Vojázs

Szecesszió és divat: városnézés a Sétaműhellyel

2018. szeptember 25. 17:09 DonnaQ

Azért szeretek a Sétaműhellyel várost nézni, mert nem csak az épületekről, látnivalókról van szó, hanem egyúttal kultúrtörténeti sétán is részt veszünk. A Szecesszió és divat elnevezésű sétán a Belváros különleges szép szecessziós házai között a századelő divatjáról, szokásairól is hallhatunk. Mai szemnek szokatlan kiegészítők, 100 év után is csodálatos csipkék, aprólékosan díszített gombok, dobozok és egy remek kis fényképező is kézről-kézre járt a városnézés résztvevői között. 

A bejárt terület nem nagy: a Ferenciek terétől a Váci utcán és a Szervita téren keresztül a Vörösmarty térig jutottunk el. Két órás sétának talán rövid, de volt látni- és hallanivaló bőven. Szecesszió és divattörténet-rajongóknak kihagyhatatlan program!

Ahol robot a recepciós....

2018. szeptember 13. 21:22 DonnaQ

Már régóta fontolgatom hogy posztot írok a robotok, számítógépek és applikációk térnyeréséről a szállodákban. Íme 5 hi-tech hotel, ahova már betették a lábukat (vagy a processzorukat). Nem is olyan régi hír, hogy a munkaerőhiány elérte a győri Hotel Rábát is: a szálloda vezetősége állt be felszolgálni. Nos a munkaerőhiányra talán megoldást jelentenek a robotok, maximum a hozzám hasonló konzervatívok húzzák a szájukat emiatt. 

A New York-i Yotel Manhattan szívében, a Times Square közelében található. Az ultramodern szálloda egyik különlegessége hatalmas terasza, a másik, hogy emberek helyett javarészt számítógépek, applikációk és robotok végzik a munkát. A becsekkolást a kedves vendég maga intézi egy terminálon, applikáció segít információkkal és szállodai szolgáltatásokkal, és - mivel a szobák meglehetősen kicsik - a túl nagy csomagokról a szálloda robotja, a YOBOT gondoskodik: üvegen keresztül nézhetjük, ahogy tárolóba helyezi azokat. Az ágyak pozíciója gombnyomásra változtatható és azt talán mondani sem kell, hogy a szobákban SmartTV és szupergyors wifi áll rendelkezésre. Yotel-típusú szállodát New Yorkon kívül Bostonban, Szingapúrban, az amszterdami Schiphol, a párizsi Charles de Gaulle, valamint a londoni Gatwick és Heathrow reptereken is találunk, illetve a legújabb Yotel idén nyílik San Franciscoban.

Tovább »

Híd a Drinán

2018. augusztus 31. 21:31 DonnaQ

Blogposztjaimhoz sokminden adhat ötletet: lehet egy utazás, vagy éppen egy csak egy tervezett út, egy újságcikk, egy évforduló, vagy akár az időjárás. Ehhez a poszthoz az éppen most olvasott könyv adta az ihletet: a Nobel-díjas, boszniai származású Ivo Andrić Híd a Drinán című művét vettem le legutóbb a polcról.

drina_01.jpg

Tovább »

Szigetköz, augusztus, kánikula

2018. augusztus 23. 20:56 DonnaQ

A kalandos ausztriai nyaralásunk után az augusztusi ünnepi hosszúhétvégét kissé megtoldva újra családi vakációra indultunk. Az úti cél ezúttal Lipót, amely állítólag a "Szigetköz gyöngyszeme". 

A Szigetköz a Duna és a Mosoni-Duna által határolt sziget. Területe 375 km2, ez Magyarország legnagyobb szigete. Egy családi bringatúránál nem elhanyagolható szempont, hogy szinte teljesen sík. Területét Duna-holtágak, kis tavak, mocsarak, patakok, csatornák szabdalják és pöttyözik, élővilága igen gazdag. A Fertő-Hanság Nemzeti Park része. Számtalan vízi- és egyéb programot kínálnak: kajak, hajó, SUP, lovaglás, tanösvények - mi most csak egy kis biciklizést és strandolást terveztünk. Ennek fényében a poszt ezúttal nem élménybeszámolós, hanem inkább kritikai jellegűre sikeredett.

180821_szigetkoz_08.jpg

Tovább »

Családi nyaralás Kelet-Stájerországban

2018. augusztus 06. 18:54 DonnaQ

Mikor legutóbb Ausztriában nyaraltunk (2014-ben Karintiát választottuk), bárányhimlős gyerekkel indultunk neki és az előrejelzések szerint több napnyi kitartó eső várt ránk (úgy is lett) - szóval készültünk alternatív programokkal. Most azonban, amikor a meteorológia folyamatos 30C-t jósolt, a gyerekek pedig makkegészségesek, a terveink között bringázás, kirándulás és strandolás szerepelt. Hogy mi lett belőle? Rutinos szülők jól tudják: szülő tervez, gyermek végez...... 

180730_ausztria_57.jpg

Tovább »

Világörökség 2018

2018. július 28. 20:46 DonnaQ

Idén is újabb tagokkal bővült a világörökségek listája. 19 új helyszín (13 kulturális, 3 természeti, 1 vegyes) mellett egy világörökség területe tovább bővült. Ahogy tavaly, ezúttal is a blog Facebook oldalán mutatom be az új tagokat, mindegyiknek egy-egy posztot szentelve. Aki szeretné mindegyiket megismerni, kövessen ott is!

Az első poszt már éles is:

 

Csillaghullásra készülve

2018. július 22. 22:16 DonnaQ

Benne járunk a nyárban, és hamarosan újra megfigyelhető lesz a Perseidák meteorraj. A meleg nyári estékre ideális program a csillagnézés, már persze ha a városi fények nem zavarnak minket ebben. A mesterséges fényeket, vagyis a fényszennyezést nem is olyan könnyű elkerülni - ebben a posztban azokat a helyeket gyűjtöttem össze, ahol a legjobb eredménnyel járhat a csillagles.

A Zselici Csillagpark Kaposvártól kb 25 km-re délre, Zselickisfalud mellett található. A csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzet része, ahol is mesterséges fények egyáltalán nem zavarják a csillagmegfigyelést. Több kiváló minőségű távcső, döntött székű planetárium, 25 méter magas kilátó és túraútvonalak várják az égbolt megfigyelésére érkező látogatókat. Két kiállítás is megtekinthető, egy a környék éjszakai állatairól, a másik pedig meteoritdarabokból.

 

Tovább »

Gyűjtsük össze Mátyás király szobrait!

2018. július 10. 19:12 DonnaQ

575 éve született, 560 éve koronázták királlyá: Mátyás király-emlékév van idén. Ennek kapcsán azt gondoltam, összegyűjthetnénk Mátyás király szobrait. Elkezdem, Ti folytassátok!

Kezdjük is talán a leghíresebbel: Fadrusz János alkotása Hunyadi Mátyás szülőhelyén, Kolozsváron látható.

Készítette: Istvánka - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, Hivatkozás

Tovább »

Mini-kirándulás a Börzsönyben

2018. július 04. 20:45 DonnaQ

A vasárnapi kirándulóidő minket is az erdőbe csábított. Mini-túrát tettünk a Börzsönyben, Nagymarosról indulva, oda is érkezve. Kék kereszt turistajelzésen Köves-mezőig: ezzel le is tudtuk a túra legtöbb emelkedőjét és a napos szakaszokat is. Innen a kéken tovább a Hegyes-tetőig, javarészt erdőben, a Julianus-kilátóig már csak egy meredekebb szakasz várt ránk.

A meredek szakaszokért bőségesen kárpótol az alattunk kanyargó Duna látványa. A mindössze 15 méter magas kőkilátóról megcsodálható Visegrád, a Szentendrei-sziget, a Pilis, a Börzsöny és persze körben a Duna kanyarulata. Lefelé lankásabb a terep, könnyű séta vissza Nagymarosig a kék jelzésen haladva. Összesen talán 9 km ez az útvonal, kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető program. 

Tovább »

Tájak, korok: klasszicista épületek Magyarországon

2018. július 01. 21:31 DonnaQ

Több, mint egy  éve írtam posztot hazánk jelentősebb barokk stílusú épületeiről, így aztán éppen ideje folytatni ezt a sorozatot (meg úgy általában a blogírást is, kicsit elmaradtam mostanában - bocsánat - mentségemre a Facebook oldalamon azért elég aktív voltam, tessék ott is követni!!!).

Szóval most a klasszicista stílus következik: a 19. század elejétől nagyjából 1850-ig volt uralkodó ez a stílus Magyarországon. Jellemzői a görög-római gyökerekhez, stílusjegyekhez való visszatérés. A reformkorról beszélünk: a templomok és kastélyok mellett a polgárság megerősödése miatt középületek, lakóházak, város- és megyeházák is épültek ebben az időszakban. Bőségesen volt miből válogatnom - 6 számomra fontos épületet hoztam, s természetesen (most is) tudom, hogy sokminden kimaradt. Írd meg kommentben a Te kedvencedet!

Magyar Nemzeti Múzeum

Tovább »