Nyelvtan & utazás: Földrajzi névből köznév

A vojázsblogon már megszokhattátok, hogy tágan értelmezem az utazás, mint téma fogalmát. Nem csak útleírások és látványosságok, nem csupán szállodák és múzeumok, hanem akár fotózás, marketing, technikai fejlesztések is posztot érdemelnek nálam. Most is egy ilyen "határeset" téma következik. Olyan közneveket gyűjtöttem össze, melyek eredete egy földrajzi tulajdonnévre vezethető vissza - azaz tudományosan: "Idegen földrajzi tulajdonnévi eredetű, magyar írásmód szerinti írású, köznevesült jövevényszavak listája" (ezt kellett volna címnek adni....)

Kezdjük a legkézenfekvőbb példákkal: az ételekkel. Ha a húst nem is, a francia fővárost még felismerhetjük a párizsiban (vagy parizerben). A parmezán sajt nevében az olasz Párma városa, a kékpenészes rokfort nevében pedig a dél-franciaországi Roquefort-sur-Soulzon.
Sajtok után italok: Kékoportó, oportó, portói - a szőlőfajták és a híres likőrbor is a portugál kikötőváros, Portó nevét őrzi. A portói bor innen kb 100 km-re, az Alto Duoro borvidéken készül, de világhódító útjára Portó kikötőjéből indult. A hamvaskék kékoportó első szőlőtőkéit is valahonnan innen hozták, hozzánk osztrák közvetítéssel jutott el. A magyar köznyelv sokféle égetett szeszt nevez konyaknak - az igazi azonban a francia Cognac borvidékéről származik. És a desszert: I. Ferenc József császár először az osztrák fürdővárosban, Bad Ischlben kóstolta meg későbbi kedvenc süteményét - ez lett a már nálunk is népszerű isler.

A térdig érő nadrág, avagy a bermuda, a karibi Bermuda-szigetről kapta a nevét. Az ottani hőségben igen nagy népszerűségnek örvendett, nem csak nyaraláskor, hanem az üzleti életben is elfogadott volt viselése. A bikini 1946-ban forradalminak számított - nevét pedig (figyelemfelkeltés céljából) a csendes-óceáni Bikini-atoll után kapta, ahol akkor éppen kísérleti atomrobbantások kezdődtek. Panama - a név, melyről eszünkbe jut egy kalap! A pálmalevélből font fejfedő eredetileg Ecuadorból származik, de a világkereskedelembe a Panama-csatornán keresztül került be, ezért akárcsak a portói bor, a panama-kalap is így kapott nevet. De létezik olyan szó is a magyarban, hogy panamázás - a kétes tisztaságú üzletelést jelentő ige eredete a Panama-csatorna építéséig vezethető vissza...

A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé - ha leírva nem is, kiejtve már könnyen felismerhető a szóban a posztógyártásáról híres brit Csatorna-sziget, Jersey neve. A csipkegyártás fellegvára a közép-franciaországi Tulle városa - és erről a városról kapta a nevét a lehetelfinom, átlátszó kelme, a tüll. Nehezebb felfedezni az "angóra" szóban a városnevet. A hosszú, puha szőréért tenyésztett angóranyúl török eredetű - nevében a főváros, Ankara régi neve olvasható.

Bordeaux város nevéből, a város környéki borvidéken készített vörösborok jellegzetes színéről hívjuk bordónak a vörös eme árnyalatát.

Az ókorban írásra használt, állati bőrből készített pergamen valószínűleg a görög Pergamon városáról kapta a nevét, hiszen - a Kr.e. 2. században - először itt készítették. A bauxit az alumíniumgyártás alapanyaga - 1821-ben fedezték fel, Franciaországban, Les-Baux-de-Provence település közelében - az elnevezést máris nem kell tovább magyarázni.

Fentebb volt szó nyúlról, legyen egy kutya is: a spániel spanyol kutyafajta, nevében még nyomokban felfedezhető a "Hispania" név is.

 

Hávaj, dizsi, napfény - használja ezt még valaki? A Csendes-óceáni pálmafás-vulkános szigetcsoport, Hawaii nálunk az örök napfény, mulatozás, jó idő és pihenés szinonimája. A pofátlanság csimborasszója - mondjuk a pofátlanság netovábbjára. A Chimborazo egy 6267 méter magas kialudt rétegvulkán az Andokban, Ecuador középső részén. Sokáig a a Föld legmagasabb hegyének tartották - innen származik a magyar utalás valami legfelső fokára, legtetejére.

Nem csak nálunk, hanem szerte a világon skanzen a neve a szabadtéri múzeumoknak. Az első szabadtéri múzeumot Svédországban, Stockholmban hozták létre - neve Skansen volt.

A gejzír, vagy más néven szökőforrás, olyan melegvizes forrás, mely szabályos időközönként kitör és szökőkútszerűen vizet, vízgőzt lövell a levegőbe. Neve szinte minden nyelven ez - az izlandi Geysir nevű gejzír nevéből. Tudtatok követni?

Remélem tetszett a gyűjtés, ha esetleg valamit kihagytam volna, bátran lehet pótolni a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr505749594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.03.10. 18:22:49

A portói bor nem a szőlő hanem a készítése miatt releváns (mivel egy likőr, tényleg más mint a "konyak").

Ha már itt tartunk, a nálunk egyértelmű pezsgőt sok nyelven át kellett nevezni, így ha a németeknél/angoloknál/olaszoknál még mindig champaigne-t kérünk akkor egy drágább Sekt/sparkling wine/spumante kerül az asztalunkra.

Ez pl tanulópénzes lecke volt (3 euro felárral :) ).

Mondjuk vicces néhány magyar átírás, az Isler mégcsak kitalálható de pl az "ekler" fánk eredetét úgysem találtam volna ki hogy értek franciául...

sncf 2014.03.10. 20:36:56

@ZF2: talán champagne-t, champaigne nincs, igen ez is védett földrajzi eredet, a Champagne elnevezésű területről származik

Globetrotter2014 2014.03.10. 21:40:27

@sncf: igen, ezt elgépeltem. Ettől függetlenül megszoktam hogy a pezsgő angolul nem sparkling wine.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2014.03.11. 20:24:43

@ZF2: az ekler nekem is nagy flash volt :)

most akkor mi a korrekt angol elnevezés a perzsgőre? a sparkling wine az nálam habzóbor eddig, ami ugye nem pezsgő..

Fehér elefánt 2014.05.02. 11:55:35

Még egy pár földrajzi névből lett köznév :

madéra (a lyukacsos hímzés és az édes bor) > Madeira portugál sziget
mokka > Mokha, kávéexportáló kikötőváros Jemenben
damaszt > Damaszkusz, Szíria fővárosa

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása