Vojázs

Börzsönyi túratipp

2017. szeptember 14. 21:53 DonnaQ

A meteorológusok nehezen egyeznek meg a hétvégi időjárásban, de kirándulóidő esetére hoztam egy ötletet, méghozzá egy könnyű útvonalat gyerekkel túrázóknak (8,5 és 6 éves gyerekekkel teljesítettük).

nagyborzsony_05.JPG

 

Tovább »

Oda vonat, vissza hajó: Irány Esztergom!

2017. augusztus 22. 22:08 DonnaQ

Végéhez közeledik a nyári vakáció, gondolom sokan ellőtték már a programötleteiket. Családi nyaralás lement, nagyszülők lefárasztva, a táborokat már a gyerek unja.... 1 tipp azoknak a fővárosi szülőknek, akikre még nem néz csúnyán a főnökük, ha egy nap szabadságra mennek és bátran tömegközlekednek a gyerekekkel: irány Esztergom!

170815_esztergom_15.jpg

Tovább »

7 izgalmas nyíltvízi úszóverseny

2017. augusztus 14. 21:34 DonnaQ

Nemrégiben Balatonfüreden mérték össze tudásukat a világ legjobb úszói nyílt vízen. Habár az úszásnak ezen szakága csak 2008 (Peking) óta szerepel az olimpia programjában, hagyományai jóval régebbre nyúlnak vissza. A mai posztban 7 izgalmas és különleges nyíltvízi úszóversenyt gyűjtöttem csokorba - nem csak profiknak, hanem haladó amatőröknek is!

A Boszporusz-átúszás távja 7,1 km: a verseny Ázsiából indul, majd a mezőny délnek haladva éri el a célt az európai parton. Akik a versenyt a 120 perces szintidőn belül teljesítik, azok oklevélt kapnak, mely bizonyítja hogy ők "interkontinentális úszók". 1989-ben rendezték meg először a versenyt: akkor mindössze 68 úszó állt rajthoz, napjainkban már 2 200 fős nemzetközi mezőny méri össze itt erejét. A Boszporusz-átúszást minden évben július végén rendezik meg: a helyek gyorsan (keveseb mint egy nap alatt) betelnek. A szorost (nem feltétlenül ezen az útvonalon) először Lord Byron úszta át még 1810-ben; a hivatalos versenyen már olimpiai bajnokok (név szerint: Mark Spitz és Ian Thorpe) is rajthoz álltak. A férfiaknál 39:07.11, a nőknél 40:50.35 a legjobb idő ezen a távon!

Tetszett a poszt? Kövess a Facebookon is, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Tovább »

Iparművészeti Múzeum - a pincétől a tetőig

2017. augusztus 02. 22:29 DonnaQ

Az Iparművészeti Múzeum hazánk egyik legszebb szecessziós épülete: a Lechner Ödön és Pártos Gyuia által tervezett palota az Üllői úton található. Európa harmadik, iparművészetnek szentelt múzeumát 1896-ban, a millenniumi ünnepségsorozat során adták át. Felújítása már régóta várat magára, hiszen a 2. világháború alatt és 1956-ban is súlyos károkat szenvedett a különleges szépségű épület. A pazar külsőt már jópár éve állványzat takarja, számtalan külső díszítőelemet szedtek le, hiszen a rossz állapotban lévő tető azokat már nem tudja biztonsággal megtartani.

170728_imm_20.jpg

Tovább »

8 lélegzetelállító aquapark

2017. július 20. 21:22 DonnaQ

Tombol a kánikula, itt a strandok főszezonja. Én is strandos posztot hoztam: 8, különleges és izgalmas aquaparkot. Néhányat nem csak nyáron lehet kipróbálni. 

Az edmontoni World Waterpark a világ második legnagyobb beltéri aquaparkja (az elsőre még visszatérek később). Területe 20 903 négyzetméter, ahol egyszerre 5 000 vendég élvezheti állandó 31C-ban a medencék világát. 15 csúszdája van, melyek közül a két legmagasabb, a Twister és a Cyclone 25 méter magas. Emellett itt található a világ legnagyobb hullámmedencéje (12,3 millió literes) és a világ leghosszabb beltéri csúszópályája is.

Tovább »

Új világörökségek - 2017

2017. július 17. 20:44 DonnaQ

Idén Krakkóban július 2-12 között választották ki azokat a világ azon természeti és kultúrtörténeti látványosságait, melyek ezentúl büszkén viselik majd a világörökségi rangot.

18 kultúrtörténeti, 3 természeti helyszín került be a rangos listába, 5 régebbi világörökség esetében pedig a határokat módosították. A veszélyeztetett listára Bécs belvárosa és Hebron óvárosa került fel.

A blogon évek óta bemutatom az új világörökségeket, az utóbbi években kontinensenkénti bontással. Idén a sorozat átkerült a Facebookra, ahol minden helyszín egy-egy rövid posztot kap majd. Akit további képek és részletek érdekelnek, az a posztból egy kattintással az UNESCO weboldalára juthat majd, ahol minden tudnivaló részletesen megtalálható.

Az első poszt a dél-németországi barlangokról már éles is:

A korábbi ével világörökség-posztjai itt elérhetőek >>>

 

Gyenesdiás: szerintünk ezért családbarát

2017. július 14. 22:18 DonnaQ

Gyenesdiás: a családbarát üdülőfalu  - állítja magáról a Balaton nyugati csücskében, Keszthely mellett található település. Idén másodszor nyaraltunk itt 2 gyerekkel és teszteltük a fenti állítás igazságtartalmát. Szubjektív élménybeszámoló 7 pontban: családbarátságra fókuszálva.

170703_balaton_44.jpg

Tovább »