Menjünk biztosra!

Van aki szereti a spontán eseményeket az utazások során - én, bevallom, nem. Én akkor vagyok nyugodt, ha van előre szállás foglalva, ha tudom, milyen időjárásra számíthatok, ha leellenőriztem az esetleges útlezárásokat, és vérig vagyok sértve egy be nem jelentett sztrájk miatt. Az alábbi írás a magamfajtáknak szól, azaz arról, hogy miként készüljünk fel a váratlan helyzetekre, eseményekre utazások során.

Ha lehal az okostelefon - mivel a technika egyre profibb és jobb, ezért egyre jobban bízunk benne. Elektronikus jegy, becsekkolás mobillal, a szállásfoglalás visszaigazolása e-mailen. De ha mobil hirtelen nem működik, akkor nem tudunk becsekkolni, nem tudjuk a jegyszámot, nincs meg a visszaigazolás. Ezért én azt javaslom, hogy hogy minden szállodai visszaigazolás és repülőjegy legyen meg nyomtatásban is. Aki utazási irodán keresztül foglalt magának, az írja le a probléma esetén éjjel-nappal hívható telefonszámot (ne csak a telefonba mentse el!).

Zsebtolvajok ellen - ha valakit kizsebelnek, az önmagában is bosszantó. Ha ez külföldön történik meg, az meg extra nyűg. Bármit ellophatnak: útlevelet, pénzt, mobiltelefont. Alapmegoldás, hogy ne legyen egy helyen az összes pénz, pláne ne az összes hitelkártya. Útlevéllopás ellen nehéz védekezni, de a megoldás egyszerűbb, ha előre tudod, hogy ilyenkor hova kell fordulni - legyen meg a magyar nagykövetség és/vagy konzulátus neve és címe (nyomtatva, ne a mobilban elmentve). És ilyenkor extrán hasznos, ha van egy fénymásolatod az útlevél fényképes oldaláról. Két telefonszám fontos még: egy rokon/barát, aki a segítségedre tud sietni, és a bankodé, ahol le tudod tiltani a bankkártyád számát.

Betegség és baleset - azon túl, hogy mindenki igyekszik elkerülni az ilyesmit, alapgyógyszerek és ragtapasz talán az összes bőröndben akad. Ha ez kevés, akkor irány az orvos - tudod, hogy hol a legközelebbi? Vagy, hogy kit kell hívni? Mentők száma, belföldön a legközelebbi orvosi ügyelet, baleseti sebészet elérhetősége - biztos, ami biztos.

Víz és étel - ha autóval indulunk útnak, akkor az autóba kerül minimális víz és étel. Legtöbbször nem fogy el, de ha sokáig kell valahol vesztegelni (műszaki hiba, baleset, havazás...) akkor bizony jól jöhet. 

Térkép - városban autózva jobb szeretem a GPS navigációt, de két város közötti közlekedéshez, vagy sétálós városnézéshez szerintem egyszerűbb (és nem ritkán jobb is) a térkép. Pláne, ha ül valaki az anyósülésen, aki tudja használni, tud navigálni és kevésbé idegesítő a hangja, mint a navinak... Szóval: térkép azért legyen nálunk - előfordulhat, hogy a GPS nem működik vagy esetleg nem a legfrissebb. A térkép még csak nem is fogyasztja az energiát a telefonról, és vész esetén még jól jöhet egy teljesen feltöltött telefon.

Lekésett csatlakozás - ha a légitársaság hibájából történik, akkor a légitársaság gondoskodik az utasról. Elvileg. Gyakorlatilag nem mindig. Vagy mert a köd nem az ő hibájuk. Légy résen: legyen egy vagy két szálloda címe a zsebedben és az átszállópont időjárásához passzoló öltözéked is. (Helsinkin keresztül Bangkokba igyekvő utasok pl rosszul járhatnak....). És ne hagyd lemerülni a telefonod - gondolom, hogy tök izgalmas a tranzitban még híreket olvasgatni, vagy játszani, de majd ha pár óra múlva telefonálni kell és nem lesz mivel, akkor ezt erősen bánni fogod. (vagy legyen nálad pótakkumulátor!)

Elveszett poggyász - a repülős utak másik mumusa, az átszálláskor eltűnő poggyász. Ez ellen profi kézipoggyásszal lehet védekezni, amiben van két napra elegendő váltóruha, meg a legfontosabb piperecikkek, gyógyszerek. Ha ilyenkor vásárolni kell ruhát vagy bármit, arról tedd el a számlát. A légitársaságtól esélyesen visszaigényelhető ez az összeg.

Időjárás - ha ez ember tudja, hogy rossz idő lesz a tengerparti nyaraláskor, akkor azért jó ha előre felkészül néhány beltéri programmal, amiben nem zavar az eső. Barlanglátogatások, akváriumok, múzeumok, kastélyok - a lehetőségek meglepően sokrétűek, és persze ha van előre B terv, akkor nem is akkora nyűg az egész!

+1  tuti tipp: külföldön legyen biztosításod! Ettől ugyan nem gyógyulsz meg, és a csomagod se kerül elő, de legalább a költségeid egy része (vagy az egésze) megtérül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr926878385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2014.11.11. 18:33:23

Jókat írsz, de mégsem lehet mindenre felkészülni. Az elmúlt egy évben Dél-Amerika tíz országát érintve utaztam körbe a kontinenst. Asunción-ból eljutni Encarnación-ba semmivel sem bonyolultabb, mint Budapestről eljutni Pécsre. Mindkét esetben ki kell mennem egy pályaudvarra (repülőtérre), kell vennem egy jegyet, felülnöm egy járműre, és a végén leszállni. Ez az alapvetés. A másik, hogy bízzak magamban. Meg fogom oldani, történjék bármi is.
Egyébként tapasztalatom szerint a sz*r helyzetek és a sz*r helyek a legemlékezetesebbek.
Itt egy írásom az alacsony költségvetésű utazásról: fecundusbalbus.blog.hu/2014/01/08/hospex
Még egyszer köszi a cikket!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása