Ne hagyd magad kirabolni!

Az utazó mindig potenciális áldozata a tolvajoknak: nem ismeri a helyet, a szokásokat, figyelmetlen, mert a látnivalókat nézi, a közlekedésre, térképre koncentrál. Még a felkészült turista is könnyen lehet zsebtolvajok, trükkös lopások áldozata. Érdemes felkészülni a legrosszabbra, ismerni a helyi trükköket, így talán elkerülni is könnyebb lesz őket.

Tolvaj majmok: a lelkesen fotózó turista fejéről idomított majmok lopják le a napszemüveget, emelik el az oldaltáskát. Ezeket vagy soha, vagy csak némi készpénz fejében kaphatja vissza a jogos tulajdonos. Ez a fajta lopás például Balin terjedt el, elkerülésére egyetlen mód van: napszemüveget zsebretenni, táskát erősen fogni.

Álrendőrök: Sok országban, Magyarországon is időről-időre felbukkanak álrendőrök, akik legtöbbször az autópályák mentén "igazoltatnak" és közben kisebb-nagyobb összegekkel megrövidítik az utazót. Hamis bírságok, ellenőrzés közben az autóból elemelt értéktárgyak szerepelnek a veszteséglistán. Érdemes tisztában lenni az adott ország jogszabályaival: például bírságolhat-e a rendőr készpénzre? Ismerkedjünk meg a helyi rendőrség, csendőrség egyenruhájával is! Figyeljünk arra, hogy igazoltatáskor soha ne adjuk át teljes irattárcánkat, pénztárcánkat, mindig csak azt az iratot, amit éppen kérnek tőlünk. Autónk ajtjai legyenek zárva, ha ki kell szállnunk a csomagtartót kinyitni, vegyük kezünkbe a kulcsot, és tartsuk magunknál elöl lévő kézitáskánkat.

Buszos tolvajok: Legyünk résen,  ha valaki távolsági buszon segít feltenni táskánkat a felső csomagtárolóba - könnyen lehet, hogy társa közben az ülésen hagyott kézitáskánkat cseni el. Másik ismert trükk, hogy amint a segítőkész útitárs elveszi a táskát, már dobja is ki az ablakon a társának, aki elszalad vele. Vigyázzunk az ülés alá helyezett csomagokkal is: miközben mi útközben a tájat szemléljük ,valaki más egy késsel felvághatja, és elemelhet belőle ezt-azt. Jó tanács: ne fogadj el segítséget ismeretlentől, mindig magad helyezd el a táskádat, és olyan helyre, ahol az egész út alatt szemmel tudod tartani.

Vonatos tolvajok: A fentihez hasonló esetek itt is előfordulhatnak, és a megelőzés is ugyanaz. Fülkés vonatokon használt trükk, hogy egy kalauznak tűnő ember kopogtat a túlsó ablakon, mutogat, majd odahívja a gyanútlan utazót. Míg az a túlsó ablakhoz megyünk, vagy ami még rosszabb, leszállunk a vonatról, hogy beszélni tudjunk az illetővel, addig a másik tolvaj könnyen elemelheti táskánkat. Megelőzés: soha ne hagyjuk hátra értékeinket - ha a kalauz valamit mondani akar, akkor fel fog szállni a vonatra, és odajön hozzánk.

Hamis pénz: Nagy címletű pénzzel fizetsz az étteremben, majd a visszajáró helyett a tulajdonos jön elő, és azt állítja, hogy a bankjegy hamis volt. Másik pénzt kér, ezt pedig visszaadja. Általában ilyenkor kapsz hamis pénzt.... Ha a nagyobb címleteket bankban, postán váltatod fel, akkor nem kerülhetsz ilyen helyzetbe. Ha erre nincs mód, jegyezd fel a bankjegyek sorszámát, és figyeld meg, hogy mit kapsz vissza. Európában ilyen esetben akár rendőrt is hívhatsz - ha tudod igazolni, hogy honnan szerezted a pénzt, nem leszel gyanúsított.

Megállítós tolvajok: Csak sétálsz gyanútlanul, mikor az előtted álló pár hirtelen megáll és veszekedni kezd. Egy hölgy előtted ejti el a táskáját. Bármi, ami téged is kimozdít a nyugalmadból, megállásra kényszerít. Ezt a rövidke időt használja ki a zsebtolvaj, és emeli el értékeidet azonnal, gyakran úgy, hogy egy éles késsel átvágja a táskádat. Megoldás: sose tárold iratiadat, értékeidet külső zsebben! Veszélyesebb környékre utazva vásárolj erősebb anyagból készült, vagy akár fémszálakkal megerősített táskát. Divatjamúlt, de hasznos az övtáska is (ing alá rejtve pl).

Biztonsági ellenőrzések: Ez az a helyzet, amikor senki sem számít lopásra. Belépés egy stadionba, vagy egy szigorúbban őrzött épületbe ma már elképzelhetetlen a csomagok és a ruházat átvilágítása nélkül. A tolvajok ilyenkor párban dolgoznak. Az egyikőjük, zsebében felejtve kulcsot, aprópénzt, magán hagyva hajcsatot, övet feltartja előtted a sort, míg társa az átvilágítóberendezésen már átküldött csomagjaiddal kereket old. Ötlet: csak akkor tedd a futószalagra értékeidet, amikor már senki sem vár előtted a kapunál. Hasznos, ha ketten vagytok, és a hátramaradó indítja a csomagokat, így biztosan nem kerül illetéktelen kezekbe semmi.

Összekoszolt utazók: A meglepett turista könnnyen lehet meglopott turista - ebben a felsorolásban sem ez az első ilyen trükk. Valaki lelocsol az emeletről, rádönti a mustárt - stb. Talán valaki segítőkészen odarohan, letörölget egy zsebkendővel. Míg Te a ruháddal, fényképeződdel leszel elfoglalva, addig pénztárcádnak könnyen lába kél.... Ez az a lopás amire nagyon nehéz felkészülni: mégis, ha tudod, hogy ilyesmire számíthatsz, akkor a reakciód is kiszámíthatóbb lesz. Ilyen esetekben se hagyd, hogy bárki segíthessen, és fokozottan ügyelj értékeidre.

Lyukas kerék: Míg Te várost nézel, vagy ebédelsz, autód parkol - a tolvaj pedig kilyukasztja a kereket, hogy aztán majd odaugorhasson "segíteni". Természetesen míg Te kereket cserélsz a barátságos helybélivel, a társa szépen elemeli az autóban hagyott értékeket. Megoldás: ne fogadj idegentől segítséget, értékeidet ne veszítsd szem elől! Az autó minden esetben legyen zárva, a kulcs pedig legyen nálad.

 

Bankautomata: Erről már sokszor olvashattunk - a bankautomaták kisebb-nagyobb "átalakítása" csak ott nem ismert, ahol nincs bankautomata. A kiadónyílás leragasztása, az automata bekamerázása, a kártyanyílás manipulálása a leggyakoribb trükkök. A legbiztonságosabb megoldás, ha csak bankon belüli automatát használsz, az ajtót pedig sose nyisd ugyanazzal a kártyával, amivel pénzt veszel fel. Miközben beütöd a PIN-kódot, takard el a billentyűzeted. A pénzt és a kártyát minél hamarabb tedd el!

És vannak természetesen az unalomig ismert általános óvintézkedések, úgyismint:
- ne legyenek nálad értéked ékszerek!
- ne vidd magaddal összes pénzedet, használd a szállodai széfet!
- útleveledet másold le, csak akkor legyen nálad az eredeti, ha feltétlenül szükséges!
- használj bankkártyát, és hozzá legyen mobilbank szolgáltatásod!
És a legfontosabb: Köss jó biztosítást - ha mindezek ellenére mégis meglopnak, legalább kicsit tudj enyhíteni a káron.

Ti is ismertek a fentiekhez hasonló trükköket? Osszátok meg másokkal a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr562823425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása