Szállásfoglalás a neten - lehetőségek belföldre

Lehetetlen feladatba fogtam egy pár hete - elhatároztam, hogy összehasonlítom azokat a weboldalakat, amelyeken keresztül belföldi szállásokat lehet foglalni. Van jónéhány ilyen oldal, néhány közülük egész használható, néhány pedig alaposan lemaradt a fejlődésben.

12 weblapot néztem végig, melyekben bőségesen szerepelnek itthoni ajánlatok. Nem csak magyar cégek magyar weboldalai kerültek be a listára: a nagyobb nemzetközi keresőkben is szerepelnek már belföldi ajánlatok;  nem csak Budapest, hanem a vidéki nagyvárosok is. Az általam most vizsgált weboldalak: szallas.hu, szallodak.hu (= budapesthotelreservation.hu), szallasvadasz.hu, szallasinfo.hu, utazok.hu (=hungaryrooms.hu), travelport.hu, limba.com, szallasmagyarorszag.hu, szallas.net, agoda.hu, szallasjegyzek.hu, szallasport.hu. A lista korántsem teljes, tudom - momentán ennyi sikerült.

Még mielőtt rátérnénk az első, összehasonlító táblázatra, néhány szó: Az összes vizsgált weboldalon találtam szállodákat és magánszállásokat is, aminek örültem. Szerencsére már mindegyik weboldal túllépett a katalógusszerű felsoroláson, és kivétel nélkül kínáltak foglalási lehetőséget is. És habár elsősorban belföldi szállásfoglalás a tárgya ennek a posztnak, azért kicsit kutakodtam külföld témában is: a 12 weboldalból 4-en nem találtam hazánkonk kívüli szállásokat (szallasvadasz.hu, szallasinfo.hu, szallasjegyzek.hu, szallasport.hu).

És akkor jöjjön az első táblázat, melyben három szempontot összegeztem: van-e térképes keresési lehetőség, vannak-e értékelések korábbi utazóktól, és hogyan zajlik a fizetés. Itt szeretném leszögezni, hogy nem csináltam végig egy foglalást se, egészen egyszerűen azért, mert senkit sem akartam feleslegesen dolgoztatni. Ahol nem derült ki az utolsó lépésig sem a fizetés módja, ott kérdőjelet láttok. Szöveges elemzés minden oldalról a táblázat alatt található.

térképes kereső értékelések fizetés módja
szallas.hu helyszínen
szallodak.hu/budapesthotelreservation.hu változó
szallasvadasz.hu változó
szallasinfo.hu helyszínen
utazok.hu/hungaryrooms.hu helyszínen
travelport.hu link van, de nem működik ?
limba.com előleg/kártya
szallasmagyarorszag.hu részben ?
szallas.net ?
agoda.hu helyszínen (hitelkártya)
szallasjegyzek.hu ?
szallasport.hu ?

A szallas.hu ajánlatában összesen 8 ország több, mint 10 000 szállása szerepel, emelett programajánlatok és csoportos ajánlatkérési lehetőség is bővíti a kínálatot. A keresés jól szűkíthető: árra, szállástípusra, csillagszámra, szolgáltatásokra és fizetőeszközökre is, a keresési eredmény pedig rendezhető ár szerint, értékelések szerint és a weboldal ajánlása szerint. További pozitívum, hogy nem csak településre, de tájegységre is lehet keresni, továbbá megadható maximum ár is (ennyiért szeretnék utazni). A külalak is egyszerű, könnyen kezelhető, átlátható weboldal, lényegretörő, ugyanakkor mindenre kiterjedő információk a szállodai adatlapon. Nem csoda, hogy népszerű - magam is szívesen kerestem rajta.

Egy cég két portálja a szallodak.hu és a budapesthotelreservation.hu (utóbbi talán kicsit hosszú domain, de ha az ember egyszer bookmarkolja, akkor végülis mindegy). A külföldi szállodakhoz itt a kulfoldiszallodak.hu link vezet. A keresés szűkíthető csillagszám, szállástípus, szolgáltatások, fizetési eszközök alapján, az eredmény pedig rendezhető ár szerint, abc-sorrend szerint, csillagszám/kategória szerint és értékelés szerint is. Két kiváló ötlet is van itt: egyik a  "Versenyezzenek értem" opció, ahol a megadott kritériumok alapján a szállodák küldhetik el legjobb ajánlataikat, a másik a rendezvény-ajánlatkérés lehetősége. A szállásokat lehet bankkártyával vagy előlegfizetéssel is garantálni, ez jó opció, ha esetleg előre tudjuk a késői érkezést. Tetszetős, szép design (személy szerint ez tetszett a legjobban), két dolog zavart: nem jött könnyen szembe a térképes kereső, és kevés vidéki város van benne. Bizalomgerjesztő weboldal, mindenkinek ajánlom!

A szallasvadasz.hu-n sok település megtalálható, és jól áttekinthető az egyes szállások adatlapja. Van külön csomagajánlatokra/akciós ajánlatokra keresési lehetőség és külön listázza a SZÉP-kártya elfogadóhelyeket is. Nagyjából  itt véget is ért a pozitív felsorolás, mert a keresés, böngészés igen nehézkes. Nincsenek plusz szűrési lehetőségek, a találati oldal rendezése nem megoldott. A keresés eredményeként egy minden rendszer szerinti több oldalas listát kapunk, amit a magamfajta türelmetlen netező általában otthagy (vagy az első oldalról választ).

Inkább kis panziók szerepelnek a szallasinfo.hu oldalon, és itt sem egyszerű az utazni vágyó dolga: a keresés szűkíthető szállástípus szerint, kiválogathatók a SZÉP-kártya elfogadóhelyek is, aki pedig nem tud konkrét települést, az kereshet tájegységre, de a szabad helyekért egyesével kell végignézni a szállásadókat. Szabad helyek és ár alapján ugyanis nem listázhatóak a találatok. Akik rugalmasak az utazás időpontjában, de ragaszkodnak a szállodához, azoknak hasznos lehet a foglaltsági naptár! (Ilyet a szallas.hu-n is látni persze). Nem szerettem, hogy nem kalkulál árat, hanem azt magamnak kell megtennem - nekem nehézkes a működése.

Saját bevallása szerint 2 300 szállásajánlata van az utazok.hu (=hungaryrooms.hu) weboldalnak, ahol külföldi csomag- és szállásajánlatok egy klikkeléssel elérhetőek. Külön szerepelnek az akciós-, csomag- és tematikus ajánlatok, egyébként a keresője kicsit a szallas.hu klónja. Nem csak tartalomra, formára is. Szűkíteni lehet ár, szállástípus, csillagszám, pihenés jellege és fizetőeszközök alapján, a találatok pedig rendezhetőek ár, értékelések és a weboldal ajánlása szerint. Nem tetszett, hogy nincs térképes kereső (vagy én nem találtam), ugyanakkor a találatok megjeleníthetőek térképen. Egyszerűen kezelhető, átlátható weboldal, bátran lehet használni.

Régi ismerős a travelport.hu, mely egykor élen járt a fejlesztésben, de mára mintha ez megakadt volna. 1 500 online szálláshelye van, azaz ezek elvben azonnal foglalhatóak - én azonban szinte csak "on request", azaz csak lekérésre foglalható szállásokat találtam. A keresés szűkíthető szállodatípus és szolgáltatások szerint, a találatok pedig rendezhetőek ár szerint, kategória szerint és név szerint is. A térképes keresőhöz ugyan van link, de nem működik (404), az egyébként jópofa ötlet, az eseménykereső pedig jól elrejtve, a bal alsó sarokban van. Aki nem böngészi végig az oldalt valamiért, az soha nem találja meg. Nehezen kezelhető, kissé ódivatú weboldal - az azonnali visszaigazolások korában nem hiszem, hogy sokan használják.

Rengeteg szállásajánlata van Közép-Kelet-Európában a limba.com-nak. Ez, és az elég rossz magyarsággal megírt weboldal felveti azt a kérdést, hogy mi is az eredeti profil itt. A kicsit ódivatú design ne riasszon el senkit: egyszerű, jól működő keresője van. A keresés szűkíthető szállástípusra, szolgáltatásokra, kategóriára, az eredmények pedig rendezhetőek ár szerint (habár tapasztalatom szerint nem mindig működik pontosan). Jó, hogy feltűnően és előre jelzi az oldal, ha csak kártyával foglalható szállást választunk, rossz, hogy nincs térképes a kereső (igaz, a találatok megjeleníthetőek térképen). Ez a weboldal volt az egyetlen, ahol találtam egy jól érthető és teljes leírást a foglalás, fizetés menetéről - ez pedig fontos lenne mindenhol!

A szallasmagyarorszag.hu kínálatában 2 000, inkább alacsony kategóriájú szállás szerepel. Van ugyan térképes kereső, de nem túl jól használható. A weboldal másik hátránya, hogy nem lehet dátumra keresni, azaz egyenként kell végigböngészni a szállásadókat, majd üzenetet írni és válaszra várni. Ez lassítja és nehezíti a szállásfoglalást. Igaz a weboldal sajátossága (saját bevallásuk szerint) az, hogy nincs automatizált személytelen rendszer, és az ügyfelek precíz, egyéni kiszolgálásban részesülnek - ha ez így van, akkor hurrá, de nem árt figyelembe venni, hogy az internet világában kissé (nagyon) türelmetlenek lettünk. A weboldal külalakja szerintem kissé elavult, nehezen átlátható, és a szövegben sok az elütés és hiba, időnként magyartalan mondat. Nem szívesen használnám.

A szallas.net ódivatú külseje egy egyszerűen és gyorsan működő rendszert rejt. Sajnos a kereséseknél nem lehetséges sem a részletes szűrés, sem a találatok rendezése. Akinek szeret hosszasabban böngészni (= nálam több a türelme) az feltétlenül látogassa meg, érdemes!

Az agoda.hu gyors, egyszerű keresőfelülete egyúttal azt is jelenti, hogy nem túl bonyulult a design. Ez a szállakeresők IKEA-terméke: olcsó, egyszerű, funkcionális. A nemzetközi, kiterjedt háttér hitünk szerint garancia a jó árakra - ez itt is így van. Sok szálláslehetőség szerepel benne, nekem mondjuk hiányoznak a részletes szűrési feltételek, és a találatok rendezésére is keveslem a lehetőségeket (csillagszám, értékelés, név). Az oldalnak van saját mobilalkalmazása, amivel a vizsgált weblapok között egyedülálló. Nem tetszett a minimáldesign, zavar az ékezetek hiánya a nagybetűs címekben, idegesítő a rengeteg felugró ablak és a sok link az agoda.hu saját pontgyűjtő rendszeréhez. Azt sem szeretem, ha egy hostel kerül be az ötcsillagos szállodák közé - ugyanakkor el kell ismerni, hogy az agoda.hu jól működik, rengeteg ajánlata van és jó árai. Aki utazást tervez feltétlenül nézzen rá, árban sokszor lesz nyerő.

Nehézkes a szallasjegyzek.hu használata: keresni megye, régió, város és keresőszó szerint lehet (utóbbi engem inkább zavart, mint segített), de a találatok rendezése már nem lehetséges. A szállodák, panziók árlistája az adatlap végén, kissé eldugva található meg, szabad helyeket pedig nem látni. Amelyik szálláslehetőség tetszik, attól egyesével kell árajánlatot kérni - ez a megoldás ma már lassú és elavult!

A szallasport.hu inkább a magánszállások, mint a szállodák oldala. Térképes keresőjén városra nem, csak régióra lehet keresni, a szállodaleírások azonban jól áttekinthetőek, lényegretörőek! Azonnali foglalás sajnos itt sem lehetséges, ajánlatkérő formulákat lehet küldözgetni a kiválasztott szállásoknak.

Végeztem némi árösszehasonlítást is: három konkrét keresést csináltam, melyek eredményét az alábbi táblázatokban találjátok. Nem minden weboldalon sikerült mindhárom keresést végigcsinálnom - volt ahol nem volt benne a kijelölt szálloda, volt ahol nem lehetett árra rendezni a találatokat, így reménytelen volt megtalálni a legolcsóbbat stb. Mindenesetre valami eredemény azért kialakult. Az első keresésnél minden kötött: megadtam a dátumot és a szállodát is, így állt fel a következő sorrend, ahol az agoda.hu bizonyult a legjobbnak.

Szeged, Hunguest Hotel Forrás, feb 15-17/2 éj
agoda.hu 63 380
szallodak.hu 68 800
szallas.hu 68 800
szallas.net 76 600
szallasvadasz.hu 76 600

A második keresés a fővárosra vonatkozott, egy adott időszakban kerestem a legolcsóbb ötcsillagos ajánlatot. Az eredmény az alábbi táblázatban látható, az utolsó oszlopban a szálloda neve, zárójelben az, hogy hány ötcsillagos ajánlatot találtam az adott weboldalon. (Volt ahol nem lehetett csillagszámra rendezni a találatokat, ott elég nehéz volt összeszámolni, így tévedés előfordulhat, elnézést). Az Agoda itt a középmezőnyben végzett!

Budapest, április 19-22/3 éj, legolcsóbb ötcsillagos
szallas.net 56 115 Aquincum (5)
limba.com 56 115 Aquincum (10)
szallasvadasz.hu 56 260 Aquincum (4)
agoda.hu 59 174 Aquincum  (5)
szallasinfo.hu 128 790 Andrássy (1)
szallodak.hu 152 250 Kempinski (4)
szallas.hu 171 600 St George Hotel (2)

A harmadik keresésnél a dátum és a város maradt kötött: siófoki szállást kerestem egy hétre, március 10-17 közöttre. Az Agoda itt is az élmezőnyben!

Siófok, március 10-17/7 éj
limba.com 37 800 apartman, ellátás nélkül
utazok.hu 42 000 Erkel vendégház
agoda.hu 53 383 See panzió
szallas.hu 84 000 Villa Benjamin* ellátás nélkül
szallas.net 100 170 Hotel Vértes 4* reggelivel
szallasvadasz.hu 100 170 Hotel Vértes 4* reggelivel
szallodak.hu 122 500 Hotel Vértes 4* reggelivel

Tanulság? Semmi új: érdemes 3-4 oldalt végignézni és összehasonlítani az árakat, lehetőségeket. Aki gyorsan akar végezni, az az agoda.hu, szallas.hu és szallodak.hu oldalt válassza, akinek több az ideje, a többit is bátran végigböngészheti. Jó netezést!

(Lesz egy kis utózönge hamarosan "falusi turizmus és az internet" témakörben!)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr95019773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2013.01.20. 12:41:00

Azt hittem lesz valami új... de tényleg. :)
De legalább elment az idő valamivel nekem is. :)

bakke 2013.01.20. 13:25:33

Úgy érzem ez erős PR cikk, pl. hol marad a legnagyobb, a legismertebb, a legolcsóbb ajánlatokat adó booking.com?? A booking mindig ugyanazt vagy néha olcsóbban adja mint a szálláshely hivatalos weboldala.
Szar cikk

bakke 2013.01.20. 13:31:31

Ja, próbaképp az imént rákerestem az általad példaként felhozott "Szeged, Hunguest Hotel Forrás, feb 15-17/2 éj" a booking.com oldaláról 62.764 Ft, szemben a te legolcsóbbnak talált magyar weboldaladdal ahol is 63.380 Ft...

Sejtem nem ingyen csináltad ezt az írást..

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.01.20. 13:49:05

@bakke: bármilyen meglepő, ingyen csináltam - őszintén, bármelyik oldalt kihoztam nyertesnek?
(btw: hallottál már az EUR-árfolyam változásáról és annak árra gyakorolt hatásáról? )
sajnálom, ha nem tetszett, bár nem tudom mennyiben lenne jobb, ha a booking is szerepelne - egyébként az elején írtam, h nem teljes. Tudod, nem kaptam pénzt érte, ennyi tellett :/

bakke 2013.01.20. 13:59:57

Ok, árfolyamváltozás elfogadva, nade kihagyni a booking.com-ot? Ez olyan mintha a magyar híroldalakról írnál és kihagynád belőle az index.hu-t...

Az árösszehasonlító résznél három helyen említed az agoda-t, míg a többi olcsóbb ajánlatot adó szállást abszolút nem.
Pl.: "A harmadik keresésnél a dátum és a város maradt kötött: siófoki szállást kerestem egy hétre, március 10-17 közöttre. Az Agoda itt is az élmezőnyben!"
Valóban az élmezőnyben, de a 15 ezer forintos árkülönbség senki sem az Agoda-t emelte volna ki ;)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.01.20. 14:21:23

írd be a gugliba, h "szállásfoglalás magyarországon" és rájössz, miért maradt ki a booking. Azért.

Lehet, h szar cikk, de nem olvastad el - elég sok rosszat írtam pedig az agoda.hu-ról, az a véleményem róla.

bakke 2013.01.20. 14:38:21

@DonnaQ: Auu... Már tudom, hol volt a hiba: a google keresési technikával.

Nekem fogalmam sincs a kínai kertészetről, ezért nem is írok blogot róla.

Ha beírod a google-be, hogy "szállás", az első szponzorált találat a booking.

Muszáj kekeckednem mert erre van a kommentelési lehetőség(plusz sok az időm). Ez neked jó és rossz is egyben (mindenképp jobb mintha semmit sem írnának, akkor is ha negatív visszajelzést kapsz).

Jó munkát kívánok a következő (jobb) írásokhoz és szép napot!
Zsolt

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.01.20. 14:48:03

nem mondtam, h a gugli a hibás - elgondolkodtam hogy mezei júzer hogyan állna neki szállásfoglaló oldalakat keresni. Nem biztos, hogy eltaláltam,a cikk mindenesetre ezekről az oldalakról szól, nem másokról. (Egyébként köszönöm a kiegészítést, ettől lesz teljes a web.)

irigyellek a sok idődért, szerintem írj blogot a kínai kertészetről, biztos ahhoz is értesz, ahogy így olvaslak ;)

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása