Két hét Puerto Ricón

Puerto Rico nem először szerepel itt a vojázsblogon - ez a karibi sziget egyik személyes kedvencem. Most Anikó és Tibi beszámolója következik, ők idén januárban töltöttek ott 13 napot.

Tudom, némi baráti ajánlás hatására kezdtetek el Puerto Ricóban gondolkodni, de azt is tudom, hogy alaposan beleástátok magatokat a témába. Mi volt az ami megtetszett, miért lett végül ez a sziget az úti cél?
Az első különleges és nagy utazásunkra készültünk: szerettünk volna lélegzetelállító tengerpartokat látni, ahol nagyon jól tudjuk érezni magunkat 4-5 napig, de ezzel együtt próbáltunk olyan úti célt választani, ahol több fajta aktív és passzív kikapcsolódás közül is lehet választani (történelemi látványosságok, építészet, múzeumok, sport, stb.). Nagyon jó tapasztalataink voltak eddig a kisebb szigetes nyaralásokkal (pl. Mallorca, Zakynthos), amiket az ember körbe tud járni, fel tud fedezni magának. Gyorsan konszenzusra jutottunk a Karib-térséget illetően, ott pedig a legtöbben Puerto Ricót ajánlották.

culebra_02.jpg

Mesélnétek a szervezésről, az útról? Hogyan repültetek, lefoglaltátok-e a szállást előre, milyen típusúakat?
Személyre szabott, kötött társaságtól/programoktól mentes utazásra vágytunk, így saját magunk szerveztük meg (egyébként sem találtam olyan utazási irodát, ami PR-val ilyen szinten foglalkozna). Nagyban támaszkodtunk a Lonely Planet ’Puerto Rico’ című kiadványára, illetve sok véleményt olvastunk a Tripadvisoron is.
A repülőjegyek foglalását viszont szakemberre bíztuk: kétszer szálltunk át (Párizs, New York), így megnyugtató volt a tudat, hogy ha bármi történik (késés, hóvihar New Yorkban), van kitől segítséget, tanácsot kérni.
Mivel teljesen körbejártuk a szigetet, hat különböző helyen volt szállásunk. Érdemes előre foglalni (legalább 2-3 hónappal), mert a limitált számú, méltán népszerű lehetőségek gyorsan elfogynak. Számunkra az adott helyhez mért kedvező lokáció és az elfogadható kényelem/ár volt döntő tényező. Többnyire 3 csillagos szállodákra és tengerparti apartmanokra esett a választásunk.


Mennyire volt előre kötött az úti terv? Merre jártatok? Hogyan utaztatok a szigeten belül?
Az előre foglalt szállások miatt viszonylag kötött volt a terv, de jól fel lehetett készülni, hogy hol mit érdemes megnézni, mit lehet csinálni, ezért minden helyen sikerült éppen annyi időt eltölteni, ami jól esett, és amennyi idő után hiányérzet nélkül és izgatottan indultunk tovább felfedezni a következőt.
San Juanban szállt le a gépünk, ahol négy napot töltöttünk. Ezt követően keletnek vettük az irányt, és egy napot szántunk Fajardóra, illetve az El Yunque Nemzeti Parkra. Innen komppal áthajóztunk Culebrára, ami egy kis sziget Puerto Ricótól 20 mérföldre. Itt egy csodálatos négy nap után visszatértünk, és megnéztük Poncét, a ’Dél Gyöngyét’. Ponce után a sziget legnyugatibb pontja következett, Rincon, ahonnan visszaautóztunk San Juanba egy utolsó éjszakára a hosszú hazaút előtt.
Puerto Ricón a leginkább ajánlott, legmegbízhatóbb és legelterjedtebb utazási mód az autó. A benzin sokkal olcsóbb, mint itthon, illetve érdemes kisebb szolgáltatóknál érdeklődni (mi a Dollar Rent a Car-t választottuk), amelyek lényegesen kedvezőbb feltételeket biztosítanak az autóbérlésre, mint a nagyobb kölcsönzők.

sanjuan_01.jpg

Végighaladhatunk a látottakon pár szóval? Kezdjük akkor a fővárossal. San Juan - mi az ami tetszett, és mi az ami nem volt jó?
San Juan belvárosa annyira gyönyörű, olyan magával ragadó a hangulata, hogy itt nem csak négy napot, de négy hetet, hónapot is el lehet tölteni csupán azzal, hogy barangolsz a színes házak között, ücsörögsz a San Cristobal erőd falán, vagy a San Felipe del Morro előtti pázsiton és bámulod az óceánt. Nagyon sokat sétáltunk, ismerkedtünk a kultúrával, ételekkel, italokkal, szokásokkal.
Bár San Juanból több program is könnyen elérhető autóval, mi egyedül a Bacardi gyár kedvéért tettük ki a lábunk az óvárosi részről. Pénztárcakímélő, jól szervezett és az ajándék kóstolóknak köszönhetően rendkívül vidám program!
Amiben kicsit csalódtunk, az az időzítés volt. Bár decembertől áprilisig tart a főszezon, úgy tűnik, a helyiek január elején-közepén nehezebben ébrednek az ünnepek után - sokkal nagyobb nyüzsgésre számítottunk. Már csak ottlétünk alatt értesültünk az egy héttel később esedékes San Sebastián fesztiválról is, ami a szervezés során elkerülte a figyelmünket és így sajnos lemaradtunk róla.

sanjuan_03.jpg


Fajardo, esőerdő-túra a második állomás. Hogyan zajlik egy ilyen túra, mire kell felkészülni? Mennyire kell jó túrázónak lenni?
Az El Yunque Nemzeti Parkot és az esőerdőt megnézni nagyon különleges élmény, 45 perces autóútra van San Juantól és körülbelül fél napos program, tehát nem kell hozzá feltétlenül külön szállást foglalni.
Két módja van a barangolásnak: kijelölt turista útvonalakon gyalog, vagy autóval a betonúton meg-megállva, és 15-20 percet sétálva a legizgalmasabb látványosságokig (kilátók, vízesések). Szégyenlősen valljuk be, hogy mi ez utóbbit választottuk (annyira tetszett Fajardo és a szállásunk, hogy bár nem terveztük, szerettünk volna a városra is időt szakítani). Az esőerdőt meg lehet nézni túravezetővel és egyénileg is (ezt a hegy lábánál kialakított múzeum és rövid kisfilm segíti). Túracipő és esőkabát elengedhetetlen a teljesítéshez, ami a párának és a heves esőzésnek köszönhetően szokatlan és terhelő a szervezetnek, de egyáltalán nem nehéz. A bátrabbak ne hagyják otthon a fürdőruhát sem, a La Mina vízesésnél fürödni is lehet!

el_yunque_02.jpg

Culebra szigetén is jártatok. Miért akartatok ide elutazni? Mit láttatok itt, megérte-e a kitérő?
A tengerparton való pihenés szerelmeseinek mindenképpen megéri Culebrát, vagy a már jobban kiépített, bulisabb és nagyobb Vieques szigetét meglátogatni, ugyanis a leggyönyörűbb partszakaszok itt találhatóak. Culebra egy csendes, viszonylag érintetlen, 2000 lakossal rendelkező, 30 km2-es üdülőparadicsom, ahová a helyiek is gyakran ellátogatnak. Mi itt tudtuk a leginkább megélni az igazi karibi hangulatot, a Puerto Ricóiak vendégszeretetét; itt ettük a legfinomabb ételeket és kóstoltuk a legfinomabb koktélokat. Több híres partszakasza is van, amelyek mind másért szépek és különlegesek, személyes kedvencünk a Flamenco Beach volt, ami az egyetlen büfével, WC-vel, őrzött parkolóval és vízimentő őrtoronnyal rendelkező strand.

culebra_01.jpg

Ponce, a sziget déli részén található - ez Puerto Rico második legnépesebb városa, a főváros, San Juan után. Más volt-e, mint a főváros?
Más volt, ahogyan a sziget minden része teljesen más és nehezen összehasonlítható egymással. Ponce nagyon elegáns város, nyugodtabb és vidékiesebb, mint San Juan. A belvárosa nagyobb, amit különleges építészeti stílusa miatt érdemes gyalog, illetve a Parque de Bombas (Tűzoltósági Múzeum) által szervezett buszos városnézés alkalmával végigjárni. A ponce-i emberek nyitottabbnak, romantikusabbnak és vendégszeretőbbnek tartják magukat a fővárosiaknál, ami valóban érezhető. Legnagyobb sajnálatunkra egy vasárnapot és egy hétfői ünnepnapot töltöttünk itt, így a legtöbb múzeum (minden útikönyv és Internetes információ ellenére) zárva volt, valamint a Plaza Las Delicias is kimaradt a programból.

ponce_01.jpg

Rincon, a szörfösök kedvelt tengerpartja. Pihentetek, vagy itt is aktívan töltöttétek el az időt?
Az időjárás ebben a három napban nem volt tökéletesen kegyes hozzánk, így aktív programok után (is) kellett néznünk. A közeli Desecheo szigethez szervezett snorkeling túrára fizettünk be, valamint hosszas vívódás után úgy döntöttünk, hogy az ott töltött rövid idő ellenére is kipróbáljuk a szörfözést. Bár mind a ketten teljesen kezdők voltunk, az oktatás nyaralásunk egyik legvidámabb, legizgalmasabb emléke lett: óriási élmény, amit sosem fogunk elfelejteni!

rincon.jpg

Mi tetszett a legjobban a szigeten?
Ezt a helyiek is mindehol megkérdezték tőlünk, de Puerto Rico annyira sokszínű, hogy képtelenség kedvenc részt/várost/programot választani (tényleg!).

Akkor mást kérdezek: Mi nem tetszett?
A karibi válság sajnos valóban érezhető és szomorú látni, hogy a világ egyik leggyönyörűbb részén is óriási a szegénység. Pontosan emiatt viszont mindent megtesznek azért, hogy jól érezd magad, és megtaláld, amit keresel. Leginkább az utca emberére lehet számítani, ha bajban vagy, nem egyszer fogtak bennünket kézen és vittek személyesen el a megfelelő helyre azért, hogy máskor is visszatérjünk és ajánljuk Puerto Ricó-t másoknak is.

Mit szerveznétek másképp legközelebb? Egyáltalán, visszatérnétek még a szigetre?
Okosabban választanánk időpontot (távolabb az ünnepektől) és megnéznénk mindent, amire most nem jutott idő (pl. Vieques, a sziget belseje, Ponce)… amire jutott, azt pedig legalább még egyszer!

ponce_02.jpg

Valami jótanács annak, aki ide készül?
GPS, GPS, GPS. Városon belül és kívül is. Semmi nincs náluk kitáblázva, és bár nagyon eltévedni nem lehet, értékes órákat spórol az ember, ha tudja, hogy hol van, merre tart és oda mi a legegyszerűbb útvonal. A tömegközlekedést városon belül csak erős idegzetűeknek, de leginkább nekik sem ajánljuk. Sohasem tudhatod, hogy mikor jön a busz (kétóránként jár), az hányas lesz és hová megy. Minden más rajta van a térképen!

Mi az amit nem kérdeztem meg, de szeretnétek elmondani?
Büdzsé tervezéskor érdemes az 5-10%-os helyi adókkal számolni (szállás, étterem, élelmiszer, szuveníres bolt, stb.), ami a feltüntetett árakban általában nincs benne. Ezen kívül erősen illik megérteni és elfogadni a helyi borravalós kultúrát, ami az itthoni szokásoktól eltérően 15% alapból, és 18-20% ha elégedett voltál a szolgáltatással (étterem, taxi, kulturális programok). Így bármit fogyasztasz, vásárolsz, használsz a szigeten, az legalább 10, de sokszor akár 30%-al is többe kerülhet, mint tervezted.

Az interjúért és a képekért is köszönet Anikónak és Tibinek - remélem legközelebb én mesélek nekik....

(Aki kedvett kapott a szigethez, itt nézelődhet tovább >>>)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr985791616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása