Bermuda: karibi időjárás, brit hangulat

A Bermuda-háromszög és a bermudanadrág névadóját már-már belinkeltem a "Karibi körkép" sorozatba, pedig nem is nem tartozik oda. Közigazgatásilag Nagy-Britannia, földrajzilag az Atlanti-óceán északi része: Bermuda 1 030 km-re található az Egyesült Államok keleti partjától - az észak-karolinai Cape Hatteras a legközelebbi szárazföld. A Sargasso-tenger nyugati részén található szigetcsoport 181 szigetből áll, melyek tulajdonképpen egy vulkáni kráter peremének legmagasabb pontjai.

Éghajlata szubtrópusi, a Golf-áramlat meleg és nedves levegőt hoz ide. Telei enyhék, ugyanakkor igen szelesek; nyáron ritkán emelkedik 30°C fölé a hőmérséklet, mégis a nehéz, párás levegő miatt annál jóval többnek lehet érezni. A hurrikánövezeten belük található, de a viharok a szigetek kis mérete miatt ritkán okoznak nagy kárt. A szállodák egy része ún. "Hurricane Guarantee-val" foglalható: azaz, ha a tervezett utazás kezdetétől számított 3 napon belül a sziget 200 mérföldes körzetében (kb 321 km) hurrikán halad el, akkor a szállás kötbérmentesen lemondható (részletek itt).

A sziget a felfedezőjéről, a spanyol Juan de Bermúdezről; fővárosa, Hamilton a sziget egyik kormányzójáról, Sir Henry Hamiltonról kapta nevét. A szigetcsoport az északi csúcsa annak a Bermuda-háromszögnek nevezett területnek, ahol állítólag több repülőgép és hajó is rejtélyes körülmények között tűnt el.

Repülőgéppel Londonon vagy az USA-n keresztül lehet eljutni Bermudára, de néhány utasszállító tengerjáró hajó útvonalában (Royal Caribbean, Celebrity Cruises) is szerepel. A szigeteken nem lehet autót bérelni: a turisták legkedveltebb közlekedési eszköze a robogó. Sokan használják a buszokat és a partok mentén közlekedő hajókat (kompokat), de nem ritka a kerékpáros turista sem, hagyományos "tekerős" és a kevésbé fárasztó "elektromos" típusokat is lehet bérelni. Jó tudni azonban, hogy bal oldalon kell közlekedni!

Ugyan legnagyobb sziget is átszelhető két óra alatt autóval, mégis számtalan látnivalót kínál. Itt aztán garantáltan nem lehet unatkozni! Nézzünk néhány kihagyhatatlan bermudai programot:

St George városát 1612-ben alapították, a brit koloniális építészet egyik legjobb példája. A 17. század vége óta keveset változott: egy- és kétszintes, arányos felépítésű pasztellszínű házak jellemzik az utcaképet. Itt található a nyugati félteke legöregebb anglikán temploma, a Szent Péter- templom. A város, a környező erődítményekkel maradványaival együtt a világörökség részét képezi. Nyugodtabb, csendesebb, mint Hamilton, így kiváló hely a sziget hangulatának megismerésére.

Akárcsak St George városa, a Szent Katalin-erőd is a szigetcsoport északkeleti csücskében található St George szigeten helyezkedik el. A Szent Katalin Bermuda talán leglátványosabb erődje, melyet egykoron 5 db 18 tonnás ágyú védett. Építését 1614-ben kezdték el, mai formája a 19. század végén alakult ki. Kiállításoknak ad otthont, de természetesen alagútjai, tornyai is bejárhatóak.

A főváros, Hamilton közelében, 36 méterrel a földfelszín alatt található a Crystal-barlangrendszer. A látványos, cseppkövekkel teli barlangot 1905-ben fedezték fel. A barlangi tavon pontonhíd vezet át, erről csodálható meg a cseppkőrendszer. Innen nem messze egy másik barlang is látogatható: a Fantasy-barlangban vöröses, megfagyott vízesésre hasonlító cseppköveket láthatunk.

A Bermuda Aquarium, Museum & Zoo, avagy rövid nevén BAMZ is a főváros közelében, Flatts Village-ben található. Az Aquariumban Bermuda tengeri élővilágát ismerhetjük meg - legnagyobb, több mint 500 m3-es akváriumában egy színpompás korallzátony mása látható; a rengeteg színes halféle mellett cápa és barrakuda is él benne. A plexibuborékban ülve alá lehet merülni és testközelből megcsodálni a halakat, ugyanakkor száraz marad az ember. A szabadtéri medencékben rozmárok, teknősök tanyáznak. A múzeum Bermuda élővilágát mutatja be, és azt, ahogy ez az ember megérkezésével megváltozott. Az állatkert nem túl nagy, s főképp a Karib-szigetek élővilágá ismherhető meg benne.

A szigetcsoport nyugati csücskén található a brit haditengerészet egykori bázisa, mely ma a hatalmas tengerjáró utasszállítók kikötőhelye. Habár viszonylag távol található a sziget központjától, rengeteg turista érkezik ide, így infrastruktúrája igen fejlett. Ez a Kings Wharf és a Royal Navy Dockyard. Ajándékboltok, kézműves-árusok mellett itt található a Bermudai Nemzeti Múzeum, (korábban Bermudai Tengerészeti Múzeum). Az épületek, melyek korábban a haditengerészetet szolgálták, önmagukban is érdekes látványosságot jelentenek. A kiállításokon pedig megismerhető a sziget történelme, kultúrája, építészeti és hagyományai. Itt található a Dolphin Quest is, ahol nem csak nézni lehet a játékos delfineket, hanem akár úszni is lehet velük.

A világ legrégibb öntöttvas világítótornya a szigetcsoport déli részén, Southampton megyében található. A Gibbs Hill-i világítótorony 1846-ban épült, május 1-én kapcsolták fel lámpáját. 53 méter magas, tetejéről pazar kilátás nyílik a tengerpartra - már csak ezért is érdemes megmászni mind a 185 lépcsőjét. Bermuda másik építészeti kuriózuma a világ legkisebb működő felvonóhídja: a Somerset híd mindössze 56 cm széles.

Természetkedvelőknek sem kell unatkozniuk: a Blue Hole Park és Walsingham Természetvédelmi Területen közel 5 hektáron valódi esőerdő várja az utazókat: barlangok, mangroveerdő, túraútvonalak. A névadó "Blue Hole" egy kristálytiszta, mélykék tavacska, melyben meg is lehet mártózni. A trópusi madarak tanulmányozására ideális a megfigyelőtorony. A sziget legnagyobb természetvédelmi területe a Spittal Pond. A 26 hektáros park a sziget déli partján terül el, központjában a 3 hektáros édesvízi tóval, mely a legjobb madármegfigyelőhely Bermudán. A területen számtalan vadvirág, őshonos fák, kaktuszok láthatóak. A tengerpart egyik szakasza geológiai különlegeség: a "Checkerboard", azaz kockás tábla egy sík, mészkősziklás part, melyet rovátkák szabdalnak kockássá.

Bermuda a golfozók paradicsoma: az egész világon itt a legmagabb az egy négyzetkilométerre jutó golfpályák aránya. Az állandó, kiszámíthatatlan szél és a pazar tengerpart látványa együttesen teszi izgalmassá a meccseket. A golf mellett népszerű a krikett is: a keleti és a nyugati oldal összecsapás a "Cup Match", mely kétnapos nemzeti ünnep.

Kiváló helyszín a búvárkodásra: nem csupán a színpompás korallzátonyok, hanem a több mint 400 hajóroncs is különleges látványt jelent. A strandolók itt rózsaszín homokat találhatnak a tengerparton - egy különleges egysejtű héja okozza ezt a színt.

Mitől érdekes még Bermuda? Itt nincsenek gyorséttermek - törvény tiltja a nyitásukat. (Ezalól kivétel a KFC, mely még a törvény meghozása előtt megnyitotta első éttermét.) Itt teljesen természetes, hogy az ismeretlen emberek is köszönnek egymásnak. Az öltözködésre azonban szigorú szabályok vannak: fürdőruhát csak a strandon illik viselni, fedetlen felsőtesttel pedig férfiak sem járhatnak az utcán.

Aki kedvet kapott Bermudához, az itt olvasgathat még róla...

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr685883812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushup 2014.04.09. 11:06:44

56centi? el teccetek írni valamit

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.09. 14:37:19

@pushup: 56 centi szélesnek van írva. Lehet mondjuk gyaloghíd, bár akkor sem a szélessége lenne gondolom a mérvadó abban, hogy ez a "legkisebb".:)

pushup 2014.04.09. 17:56:39

Az 56 centi az nagyjából egy szekrény mélysége ... kicsit több, mint egy felnőttnek való vállfa. A híd, ami a videón szerepel, minden dimenziójában több ennél. Tekintve, hogy a videón egy autó is áthalad rajta, ez elég könnyen belátható.

pushup 2014.04.14. 08:18:54

@DonnaQ: és? wikin is ott egy kép, amiből egyértelmű, hogy az a híd, ami a képen van (és a videón) NEM 56 centi.
mondjuk én innen azt is leszarom, hogyha holnap a hidat lebontják; az zavar, hogy van ez a szellemi igénytelenség, felületesség.

Guzzista 2014.06.16. 00:01:16

A híd nyílása valóban 56 cm. Az zavar meg titeket (is), hogy azt gondoljátok, a hidat felnyitják, de nem. Egyszerűen kiemelik kézzel a közepét, ott ahol láncból van a korlát. Csak vitorláshajók számára nyitják ki, de azoknak is le kell bontaniuk az árbocmerevítő kötélzetet, mert csak úgy férnek át.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2014.06.19. 21:02:40

@Guzzista: köszönöm a részletes magyarázatot!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása