Utazási tanácsok: hasznos weboldalak

Még mielőtt döntenénk egy utazásról, gyakran felmerül a kérdés: biztonságos-e a kiválasztott úti cél. Hihetünk-e a híradóban elmondott információknak, vagy mindent felfúj a média? Az interneten mindenről van hír - érdemes több helyen is utánanézni az ország biztonsági állapotának, és ez alapján dönteni. Ebben a posztban olyan weboldalakat sorolok fel, melyek ebben a döntésben segíthetnek.

ASI Group: Nemzetközi kockázatelemző cég, melynek ingyenes, naponta megjelenő Hot Spots hírlevele a világ minden tájáról tájékoztat. Megismerhetjük a potenciális veszélyforrásokat és elemzi az esetleges fenyegetéseket.

Travellr: a weboldalon keresztül feltett kérdésekre nemzetközi csapat válaszol. Gyakorlott utazók, az adott helyen élő külföldiek osztják meg velünk tapasztalataikat, véleményüket.

A helyi sajtó hatalma: Onlinenewspapers.com - a világ szinte minden országának sajtóterméke fellelhető itt elektronikus formában. Aki beszéli az adott ország nyelvét, az könnyen tájékozódhat a hírekről, pont úgy, ahogy azt a helyiek látják. Az Ipresscenter.com elnevezésű amerikai honlapon külföldi, angol nyelvű újságok híreiből szemezgethetünk. A helyi hírekből olyat is megtudhatunk, amit a nemzetközi média nem, vagy másképp közöl.

Közösségi oldalak: Facebook:  Válassz úticélt, add kedvenceidhez, és beszélgess az országot ismerőkkel. A Twitter akkor lehet szerencsés, ha valamilyen vészhelyzetben találjuk magunkat. Hasonló helyzeten lévők bejegyzéseit olvasgatva, megosztva saját tapasztalatainkat friss információt szerezhetünk, melyek segítségével könnyebb biztonságban átvészelni ezt az időszakot.

Hivatalos külügyminisztériumi adatbázisok: Nagy-Britannia információs bázisa a British Foreign and Commonwealth Office weboldalán érhető el. Nagyjából háromhavonta frissítik az utazási tanácsokat és figyelmeztetéseket. Ez gyakoribb, mint az USA hasonló weboldala, de az információk nem csak frissebbek, hanem pontosabbak is; valamint talán kevésbé túlzóak. Kanada is létrehozott egy ilyen honlapot. Ennek előnye, hogy időnként régiókra, kisebb területekre is fókuszál, és nem egy országra általánosít. Az ausztrálok  weboldala még ennél is aprólékosabb: akár városokra lebontva is tájékozódhatunk az esetleges veszélyhelyzetekről. Safe Travel a neve az új-zélandi külügyminisztérium  utazókat segítő honlapjának. Itt utazási hírek és országra lebontott információk is találhatóak. Könnyen értelmezhető a színkódos biztonsági figyelmeztetés. Magyarul is létezik ilyen hivatalos adatbázis, az a Külügyminisztérium webodalán érhető el. Érdemes utazás előtt a célország külügyi honlapját is felkeresni: általában a beutazók számára is vannak használható információk.

The Thorn Tree: az utazási fórumok információi mindig frissek, ugyanakkor nem mentesek a túlzásoktól sem. Ha a magyar fórumozók nem tudnak segíteni, akkor érdemes benézni a Lonely Planet fórumjai közé.

Az egészségügyi helyzetről tájékozódhatunk a Centers for Disease Control honlapján. A térképre kattintva a kiválasztott országban érvényes egészségügyi riasztásokról és járványokról értesülhetünk. Aki pedig ebben a témában szeretne még tovább kutatni, annak az Egészségügyi Világszervezet, a World Health Organization adatbázisát ajánlom. Közel 200 ország járványügyi helyzetéről nyújt pontos és alapos információt.

Overseas Security Advisory Council: bűnözési helyzetről és biztonságról tájékoztat a honlap, mely USA tulajdonú vállalkozások és az amerikai külbiztonságot ellenőrző hivatal együttműködéséből jött létre.

World Travel Watch: Két kalandtúrákat kedvelő, világjáró újságíró honlapja. Elegük lett az általános, országokra kiterjesztett figyelmeztetésekből. Itt csak a valóban veszélyes helyek, városok vagy akar utcák szerepelnek.

The World Bank: az adatabázis az üzletemberek részére hasznos. Tartalmaz adatokat az ország pénzügyeiről, aktuális üzleti híreket közöl, valamint általános gazdasági áttekintést ad.

CIA World Factbook: minden, amit a kémek elárulhatnak. Többmint 260 ország alapadatai lelhetőek itt fel. Aki alaposan ismeri a célországot, azt kevésbé érheti meglepetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr632209611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása