Vojázs

Úti tipp 2018: New Orleans 300 éves

2018. február 12. 17:52 DonnaQ

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb városát, New Orleanst éppen 300 éve, 1718 tavaszán alapították. (A pontos dátum ismeretlen, a város "születésnapja" hivatalosan május 7-e lett). 

New Orleans Louisana állam déli részén, a Mississippi folyó két partján található. A várost francia telepesek alapították, nevét II. Fülöp, orléans-i herceg tiszteletére kapta, ekkor még inkább a franciásabb "La Nouvelle-Orléans" volt használatban. Valaha itt volt Észak-Amerika legnagyobb rabszolgapiaca, egyike volt az ország leggazdagabb városainak, kikötője Boston és New York után a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolította. Habár a kikötő továbbra is fontos szerepet töltött be (és tölt be napjainkban is), a 20. század közepére a város gazdasági szerepe már korántsem volt jelentős. 

Tovább »

Úti tipp 2018: új szállodák belföldön

2018. január 29. 21:26 DonnaQ

A külföldi körkép után most a belföldi: 2018-ban nyíló itthoni szállodákról írtam posztot. Szerencsére bőven van miről!

A szálloda weboldalának foglalási motorja március 9-től engedi a foglalást - így hát tavaszi nyitást saccolok a Hotel Clark-nak. A Lánchíd budai lábánál négycsillagos, 86 szobás szálloda áll: modern külső és belső jellemzi. A bejárati ajtón látható oroszlán-motívum a szobákban is visszaköszön, szerencsére nem citromsárgában.... A szobák egy része a belső udvarra, míg mások a Dunára és a várra néznek majd. 

Tetszett a poszt? Még több utazással kapcsolatos hírért kövess a Facebookon is!

Tovább »

Úti tipp 2018: 10 különleges szálloda

2018. január 21. 23:02 DonnaQ

Bőség zavara akadályozott: sokáig kellett válogatnom a hatalmas kínálatból. 2018-ban számtalan új szálloda nyílik a világ összes kontinensén. Nehéz dolgom volt, és a válogatás eléggé szubjektív lett. Minden földrész, modern és régi, nagy és kicsi: igyekeztem, hogy változatos legyen a poszt. Íme 10 gyönyörű, 2018-ban nyíló szálloda a nagyvilágból. A poszt végén szavazás!

The Morpheus, Makaó

Két szigetből lett egy, a tengertől elhódított terület pedig a Cotai, ahol most már ugyanúgy kaszinók és luxusszállodák sorakoznak, mint Makaó többi részén. A Morpheus izgalmasan amorf aluminiumvázas épületét Zada Hadid tervezte, sajnos a megnyitón már nem lehet ott... A 39 szintes szálloda 160 méter magas: 780 szoba kap benne helyet, melyeket 12 panorámalifttel lehet elérni. A 35 méter magas átriumon két belső híd is keresztülhalad majd. A szálloda úszómedencéje a 40. emeleten 130 méter magason várja a kaszinózás után felfrissülni vágyókat. A Morpheus a tervek szerint 2018 nyarán nyit.

 

 

Tovább »

Úti tipp 2018: Frankenstein, Shelley, Bournemouth

2017. december 31. 23:57 DonnaQ

Éppen ma 200 éve, 1818. január 1-én jelent meg először a Mary Shelley híres regénye, a Frankenstein. Egy esős svájci nyaraláson született meg a történet. Az angol romantika két híres írója, Byron és Shelley, barátnőik, Mary és Claire társaságában nyaraltak, a rossz időjárásban unatkoztak, unalmukban pedig versenyeztek: melyikőjük tud félelmetesebb történetet kitalálni. Mary Shelley nyert.

Habár Mary Shelley élete utolsó éveit Londonban töltötte, és a Chester Square 24-es számú házán mai napig kék emléktábla őrzi emlékét, sírját a dél-angliai Bournemouthban találjuk. Fia itt vett magának házat, és így az írónő a neogót Szent Péter-templom kertjében nyugszik.

Tovább »

2017 olvasatlan posztjai

2017. december 27. 21:18 DonnaQ

Évzáró összegzések ideje következik, én is összegzek. Elsőre azt a három idei blogbejegyzést hoztam, melyek a számláló szerint a legkevesebben olvastak/olvastatok. Hát, nem mindig sikerül eltalálnom az Index-olvasó érdeklődési körét....

Szüreti fesztiválok térképét akartam megcsinálni, de egyedül maradtam a szándékkal. A szüretszezoni posztomat eddig 29 olvasó látta...

170802_osz_02.jpg

Tovább »