Szállodaértékelés az interneten

Az utazás megszervezésekor általános, hogy az egyszeri turista nem hisz a szálloda weboldalának, de még az utazási irodának sem, hanem utánanéz a világhálón, mit lehet tudni erről a hotelről - hogyan látják mások, milyen képek szerepelnek róla, pontosan hol található. Megannyi kérdés, melyeket az itt következő weboldalak segítségével könnyebben lehet megválaszolni.

Ismert "szállodaértékelő" oldal a Tripadvisor. Előnye a hatalmas adatbázis, rengeteg látogató, így szinte biztos, hogy a kiválasztott hotelről is találunk információt.

A Hotelicopter annyiban más, hogy a Facebookkal összekötve lehetőségünk van ismerőseink által írt értékeléséket megtekinteni. Ezáltal azt is könnyen eldönthetjük, hogy mennyire hisszük el az adott véleményt.

Mindannyian szembesültünk már azzal a problémával, hogy a szálloda pontos helye, fekvése nem volt egyértelmű; vagy, hogy sokáig tartott egy bizonyos helyhez közeli szállodákat megtalálni. A SeeYourHotel adatbázisában nagyjából 100 000 hotel található, melyeket fekvésük, elhelyezkedésük szerint listáz. Így az a kérdés, hogy melyik szálloda van a legközelebb az x, y vagy z látványossághoz, mostantól egy perc alatt megválaszolható.

Akit már becsaptak jól fotózott képek csúnya szálllodákról, az fogja igazán értékelni a TvTrip szolgáltatásait. Itt a hotelektől független látogatók videóit nézhetjük meg - több mint 34 000 úti cél közel 135 000 szállodájáról.

Ha a cél az USA, és az utazó szereti az egyértelmű, jól átlátható statisztikákat, akkor érdemes egy pillantást vetni a Raveable oldalára. Egyértelmű jelzések, listák, statisztikák.

Kevés desztinációval dolgozik az Oyster, de a képek és a leírások megbízhatóak. A weboldal garantálja, hogy az itt található képeket nem manipulálták, hogy a szállodákat független és hozzáértő utazók "vizsgálták meg", majd minden befolyásolás nélkül írták le véleményüket.

És végül egy újabb konkurencia a Tripadvisornak: TravelPost. Az oldal fejlesztései lehetőve teszik a közösségi oldalakhoz (Facebook, Twitter) való kapcsolódást. Egyelőre talán kevés az értékelés, így a szállodákról kialakított kép nem lehet mindig teljes, de ez jó eséllyel változni fog.

Érdemes azonban minden szállodaértékelő oldalt fenntartásokkal kezelni: megjelenhet olyan vélemény, amely ebbe vagy abba az irányba elfogult. Lehet így besározni konkurenciát, vagy fényezni a saját szolgáltatásokat. (Ebből a szempontból természetesen jobbak a független véleményeket garantáló oldalak). Szerencsés dolog több oldalon megnézni a kiválasztott hotelt, így teljesebb és pontosabb lehet a kép. A legtöbb nagy foglalási portál (pl. hotels.com, travelocity.com, orbitz.com, expedia.com, venere.com) lehetőséget nyújt arra, hogy az utazás után véleményezzük az ott foglalt szállodát - ez legalább arra garancia, hogy az illető biztosan ott járt, és nem valamelyik szállodai dolgozó próbálja alakítani a képet a hotelről.

És hogy mi a szállodaipar válasza ezekre az oldalakra? Lehet, hogy nem feltétlenül etikus, de ők is rendszeresen ellenőrzik a róluk írt véleményeket. A dátum, a név, és az írt vélemény alapján megpróbálhatják beazonosítani a vendéget. A pozitív véleményt írók, ha visszatérnek a szállodába, akár kisebb ajándékokra is számíthatnak. A negatív véleményt megosztók kaphatnak bocsánatkérő levelet a szállodaigazgatótól, mely egyben kérés is, hogy a véleményüket módosítsák. Megszokott lépés az is, hogy a hotel felajánl egy éjszaka ingyenszállást annak reményében, hogy ezúttal sikerül pozitív képet kialakítani az utazóban. De ha a vélemény túl sarkos, vagy a szálloda szerint egyáltalán nem igaz, akkor az is előfordulhat, hogy feketelistára teszik a vendéget, aki így a jövőben az adott szállodalánc egyetlen tagszállodájában sem tud majd foglalni.

És hogy ez jó vagy sem? Egyesek szerint rossz, és igyekeznek megőrizni az anonimitásukat. Mások nem bánják, ha a szálloda tudja kik ők, és milyen véleménnyel voltak a szolgáltatásukról. Szerintetek?

(Forrás: budgettravel.com, travelandleisure.com, Seattle Times)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr832038169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása