A Matterhorn híres csúcsa Olaszország és Svájc határán található. A 4 478 méter magas csúcsot 150 évvel ezelőtt, 1865. július 14-én hódították meg először. Az angol művészből lett hegymászó, Edward Whymper öt évvel korábban szeretett bele a hegybe (és a hegymászásba) - ő volt a vezetője annak a csapatnak, mely július 13-án nekiindult a meredek sziklacsúcsnak, majd azt sikeresen meghódította. A sikert tragédia árnyékolta - a lefelé vezető úton csapatból négyen is életüket vesztették. A Matterhorn az Alpok egyik legveszélyesebb csúcsa - az elmúlt 150 évben több mint 500 hegymászó vesztette itt életét.

 

A mászás 150. évfordulójáig egy Tissot óra számol vissza Zermattban - a hegy lábánál található svájci falu természetesen egész évben tartó ünnepségekkel és eseményekkel készül a nevezetes dátumra. Február 13-án jelenik meg az a CD, melyen az ABBA énekese, Frida Lyngstad és a zermatti Dan Daniel közösen éneklik az "1865" című dalt. Zermattnak december óta van Matterhorn nevű tere, a híres mászás kezdőnapján, július 13-án nyilík meg újra a felújított menedékház, a Hörnli. A Matterhorn Museumban 19. századi zermatti emberek életéről, a hegyről, a hegy meghódításáról és még sok minden másról látható érdekes kiállítás. Lesz idén Zermatt Unplugged Zenei Fesztivál (április 14-18), maratonfutás (2015. július 4), szabadtéri színházi előadás "The Matterhorn Story" címmel (premier: július 9), svájci ételek fesztiválja (augusztus 7-9), folklór fesztivál (augusztus 9), és Zermatt Festival (komolyzenei programmal, szeptember 11-20). 

Akinek a fenti programok nem elegendők: lehet itt síelni, túrázni, kerékpározni, tiszta levegőt szívni és finom svájci sajtokat enni. Zermatt weboldala további információkkal itt érhető el: www.zermatt.ch