Karibi körkép: Saint Lucia

Ha Saint Lucia lenne a téma, akkor az ex-ex-munkahelyemen valami ilyesmit írnék: Látványos hegycsúcsok és dús, zöld esőerdő találkozik a hihetetlenül azúrkék tengerrel. Porcukor finomságú, hófehér, homokos tengeröblök, rejtett strandok - ideális tengerparti nyaralásra, vagy akár nászútra.
És persze a fenti két mondat teljesen igaz is ;) de azért következzen néhány kevésbé prospektus-szagú sor is: Saint Lucia vulkanikus szigete 617 km2, a Karib-térség délkeleti részén, Martinique és St Vincent között található. Első európai telepesei a franciák voltak, de a kis sziget igen kapós volt a gyarmatosítás korszakában: összesen 14x cserélt gazdát; francia, brit és holland gyarmat is volt. A hőmérséklet itt szinte állandó - egész évben 27-29C körüli meleg van. Az első bekezdésben részletezett okok (na meg a kiváló szállodák és éttermek miatt is) a szigetet 8x választották a világ legjobb nászutas-desztinációjává.

Az ide érkező turisták jelentős része karibi hajós körúton vesz részt, azaz mindössze egyetlen napra száll ki a szigeten, hogy annak valamely kis darabját, látnivalóját megismerje. Pedig St Lucia bőségesen kínál látnivalót. Aktívaknak, pihenni vágyóknak, természetkedvelőknek vagy akár ínyenceknek is. A sziget kultúrájában (és konyhájában) keverednek az őslakosok, a britek, a franciák, valamint a behurcolt afrikaiak hagyományai és szokásai, elegendő kóstolnivalót adva ezáltal egy hosszabb nyaralásra is.

És ha már a gyomrunknál tartunk- minden karibi szigetnek megvan a maga rum-lepárlója; nincs ez másképp St Lucia esetében sem. A Roseau Valley Rum Distillery 25-nél is többféle, kiváló minőségű rumot vagy rumalapú likőrt készít - érdemes meglátogatni a lepárlót, megkóstolni a helyi specialitásokat. Édesszájú nyaralóknak csokoládétúra és -készítés javasolt; aki rászánja az időt, az a saját maga által szedett kakaóbabból készítheti el a finomságot, gourmet látogatók megtanulhatják milyen csokoládét milyen borral lehet fogyasztani, de a lehetőségek persze végtelenek. 

A sziget repülőtere Castriesban található, így aki légi úton érkezik, az itt landol. A nyaralók legkedveltebb városa azonban egy picit északabba fekszik. Rodney Bay hatalmas mesterséges öblében sorakoznak a szebbnél-szebb vitorlások, a parton éttermek, kávézók, kis üzletek, szállodák sorakoznak, így nem csoda, hogy mozgalmas éjszakai élet jellemzi.

A sziget talán leghíresebb, és egyúttal legizgalmasabb látnivalója Sulphur Springs - a kénes források mellett sétálva tulajdonképpen egy nyugalomban lévő vulkán kráterében járunk. 200 éve nem tört ki a vulkán, de persze tevékénységét a biztonság kedvéért folyamatosan figyelik. A kénes szagú, vastól és kéntől fekete víz 170C-on tör elő a mélyből. A forrást egy korábbi baleset óta csak tisztes távolból lehet megfigyelni, de ahol a víz már 45C-ra hűl, van lehetőség sárfürdőre. A forró vízzel kevert vulkáni hamu nem csak gyógyír az ekcémára, napégésre és ízületi fájdalmakra, de állítólag 12 évvel meg is fiatalít (sajnos csak külsőleg....). Előtte-utána képeket nem találtam sehol, de aki kipróbálja a sárfürdőt, feltétlenül posztolja ki a Facebook-oldalunkra az eredményt!

St Lucia jelképe, a sziget nyugati partjának lenyűgöző látnivalója az iker-hegycsúcsok. A Gros Piton és a Petit Piton a világörökség részei. A tengerből kiemelkedő két vulkanikus hegycsúcsot teljes szépségében a tengerről, hajózás közben a legjobb megcsodálni. Mindkét hegyet sűrű esőerdő fedi, mely számtalan növényritkaság élőhelye. A magasabbik, Gros Piton 798 méter magas, vezetővel megmászható. Túrázni szabad a Petit Pitonon is, de sokkal meredekebb és veszélyesebb, ezért csak tapasztalt túrázóknak ajánlják. A hegy tetejéről káprázatos körpanoráma nyílik a szigetre és a tengerre. 

A természet szépségeit legjobb kirándulás közben megismerni: a Tet Paul Nature Trail egy olyan sétaútvonal, melyet kisgyerekektől idősekig mindenki könnyen bejárhat, s közben nem csak a sziget és a környező tenger csodás látványában gyönyöködhet, hanem külünleges növényeket, virágokat láthat, biofarmot látogathat. A sétaút a sziget délnyugati részén, Soufriére városától nem messze található. A lombkoronaszint megismerésére két módszer is kínálkozik: a Treetop Adventure Parkban kötélpályákon vagy (kevésbé kalandvágyóknak) Port Castries közelében gondolákban ülve. És természetesen nem szabad megfeledkezni a tenger szépségeiről sem - a sziget körül bőven van lehetőség mindenféle típusú merülésre!

A Pigeon-szigeten St Lucia történelmét ismerhetjük meg - itt található az egykori brit erődítmény, a Fort Rodney, de a sétautakat bejárva mindenütt katonai létesítmények nyomait találhatjuk. A sziget ma kedvelt esküvőhelyszín, és minden évben otthont ad a májusi Jazz & Arts fesztiválnak is.

Aki kedvet kapott itt gyűjthet további információkat >>>

Ne maradj le egy posztról sem - kövess minket a Facebookon is!

Karibi körkép sorozat újabb epizódja hosszú szünet után: Saint Lucia. Esős februárok kiváló alternatívája :)http://vojazs.blog.hu/2016/02/26/karibi_korkep_st_lucia

Posted by Vojazsblog on Friday, February 26, 2016

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr378062866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpeti123456 2016.02.27. 18:12:41

Valamint példaképe is lehetne a példa nélküli szegénységnek.
Canaries falucska bár nem biztos, hogy jól emlékszem a nevére, ahol a szennyvíz gond nélkül folyik be a tengerbe és a parttól 40-50 méterre is lehet érezni az iszonyatos bűzt...
Érdekes kontraszt, hogy a sziget legdrágább hotelja ha jól emlékszem a falu felett épült fel...

Karibi 2016.02.27. 19:05:24

St. Lucia minden ellentetevel egyutt valoban az egyik legszebb es legkellemesebb karibi sziget. Nekem szemely szerint a kedvenc helyem, ahova rendszeresen visszaterek, mert az emberek nagyon kedvesek, segitokeszek, lazak. Meg nem erte el az a turista aradat, amitol elvezhetetlen es draga lenne. A sziget biztonsagos, a taj es a strandok valtozatosak. Aki csak teheti, menjen el megnezni, nem fogja megbanni.

retrovírus (törölt) 2016.02.27. 19:07:34

@Cpeti123456: ezzel aligha van egyedül a világon. A luxus nyaralóhelyek szinte mindegyikének van olyan arca, amit nem akarsz látni. Keress rá pl., hogy maldives waste island. Ha még nem láttad, meg fogsz lepődni.
Én magam is jártam ilyen helyen, a csatornaszag érezhető volt az utcán, és a szennyvíz nyilván a tengerbe ömlött. De nem kell messze menni, Európában is van hasonlóan híres nyaralóhely: La Speziában pl szintén az utca mellett egy derítetlen patakban ömlik a szennyvíz. Innen lehet megközelíteni Cinque Terrét. Be kellett fogni az orrom, amikor naponta kétszer arra mentem.

na__most__akkor 2016.02.28. 07:43:08

Blogmotor? Moderáció?

Semmi válaszüzenet?

na__most__akkor 2016.02.28. 07:44:45

Mi van? Meg se jelent?

Namégegyszer...

A sziget, amit nyolcszor választottak a világ legjobb nászutas-desztinációjává

desztináció? célpont, ha szabad kérnem...
Lásd még magyar ékezet (@Karibi seggfej)

Magyarok vagyunk, vagy mialóf@sz vagyunk...

na__most__akkor 2016.02.28. 07:50:13

Mit is mongyak hogy hogyis mongyam...

Itten valami bűzlik.
Újsorjel, bekezdés az osztán egy szál se. Pedig én írtam mindenféle ojat (olllyat).
Komment megjelenik, vagy nem. Ha megjelenik, rendesen átszerkesztve.

Kapjatok má a fejetekhő - - - - - - - -

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása