpartját a legnagyobb szigeten találhatjuk, és ugyan strandolásra közel sem ideális, de legalább két ritka teknősfaj is látogatja. Francia Polinéziában mindkét szín fellelhető - találhatunk fekete és fehér homokos tengerpartot is, előbbiek közül is az egyik legismertebb a Moorea szigetén található Opunohu Bay, ahol a Bounty című filmet is forgatták.


Az Egyesült Államokban, Colorado állam déli részén található a Black Canyon of the Gunnison - a fekete kanyonban meredek, sötét sziklafalak várják a látogatókat. Sziklamászók, raftingezők és elszánt túrázók kedvelt helye ez a nemzeti park. (Weblapja: www.nps.gov/blca/index.htm)

A Fekete-templom Románia legnagyobb temploma: Brassóban található, az európai gótika egyik legkeletebbre fekvő alkotása. Nevét az 1869-es tűzvész után kapta, ekkor ugyanis alaposan bekormozódott. A vastag koromréteget a modern kori felújításkor távolították el róla - ma inkább szürke, mint fekete. Brassóban egyébként még található egy Fekete-torony is, mely szintén a korom miatt kapta a nevét, melyet szintén lekapargattak róla gondos (?) kezek.

Szegeden áll a Fekete-ház, mely a 19. században épült, nevét megfeketedett festéséről kapta. A belvárosban található épületet angol gótikus és romantikus stílusban építette tulajdonosa, Mayer Ferdinánd kereskedő. Ezt a házat nevezte Juhász Gyula a szegedi Pilvaxnak - itt alakult meg ugyanis a Nemzeti Tanács 1918. októberében. 1985 óta múzeumként működik, színe pedig jelenleg középszürke.

A walesi-angol határ közelében található Chester városa, melynek történelme a római időkig nyúlik vissza. A város egyik látványosságai a fekete-fehér Viktória-kori házak. A 19. század közepén épültek, a középkori faszerkezetes házak mintájára.

Barlangok ritkán világosak, de a szlovéniai Črna jama (avagy fekete barlang) feketébb a többinél. A barlangot a Pivka-barlangból egy mesterséges járaton keresztül lehet elérni, és így lehet megcsodálni a sötét cseppkő-képződményeket.

Fekete folyót Jamaikában láthatunk: az 53,4 km hosszú Black River sötét színét a folyómeder mélyén összegyűlő rengeteg növényi maradvány okozza.

St Kitts északkeleti részén található az a tengerpart, melyet Liamuiga-vulkán egyik lávafolyama hozhatott létre. A tenger hullámai itt egészen sötét, fekete sziklákat csapdosnak - ez a Black Rocks.

Szokás szerint a kommentekben lehet pótolni mindazt, amit én kihagytam!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr935827053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása