Vojázs

8 lélegzetelállító aquapark

2017. július 20. 21:22 DonnaQ

Tombol a kánikula, itt a strandok főszezonja. Én is strandos posztot hoztam: 8, különleges és izgalmas aquaparkot. Néhányat nem csak nyáron lehet kipróbálni. 

Az edmontoni World Waterpark a világ második legnagyobb beltéri aquaparkja (az elsőre még visszatérek később). Területe 20 903 négyzetméter, ahol egyszerre 5 000 vendég élvezheti állandó 31C-ban a medencék világát. 15 csúszdája van, melyek közül a két legmagasabb, a Twister és a Cyclone 25 méter magas. Emellett itt található a világ legnagyobb hullámmedencéje (12,3 millió literes) és a világ leghosszabb beltéri csúszópályája is.

Tovább »

Új világörökségek - 2017

2017. július 17. 20:44 DonnaQ

Idén Krakkóban július 2-12 között választották ki azokat a világ azon természeti és kultúrtörténeti látványosságait, melyek ezentúl büszkén viselik majd a világörökségi rangot.

18 kultúrtörténeti, 3 természeti helyszín került be a rangos listába, 5 régebbi világörökség esetében pedig a határokat módosították. A veszélyeztetett listára Bécs belvárosa és Hebron óvárosa került fel.

A blogon évek óta bemutatom az új világörökségeket, az utóbbi években kontinensenkénti bontással. Idén a sorozat átkerült a Facebookra, ahol minden helyszín egy-egy rövid posztot kap majd. Akit további képek és részletek érdekelnek, az a posztból egy kattintással az UNESCO weboldalára juthat majd, ahol minden tudnivaló részletesen megtalálható.

Az első poszt a dél-németországi barlangokról már éles is:

A korábbi ével világörökség-posztjai itt elérhetőek >>>

 

Gyenesdiás: szerintünk ezért családbarát

2017. július 14. 22:18 DonnaQ

Gyenesdiás: a családbarát üdülőfalu  - állítja magáról a Balaton nyugati csücskében, Keszthely mellett található település. Idén másodszor nyaraltunk itt 2 gyerekkel és teszteltük a fenti állítás igazságtartalmát. Szubjektív élménybeszámoló 7 pontban: családbarátságra fókuszálva.

170703_balaton_44.jpg

Tovább »

Ökoturisták figyelmébe: irány az Őrség

2017. július 09. 21:18 DonnaQ

Az Őrség Magyarország nyugati részén, Vas megye délnyugati csücskében, Szentgotthárdtól délre található. A dimbes-dombos táj nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló őseink ide őrállókat telepítettek. Az Őrség jellegzetes településszerkezete az ún. "szeres" építkezés, egy-egy szer csak néhány házból és a hozzá tartozó melléképületekből áll, egy települést max 6-8 szer (de általában inkább csak 3-4) alkotott. A tájba simuló szeres építkezés alkalmazkodott a természeti adottságokhoz, egyúttal meg is őrizte azt. 

 170602_orseg_09.jpg

Tovább »

Az igazi Twin Peaks

2017. június 06. 21:47 DonnaQ

Twin Peaks-rajongók figyelem! Ti tudjátok hol találjátok a sorozat emblematikus helyeit? 
Mint a legtöbb (vagy talán mindegyik?) amerikai sorozat, javarészt ez is egy kaliforniai stúdióban forgott, de azért létezik olyan helyszín is, ami nem kulissza, hanem nagyon is valós. 

A Washington állambeli Twin Peaks Kanadától öt km-re délre, Idahotól tíz km-re található - legalábbis Cooper ügynök ezt mondja. A forgatás helyszíne valóban Washington államban található, azonban némileg nyugatabbra ennél: a Snoqualmie-völgy Seattle-től keletre fekszik.

Tovább »

Tájak, korok: a barokk

2017. május 12. 21:38 DonnaQ

A reneszánsz után a mai posztban a barokk mentén utazhatunk Magyarországon. Már persze csak módjával, hiszen ez az a stílus, amit tényleg szinte bárhol felfedezhetünk: barokk kastélyok, templomok, középületek és lakóházak is bőségesen találhatóak az országban. Ezért aztán a mai posztban csak néhány ikonikus épületet gyűjtöttem egybe - meghagyva mindenkinek a felfedezés jogát....

A gödöllői Grassalkovich-kastély építése a 18. század közepén kezdődött, mai formáját a 19. század elejére nyerte el: ekkorra fejeződött be az északi oldal utolsó szárnya, a narancsház és a franciakert kialakításai is. A Grassalkovich-családtól először egy belga bankhoz került, majd I. Ferenc József és Erzsébet királyné rezidenciája lett. 1920-tól Horthy Miklós nyári rezidenciájaként működött. A világháború után sokat romlott az állapota - de szerencsére az 1996-ban kezdődött felújítás, és az azóta is tartó folyamatos állagmegóvás eredményeként a kastély ma újra régi pompájában ragyog.  A 8 szárny kettős U-alakban helyezkedik el: az épület mintaként szolgált más barokk kastélyok számára is. Itt található hazánk egyetlen rekonkstruált barokk színháza: kettős páholysorral és kítűnő színpadtechnikával épült, 2003 óta újra színházi előadásoknak ad otthont. A kastély ma múzeum és népszerű rendezvénhelyszín, külföldi és belföldi turisták egyik kedvenc főváros környéki látványossága. 

Tovább »

Családi hétvége Nyíregyháza-Sóstón

2017. április 30. 22:40 DonnaQ

Remélem nem sértődnek meg a nyíregyházi lakosok, de nagyon sok évig (úgy 35-ig) eszembe nem jutott volna Nyíregyházára úti célként gondolni. Amúgy is jobban szeretem a dimbes-dombos tájakat, meg dunántúliként inkább ezen az oldalon utazgattunk.
Pár éve azonban egyre többet és egyre szebbeket olvastam a sóstói állatkertről, és mivel a gyerekeim száma is megnőtt, ezáltal Nyíregyháza, mint úti cél vonzó lett. Idén pedig a gondolkodást tett követte - a húsvéti hosszú hétvégét Nyíregyháza-Sóstón töltöttük.

170415_nyiregyhaza_01.jpg

Tovább »

Karibi körkép: Grenada

2017. április 13. 22:39 DonnaQ

Grenada a Karib-tenger délkeleti részén, Venezuela partjaitól északra található. A 344 négyzetkilométer alapterületű ország egy nagyobb és hat kisebb szigetből áll. Az egykori brit gyarmat 1974 óta független. Fűszerszigetnek is nevezik: fahéj, szegfűszeg és gyömbér mellett a szerecsendió a vulkanikus talajú sziget fő terménye. Grenada - Indonézia után - a világ 2. legnagyobb szerecsendió-termelője.

Tovább »

Híres emberek, híres szállodák

2017. április 03. 22:25 DonnaQ

Népszerű zenészekben és sikeres sportolókban az a közös, hogy sokat utaznak - talán ezért tudják igazán, hogy milyennek kell lennie egy jó szállodának. A mai posztban összegyűjtöttem néhány hotelt, melyek hírességek tulajdonában vannak - Svédország, Belize, Argentína, New York, Lisszabon, Dublin, Skócia egy-egy luxusszállodája következik....

A svéd duó, a Roxette férfi tagja, Per Gessle szállodáját a homokos tengerpartjáról ismert dél-svédországi Tylösandban találjuk. A négycsillagos Hotel Tylösandban 230 szoba, 4 étterem, spa és 29 konferenciaterem található. Ez ma az ország egyik legnépszerűbb és legjobb konferenciaszállodája. Letisztult design, egyszerűség, elegancia és a tenger lélegzetelállító látványa várja a vendégeket.

Tetszett a poszt? Kövesd Facebook oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Tovább »

Mézeshetek Szlovéniában

2017. március 19. 15:53 DonnaQ

Szlovénia méhészeti hagyományai több száz évre nyúlnak vissza: a 18. században az osztrák udvar első hivatásos méhésze a szlovén Anton Jasna volt. Az itteni méhfaj egyike a legelterjedtebb, legjobb méhfajtának. A modern apiterápia szülőatyja, a cseh születésű Dr. Filip Terc Mariborban praktizálva fedezte fel, hogy reumatikus fájdalmai a méhcsípések hatására jelentősen csökkentek. Szlovéniában nemzeti kincsként tekintenek a méhekre és a mézekre (mert rengeteg fajtát készítenek és ismernek). Csak a fővárosban 30 méhész található, van aki a saját erkélyén tartja a kaptárokat, de az ország legnagyobb konferencia- és kulturális központja, a Cankarjev Dom tetején is méhek laknak.

Tovább »