Utazási trendek a 2011-es évre - 2. rész (utazási szokások)

Az idei év utazási trendjeit már tegnapelőtt elkezdtem taglalni - tekintettel az szilveszteri buli utáni álmoskás hangulatra több részre tördeltem a hosszú posztot. A desztinációk után ma az utazási szokások, módok változásai jönnek.

A repülés terén jelentős változások előtt állunk: a hagyományos kabinbeosztás valószínűleg hamarosan a múlté. A first-business-turista szentháromság után többféle osztály, többféle szolgáltatás várható, melyekkel jobban ki lehet szolgálni az egyéni igényeket. Az utasok költéseire jellemző, hogy nagyobb arányban szerepelnek a mellékes, kiegészítő szolgáltatások. A trend a fapados légitársaságoktól indult, és ma már a hagyományos légitársaságok is élnek ezzel a lehetőséggel. Ez ugyan jelent plusz bevételt számukra, hosszú távon azonban valószínűleg nem ez lesz a tökéletes megoldás az anyagi problémáikra.

Mind a légitársaságok, mind az egyéb utazási szolgáltatók a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek az utazás egészére: az eddigi "gyenge pontok" - pl a földi és a légi szolgáltatások közötti kapcsolat - javítása lesz a cél. Várhatóan a teljes egészt kínáló, és a szolgáltatásokat az ügyfél igényeire igazító szolgáltatókra lesz egyre nagyobb az igény. Ezzel együtt lesznek újra népszerűek azok az utazásszervezők, akikkel személyesen lehet beszélgetni - az igényes utazók az élő, kérdezhető referenst fogják preferálni, szemben a személytelen online foglalásokkal. Az egész világon érzékelhető, hogy az emberek a hobbijuknak akarnak hódolni a nyaralásuk során is, így a személyre szabott úti tervek, az extra igények kielégítése mindenhol előtérbe került. Ezt pedig egy weboldallal nehéz egyeztetni.

A demográfiai változások az  idegenforgalom terén is éreztetik hatásukat. Az idősebb korosztály egyre többet fog utazni, hiszen egészségi álllapota és anyagi helyzete is megengedi számára. Ők a rövidebb városlátogatások helyett a hosszabb időtartamú pihenéseket választják. Igényeik újabb szolgáltatások kialakítására ösztönzi a szolgáltatókat.
A demográfiai változásokkal is összefüggésben a wellness, a gyógyulás egyre gyakrabban válik az utazás céljává. A gyógyulni vágyók számára már létre is jött a Healing Hotels of the World szövetség, mely jelenleg több mint 50 tagszállodával az összes kontinensen jelen van. Emelett, az egészségügyi ellátások árában tapasztalható eltérések miatt az emberek egy-egy műtét, kezelés miatt is sokszor utaznak. A nyugati országszélen nálunk is tapasztalható fogászati turizmus mellett a plasztikai- vagy őssejt-kezelésekért utazók igényeire is jelentős turisztikai ágazat alakul.

Az üzleti utazások terén újra növekedést tapasztalhatunk: az is igaz azonban, hogy a cégek jobban megnézik, hogy mire és hogyan költik el az utazásra szánt összegeket. Így valószínűleg ez az üzletág az eddiginél sokkal inkább árérzékennyé válik.

Az utazások típusa is változóban. A korábban előtérbe helyezett, "kihagyhatatlan" látnivalók helyett egyre divatosabb felfedezni valami újat, valami eldugott kis érdekességet.
Afrikában továbbra is hódítanak a szafarik, és ezzel együtt növekszik azon turisták száma, akik a nyaralást nem egy városi szállodában, hanem a szavannákon, házat bérelve töltik el.

Népszerűbbek a folyami hajóutak. Egyiptomi favorit a nílusi hajóút, különösen a kis luxus jachtok bérlése. Nagyobb baráti társaságok, családok szerveznek így maguknak egy privát hajóutat. A folyami hajózás terén a Rajna és a Volga mutat növekvő népszerűséget. Újdonság a laoszi Arany Háromszög hajóút: az út során a 28 fős hagyományos ázsiai stílusú hajón a Mekong-folyót és Laosz, Thaiföld és Myanmar legszebb részeit ismerhetjük meg. 

Vonatozni is trendi: nem csak a szupergyors expresszeken való utazás lett kedveltebb az elmúlt években, hanem a hagyományos, étkezőkocsis vonatutak is hódítanak. Ilyen például a Deutsche Bahn hatvanas éveket idéző Rheingold-Express járata.

Az ökoturizmus előretörésével az utazóknak gyakran célja a szegényebb országok segítése, egy-egy probléma megoldásában való részvétel. Utazási formává vált az önkéntes munka, vagy a nyaralás során egy-egy kisebb feladat ellátása. Az utazók helyi nonprofit szervezetekkel együttműködve vesznek részt valamely, helyi lakosokat segítő, az élővilágot védő feladat ellátásában. A környezettudatos utazók számának növekedése számtalan változást generált a szállodaiparban - egy apró dolog ugyan, de vegyük észre, hogy a hatalmas fürdőkádakat a szállodák manapság kisebbre cserélik. Kis fürdőkád, nagy zuhanykabin: ez a hotelek fürdőszobáinak jellemző berendezése.

Továbbra is növekszik a családos, gyerekekkel utazók száma - így a szolgáltatók ő igényeiket is egyre jobban igyekeznek kielégíteni. A bahraini központú Gulf Air már babysittereket is alkalmaz a fedélzeten. A sky nanny feladata, hogy segítse a szülőket a gyermekek ellátásában és szórakoztatásában.

Nos ezek a nagy idegenforgalmi portálok által előrejelzett irányvonalak - hogy itthon ebből mit érzünk? Mondjátok meg Ti!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr402519497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.06. 15:36:15

"trendjeit ... desztinációk"
tovább nem olvastam. nem magyar. megkérem az annamáriát, vizsgálodjon.
üdv: smit pál
elnök

csillampor 2011.11.28. 13:35:57

Érdekelne a pontos link, ahonnan az adatokat gyűjtötte! Ha nem gond le tudná nekem írni? Tanulmányaim miatt érdekelne a téma!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása