Vojázs

Hova utazzunk 2014-ben? Történelmi évfordulók

2014. január 16. 10:49 hh_red

A történelmi érdeklődésük által motivált utazókat 2014-ben számos európai úticél várja. Az idei évben emlékezünk meg az I. világháború kitörésének 100., a normandiai partraszállás 70. és a berlini fal leomlásának 25. évfordulójáról.

Az első világháború centenáriuma előtt közös eseménysorozattal hajt főt Európa. Az évforduló kapcsán a Lonely Planet is összeállította saját listáját a világháborúhoz köthető ismert és kevésbé ismert helyszínekről, hadszínterekről a nyugati front lövészárkaitól Gallipoliig.
Az emlékezés egyik legnyilvánvalóbb helyszíne kétségtelenül Szarajevó: a Latin-híd közelében meggyilkolt Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös elleni merénylet szolgált a háborút kirobbantó ürügyként. A város – feltehetően az évforduló okán is – pályázott a 2014-es Európa Kulturális Fővárosa címre, de a pályázat sikertelenségétől függetlenül ma Délkelet-Európa egyik legizgalmasabb városa.


A Magyarországhoz való földrajzi közelség és az itteni, százezer fősre becsült magyar veszteség okán is mindenképpen megemlítendő az Isonzó (mai nevén Soča) mentén, a mai Olaszország és Szlovénia területén kialakult állóháború. Az isonzói csatáknak állít emléket a szlovéniai Kobarid kiváló, az Európa Tanács által is kitüntetett múzeuma, amely honlapján magyar nyelvű információkkal is tájékoztat az állandó és időszaki kiállításokról, valamint a csaták emlékeinek helyszínére vezetett túrákról.

Az első világháború leghosszabb és legkegyetlenebb csatái Verdunnél és a Somme folyónál zajlottak. Ezek emlékhelyeinek felkeresésén túl az idei évben egy másik fontos esemény is apropót nyújthat a Franciaországba készülő történelmi érdeklődésű utazóknak: a normandiai partraszállás 70. évfordulója. A június 6-i megemlékezés veteránok és az érintett országok kormány-, illetve államfőinek részvételével zajlik, az eseménysorozat azonban egészen augusztus közepéig tart majd. A Robert Capa fotóiról is ismert emlékezetes helyszíneken addig is a normandiai turisztikai hivatal honlapján tehetünk 360°-os virtuális túrát

A berlini fal ledöntésének felkavaró képei már az én (késő harmincas) generációmnak is aktív emlékezetében élnek. Az 1961 augusztusában emelt fal több mint 28 évig létezett Berlin megosztottságának manifesztumaként. A berlini fal ledőléséhez vezető események sem nélkülözik a magyar vonatkozást: a vasfüggönynek a Páneurópai Pikniket követő fokozatos lebontása jelentős mérföldkő volt a folyamatban. A város újraegyesítése óta eltelt 25 évben Berlin arculata nagyot változott, és a multikulturális sokszínűség egyik fellegvárává, igazi európai várossá vált. A november 9-i évfordulón több ezer kivilágított, héliummal töltött léggömbből álló, 12 km hosszan húzódó fényinstalláció emlékezteti majd a város lakóit és a látogatókat a negyedszázada történt eseményekre. Az évfordulós megemlékezésekről további információk pedig itt találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr495698801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.