Sötét turizmus

Dark, vagyis sötét turizmusnak nevezik az angolban az utazásnak azt a vállfaját, amelynek hódolói előszeretettel látogatnak meg rossz emlékű, sok ember halálához, katasztrófához kötődő helyeket. A kategóriába sok dolog belefér: volt koncentrációs táborok, rabszolgatelepek, börtönök meglátogatása, de ilyen emlékhely a New York-i Ground Zero, vagy bármely csata, háború helyszíne. Egyes utazásszervezők még ennél is tovább mennek: a városnézések alatt sorozatgyilkosok nyomában is járhatunk - a rémtettek helyszínét, a gyilkos lakhelyét lehet felkeresni.
Ha szeretnénk alaposan megismerkedni az úti cél történelmével, akkor vannak kikerülhetetlen "dark" helyek - krakkói hosszú hétvégében általában benne foglaltatik az auschwitzi haláltábor meglátogatása. Ilyen módon a dolog nem teljesen új: híres, háborúkat eldöntő nagy csaták helyszíne, koncentrációs táborok, rabszolgatelepek, börtönök eddig is részei voltak a városnézéseknek, körutazásoknak, a katasztrófaturizmus sem teljesen új keletű dolog. Klasszikus dark-turistáról akkor beszélhetünk, ha a legtöbb útnak az a célja, hogy egy (vagy több) ilyen helyet meglátogasson az utazó. Ebben a posztban megismerhettek néhány népszerű "sötét" úti célt.

1. Börtönök - Európában bőségesen találni középkori várakat, melynek cellái, kínzókamrái klasszikus turistalátványosságok. Aki ennél szeretne továbblépni, annak kötelező úti cél a Dumas regényből is ismert If vára - a zord várban zord körülmények között éltek a rabok. Az USA talán legismertebb és "legnépszerűbb" börtöne az Alcatraz, de látogatható Al Capone egykori lakhelye, a Eastern State Penitentiary is (Philadelphia). Ma már csak gyönyörű trópusi szigetnek tűnik Francia Guyana egykori börtöne, a Devil's Island - 56 000 elítélt volt itt, legtöbbjük nem élte túl a raboskodást. Afrikában a fokvárosi Robben Island is turistákat vár elítéltek helyett - itt raboskodott Mandela. Ausztrália - hát hol máshol lenne a börtön turisztikai látványosság? Nyugat-Ausztráliában a Fremantle börtönben akár éjszakai, fáklyás túráre is be lehet fizetni, de országszerte lehet, világörökségi védelem alá vont egykori börtöntelepeket találni. (Erről bővebben itt olvashattatok). Aki esetleg szeretne a témában jobban elmélyedni, az akár meg is szállhat egy börtönből lett szállodában.

If vára Marseille közelében

alcatraz.jpg
San Francisco egyik turistalátványossága az Alcatraz

2. Koncentrációs táborok, munkatáborok - már a 20. század történelménél járunk, amikor az egykori haláltáborokat látogatjuk. Talán a leghírhedtebb, az Auschwitz-Birkenau-i tábor Lengyelországban, Krakkó közelében található, a sok-sok németországi (Buchenwald, Dachau) mellett a náci birodalom koncentrációs táborai látogathatóak Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, sőt Észtországban is. De munkatáborok nem csak a Harmadik Birodalomban voltak - többek között a kommunizmusban is éltek ezzel a fogvatartási módszerrel. Itthoni példa Recsk - az egykori munkatábor 1950-53 között működött, bezárásakor szinte teljesen ledózerolták. A ma látogatható emlékhelyet 1996-ban avatták fel, helyreállítva néhány épületet.

Az Auschwitz-Birkenau-i tábor bejárata

3. Rabszolgatelepek - Afrika nyugati partjain kb. 30 erődszerű épület őrzi az egykori rabszolgakereskedelem emlékét. Ghána és Szenegál partjainál ezekben a jól őrzött börtönökben őrizték a tengerentúli útra váró rabszolgákat. Sokuk már csak romokban látható, néhányuk panzióként üzemel, az egyik a ghánai kormány székhelye, pár pedig turistalátványosságként, múzeumként üzemel. Ilyen például a világörökségi védelem alatt alló Elmina (ez a legrégebbi) és a Cape Coast Castle. (Képgaléria a témában innen nyílik).

4. Katasztrófahelyszínek - legújabb korunk terméke! A legigazibb katasztrófaturista természetesen a katasztrófa után azonnal elutazik, és azon melegében fotózza a romokat és a sérülteket, a kevésbé igaziak később teszik tiszteletüket. Így lett népszerű úticél Giglio szigete is. A terrortámadás 10. évfordulóján nyílt meg a WTC romjain az emlékmúzeum (National September 11 Memorial and Museum), 1954 óta van emlékhelye a hiroshimai atombomba halálos áldozatainak. 

Ground Zero

5. Csatahelyszínek - Ide talán még azok az érzékeny lelkű utazók is ellátogatnak, akik alapvetően kerülik a fájdalmas dolgokat nyaralás alatt (én is ilyen vagyok). Egy szép rét, táj, néhány emléktábla, ágyú, esetleg kopjafa emlékeztet a csatára, ami rendszerint elég régen volt ahhoz, hogy maximum a dédapánk emlékezzen rá. Az Egyesült Államokban Gettysburg mellett található az a helyszín, ahol észak dél ellen vívta egyik sorsdöntő és egyúttal legvéresebb csatáját - ma népszerű kirándulóhely. Hawaii-on még ma is látható a japánok által elsüllyesztett hajó, a USS Arizona - két szörfözés között évi egymillió látogató keresi fel. A tervek szerint 2017-re készül el Franciaország izgalmas témaparkja, a Napoleanland. A francia császár tiszteletére épített szórakoztató park Párizstól délre, a Montereau-i csata helyszínen épül. Megismerhető lesz Napóleon élete és a híres csaták is, de - egy igazi témaparkhoz illően - lesz itt hotel, étterem és sok-sok üzlet is. Így is lehet a háborúkra emlékezni. Aki Szlovéniában pihen/raftingel nem tudja kikerülni a Soca (Isonzó) mentén a 1. világháború emlékeit. Föld alatti bunkerek, temetők, emléktáblák - és mindez egy helyen, a kobaridi 1. világháborús múzeumban. Persze belföldön is találni ilyen emlékhelyeket: Mohács, Pákozd, Muhi.


Szlovénia, 1. világháborús emlékhely

5. Sorozatgyilkosok nyomában - Londonban Hasfelmetsző Jack nyomában sétálgathatunk, de van aki egyenesen listát írt London legizgalmasabb, véres helyszíneiből. Lehet szellemeket keresni Edinburghban, de külön városnézésen ismerhetjük meg a mindig vidám Párizs leszomorúbb pillanatait is. Sőt olyan, számunkra talán kevésbé izgalmas úti cél, mint Milwaukee sem marad le a témában: 90 perces városnézésen a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer legkevésbe sem vidám tetteinek nyomába eredhetnek a turisták.

Ti szeretitek a "sötét" utakat?  Hova látogatnátok el? Merre jártatok, ami kimaradt a fenti felsorolásból?

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr74759254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása