Különleges szállodák - 26. rész: Múzeumok és könyvtárak

A standard kétágyas fogalmát sajátosan értelmező szállásadókból nincsen hiány - ha ezt a sorozat eddigi részeiben nem sikerült volna bizonyítanom, akkor íme néhány újabb gyöngyszem. Néhány lakható múzeum és egy könyvtár következik, ezzel nem csak a hoteles sorozatomat, de a tegnap kezdett új, múzeumos szériát is rögvest folytatom.

A berlini Kortárs Művészetek Múzeuma (Hamburger Banhof - Museum für Gegenwart) különös kiállítást szervezett. A kiállítás célja, hogy a látogató megtapasztalhassa, milyen hatása lehett az indiai védák ősi, gyógyszerként használt italának, a szómának. Nincsenek biztos információnk arról, hogy ez az ital miből állt, a szakértők szerint bizonyos gombafajokat használtak fel. Ezért aztán a kiállításnak része egy magasban lévő gombaágy, ahol akár az éjszakát is eltölthetjük. A kiállítás 2011. február 6-ig tart nyitva, a szobaár pedig nem csekély: 1 000 EUR/éjszaka. Az árban egy éjszakai múzeumnézés és a reggeli is benne van. További információért klikk ide. Aki esetleg hosszabb tartózkodást tervez a német fővárosban, de mégsem szán ennyit minden éjszakára, az alternatívaként választhatja a Reichstag közelében található Arte Luise Kunsthotelt. Az 50 szobás szálloda két részből áll, a modern épületet egy klasszicista palota mellé húzták fel. Minden szoba egyéni dekorációt kapott, közös bennük a modern felszereltség és az igényes kialakítás. S akinek a szoba egyedi design elemei nem elégítenék ki a művészet iránti igényét, az gyönyörködhet a szállodahallban és a közös helyiségekben elhelyezett szobrokban, vagy megtekintheti a kiállítást a szálloda saját gallériájában.

A 21C Museum Hotel a Kentucky államban található Louisville történelmi belvárosában, a Museum Row-n található (hol máshol). A 90 szobás boutique stílusú szálloda épületében helyet  kapott egy, a kortárs művészeteknek szentelt múzeum és egy kulturális központ is. Az épület eredetileg dohány- és whiskykereskedés volt, ebből alakították a mai, a legmagasabb igényeknek is megfelelő szállodát. A tágas, magas szobák berendezésére nem sajnálták a pénzt és az energiát: minden szobában iPod, 42" HD síkképernyős tv, ingyenes internet, nagyméretű íróasztalak ergonomikus székkel. A szálloda folyamatosan szervez különböző tematikus vacsorákat, kulturális eseményeket, kiállításokat. S hogy mit lehet még csinálni Kentuckyban? Olvass róla itt! Akinek pedig megtetszett az ötlet, az hamarosan találkozhat hasonló szállodákkal Bentonville-ben (Arkansas), Cincinnatiben (Ohio) és Austinban (Texas) is.

Ha pedig most tervezel USA körutat, akkor a New York-i tartózkodás idejére kiváló választás a Library Hotel. A szálloda Manhattan szívében, a Madison Ave és a 41. utca találkozásánál található. Az 1900-as évek elején épült, hagyományos téglaépületet eredeti szépségében újították fel, és hoztak létre benne egy 10 emeletes 60 szobás boutique szállodát. A szobák mindegyike légkondicionált, tévével, dvd-játszóval, minibárral, széffel és a szoba elnevezéséhez kapcsolódó könyvekkel felszerelt. A szálloda közös helyiségeiben is találhatunk könyveket bőven -  a téma adott, a szálloda ugyanis a New York-i könyvtár közvetlen közelében található.

A Broomhill Art Hotel a festői Devonban, Angliában található. A szálloda 4 hektáros kertjében 60 művész 300 szobra található meg, de folyamatosan bővül a gyűjtemény. A hotel a fiatal művészek támogatására és bátorítására saját díjat is alapított. A szálloda késő-viktoriánus épület, mindössze 6 szobával, egy kiváló étteremmel és egy gallériával. Hamisítatlan angol vidéki hangulat némi kortárs szobrászattal fűszerezve. Mmmmmmm....

A zord skót Felföldön sincs hiány művészetekben: a Lime Tree Small Hotel a Linnhe-tó partján található. A családi kézben lévő kis panzióban kilenc szoba, egy remek étterem és kiállítóterem is található. Az egyik épületrész 1850 körül épült, itt a szobaberendezés is viktoriánus jelleget ölt. Nem csupán a gelláriában, de a szobákban és a közös helyiségekben is igényes festmények díszítik a falakat.

Franciaországban, az elzászi Écomusée is szobakiadásra adta a fejét. A kiadó szobák az Elzász történelmét, hagyományait bemutató múzeum területén találhatóak. Mulhouse közelében járunk, ez pedig a Hôtel "Les Loges". Az apró, favázas, hagyományos elzászi házakban összesen 40 kétszintes apartman várja az utazókat. Érdemes elzászi specialitásokat kóstolni a szomszédos étteremben!

 

Szíciliában, Cefalu közelében, Castel di Tusa településen található a tengerparti Atelier sur Mare hotel. Itt maguk a szobák a műalkotások - mindegyiket más-más művész kreálta. Az összesen 40 szobából eddig 17 alakult át egyedi alkotássá. A szobaelnevezések már beszédesek: Fészek, Energia, Papírhajóra szállva, Festőszoba, Hammam. De a többi szoba berendezése sem unalmas, a dekorációt itt is műalkotások teszik egyedivé.

 

Ausztrália, azon belül Tasmánia a következő helyszín. Hobart tengerpartján található a Henry Jones Art Hotel. Az 1804-es évek elején lekvárkészítő üzemként fukcionáló épületet 2004-ben nyitották meg szállodaként. A vendégeket 56 egyedien berendezett szoba, étterem, bár, és közel 300 műalkotás várja. A szálloda a lekvárüzem tulajdonosáról kapta a nevét - Henry Jones egyszerű gyerekmunkásként kezdte, majd tulajdonrészt vásárolt az üzemben és sikeres üzletemberré vált. Jelenleg ez Ausztrália egyetlen ilyen jellegű szállodája!

A fokvárosi ötcsillagos és öt szobás Jambo Guest House a helyi művészek támogatását tűzte ki célul. A családi panzió vendégei felfrissülhetnek az angol stílusú bárban, pihenhetnek a kertben és a fűtött  jacuzziban, majd kulturális élményeket szerezhetnek a képek között.

 

 

 

Nem túl könnyű megközelíteni Naoshima szigetét Japánban - de mindenképpen megéri, különösen, ha az utazó szereti a kortárs művészeteket. A Benesse House komplexum egyszerre múzeum, szálloda, étterem és spa. A szobák négy különböző épületben találhatók, és négy különböző stílus is jellemzi őket. A Musem szobáiban a szigeten kiállító művészek festményei, rajzai díszitik a falakat. Innen vonattal juthatunk az Oval elnevezésű, tágas szobáknak helyt adó épülethez. Az ablakok itt padlótól-plafonig tartanak, így semmi sem zavarja a kilátást a tengerre. A Park szobáiból a Shikoku hegyeire látni - ebben a részben kapott helyet az étterem, a spa, a boltok és néhány kiállítóterem is. A vízparti Beach apartmanjait családok részére ajánlják. A szálloda a Benesse Art Site Naoshima program részeként működik - ez a program a kortárs művészek felkarolását, támogatását tűzte ki célul.




A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr132038193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása