Vakációzárás Miskolctapolcán

Vakációzáró pár nap - családi nyaralás ezúttal Miskolctapolcán. Annyi jót olvastam az elmúlt pár évben erről a környékről, hogy muszáj volt személyesen is megnézni, mi igaz mindebből. Miskolctapolcára könnyen-gyorsan eljutni autóval, így ráérős reggel után már ott ebédelhettünk. 

3_dsc_0103.jpg

Szállás: a Katalin Apartmanházat választottuk. Az épület a barlangfürdőtől pár perc sétára található, 4 különálló apartmannal rendelkezik. Mi az egyik emeleti apartmant kaptuk, ami - a meredek lépcső miatt - nem túl praktikus két gyerekkel, de végül a kicsi lépcsőzési tudománya sokat fejlődött a pár nap alatt. Az apartmanban két hálószoba található (egy franciaágyas és egy különágyas), mindkét szobában TV. A konyhában egy darab főzőlapon lehet főzni, ezen kívül mikrohullámú sütő van, mindehhez hatalmas hűtőszekrény dukál. Egyszerűbb főzésekhez pont jó, komolyabb főzésre kevésbé, de most azt nem terveztem. Ami nagyon hiányzott: polcos szekrény - ez ugyanis egy sem volt, így négyünk ruhái változatos helyeken hevertek (a vállfákkal én sosem tudok mit kezdeni nyaralás alatt). Jól jött volna egy függöny a teraszajtóra - hogy a szemben levő szálloda lakói ne láthassanak be. Továbbá több működő konnektor - mert sorbanállás volt a töltésre. A kertben lehet grillezni, illetve parkoló is van (de az utcán is meg lehet állni). Tiszta, rendes apartman, korrekt berendezéssel - nem luxus, de az ára is ennek megfelelő.  

Bringák most otthon maradtak - szerencsére lett más programlehetőség is. Miskolctapolca klassz hely: számomra már az is élmény volt, ha a mókusok lakta ősfás parkban, tóparton sétáltunk. A gyerekek is örültek a mókusoknak, és a pöpec játszótér is remekül lefoglalta őket. 

3_dsc_0226.jpg

Volt strand: Miskolctapolcán két fürdő is van. A strandot rögtön első nap kipróbáltuk - itt az 50 méteres úszómedence mellett egy hatalmas, változó mélységű "családi" medence van. Szép füves terület sportpályákkal, kis játszótérrel; az izgalmas formájú szaunatornyok teszik egyedivé a természetbe beolvadó, ökotudatosan létrehozott strandot. Szerintem a büfésor kissé hamar zár (strandzárás előtt), de azért sikerült egy strandkajás vacsorát is megejteni.


A meteorológusok nem tévedtek: a második nap estéjén megérkezett az eső, így innentől a Barlangfürdő felé vettük az irányt. Sajnos másnak is bevillant ez a remek ötlet, így mondhatni: nem voltak kevesen odabent. Ennek megfelelően nem is volt egyszerű öltözőkabint találni. A fürdő igazi különlegesség: a mészkőbarlang belsejében 4 különálló, különböző hőfokú medence található. A legtöbb időt a sodrófolyosóban töltöttük (ez egyébként a leghűvösebb: 29-30C), a kölykök kifejezetten élvezték a "vadvizet". Amikor kicsit visszamelegedett az idő, kipróbáltuk a kinti medencéket is - a 3 gyermekmedencén kívül további 3 helyen lehet mártózni: hűvösebb vízre kell számítani, mint odabent!

Az egyik napsütéses napon Lillafüredet fedeztük fel. Akárcsak Tapolca, Lillafüred is Miskolc része. A Bükk talán legszebb helyén járunk. A Hámori-tóban tükröződő hegyek és a szecessziós Palota szálló igazi képeslap-téma. Van bőven látni- és tennivaló: csónakázás, libegőzés (odafent van játszótér is), kisvonatozás: a Garadna-völgyében halad a kisvonat, a célállomáson lehet pisztrángot enni, útközben pedig a több mint 200 éves Fazola-kohó mellett haladunk el. Sétáltunk a Palota szálló alatti függőkertben: a lépcsőzetes kialakítású parkban látható hazánk legmagasabb (20 méter) magas vízesése. Kimaradtak a barlangok (szám szerint 3 is található itt, kiváló esőprogram) és a kalandpark, de nem maradt ki a pisztrángevés: a Molnár Csárdában ebédeltünk. Az étel kifejezetten finom volt, a játszótér pedig megkönnyítette a várakozást. Csak a kiszolgálás volt kritikán aluli...

Rendszeres olvasóim biztosan tudják: ha mi nyaralunk, akkor bobozunk is. A barlangfürdő mellett található bobpálya 800 méter hosszú, ebből 600 méter lejtős - öszesen 54 méter a szintkülönbség. A bobpálya télen-nyáron nyitva, és - mivel kivilágított -  sötétedés után is használható. (Hazafelé kérdés az autóban: jövőre hol bobozunk?  hm-hm, lecke feladva!)

Hazautazásunk napján újra kisütött a nap: Diósgyőrt vettük célba, és meglátogattuk Magyarország legszebb gótikus várát. A belső terek már megújultak a királynék várában: gyönyörű a lovagterem, a berendezett szobák, a kápolna; a torony megmászásával lesz teljes a vár-élmény. A mai nap programja még a Diósgyőri Vadaspark, mert gyerekkel állatos program kötelező; erdei környezetben 120 féle állatfaj látható itt. Legnagyobb sikert a hiúz aratja ezúttal, már persze leszámítva az örök kedvenc gyűrűsfarkú makit. Ebédre pizza a Pizza Teraszon - itt is játszótér könnyíti a várakozást (sokáig szerencsére nem kell várni), a pizza pedig kifejezetten finom. 

Visszakanyarodva az első bekezdéshez: jó döntés volt Miskolctapolcára utazni: gyönyörű a táj, sokféle programlehetőség vár minden korosztályt, aktívabb és nyugisabb, jó időre és esőre is. Én is csatlakozom azokhoz, akik jót írnak erről a környékrők. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Kövess a Facebookon, hogy elsőként értesülj mindenn posztról!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8011703299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2016.09.16. 13:15:15

Zemplénben, Sátoraljaújhelynél érdemes bobozni, és ott van remek kalandpark, meg kilátó is.
www.zemplenkalandpark.hu/index.php/elmenyelemek/also-allomas/bob-palya

Eddig pórbált magyarországi bob pályák közül ez jött be a legjobban.
És kirándulni is lehet ugye a környéken...:)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.09.16. 20:18:09

next time arra megyünk :) köszi a tippet, ha megnéztük, megírom!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása