Vojázs

Úti tipp 2018: új repülőjáratok

2018. január 09. 20:43 DonnaQ

Ha 2018-re keresel még felfedezetlen úti célt, akkor érdemes körbenézni az új repülőjáratok között is. A mai posztban egy rövid áttekintés 2018 új lehetőségeiről!

Tovább »

Úti tipp 2018: Frankenstein, Shelley, Bournemouth

2017. december 31. 23:57 DonnaQ

Éppen ma 200 éve, 1818. január 1-én jelent meg először a Mary Shelley híres regénye, a Frankenstein. Egy esős svájci nyaraláson született meg a történet. Az angol romantika két híres írója, Byron és Shelley, barátnőik, Mary és Claire társaságában nyaraltak, a rossz időjárásban unatkoztak, unalmukban pedig versenyeztek: melyikőjük tud félelmetesebb történetet kitalálni. Mary Shelley nyert.

Habár Mary Shelley élete utolsó éveit Londonban töltötte, és a Chester Square 24-es számú házán mai napig kék emléktábla őrzi emlékét, sírját a dél-angliai Bournemouthban találjuk. Fia itt vett magának házat, és így az írónő a neogót Szent Péter-templom kertjében nyugszik.

Tovább »

2017 olvasatlan posztjai

2017. december 27. 21:18 DonnaQ

Évzáró összegzések ideje következik, én is összegzek. Elsőre azt a három idei blogbejegyzést hoztam, melyek a számláló szerint a legkevesebben olvastak/olvastatok. Hát, nem mindig sikerül eltalálnom az Index-olvasó érdeklődési körét....

Szüreti fesztiválok térképét akartam megcsinálni, de egyedül maradtam a szándékkal. A szüretszezoni posztomat eddig 29 olvasó látta...

170802_osz_02.jpg

Tovább »

Korizz a tetőn!

2017. december 10. 08:18 DonnaQ

Végre itt a tél! Mennyire vártam a hideget nyáron.... Lehet forralt bort inni, és ami a legfontosabb korcsolyázni, hiszen decemberre már mindenhol megnyíltak a műjégpályák (csendben reménykedem, hogy legkésőbb januárban tavainkon is lehet majd korizni). Volt már koripályás posztom, még 2014-ben - éppen itt az ideje egy újabbnak! 

Az Egyesült Államok fővárosának ikonikus szállodája a The Watergate Hotel. A Watergate-komplexum hat épületéből az egyik szálloda, a többiben lakások és irodák találhatóak. Az olasz építész, Luigi Moretti által tervezett modern épületben éppen 50 éve, 1967-ben nyílt meg a külsőhöz méltóan modern, 336 szobás luxusszálloda, mely hamar a washingtoni elit kedvenc helye lett. Az épületegyüttes egyik irodájában történt az elnök, Richard Nixon bukását előidéző betörés, a "Watergate-botrány". Az elkövetők ebben a szállodában, egészen pontosan a 214-es szobában szálltak  meg.  A hotel több évig volt zárva, majd alapos felújítás után, 2016 óta fogad ismét vendégeket, és lett újra Washington DC egyik legszebb szállodája. A hotel tetőteraszán idén télen műjégpálya várja a korcsolyázni vágyókat, akik a piruettek közben a főváros és a Potomac látványában gyönyörködhetnek, piruettek után pedig forró italokkal melegedhetnek a pálya melletti bárban.

Tovább »

3 hangulatos karácsonyi vásár

2017. december 02. 21:50 DonnaQ

Tavaly is hoztam 3 ötletet karácsonyi vásárra, idén is folytatom a sort. Advent első hétvégéjén mindenhol megnyíltak a karácsonyi vásárok. 3 hangulatos, a bécsinél és a budapestinél talán kevésbé nyüzsgő, de nem kevésbe hangulatos helyet ajánlok. Jó alternatívák azoknak, akik a a kevésbé nyüzsgő, csendesebb helyeket keresik.

Kassa Szlovákia délkeleti részén található, a magyar határtól mindössze 30 percnyi autóútra (Budapestről kb. 3 óra). Ez Szlovákia második legnagyobb városa, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Kassát már a 13. században említik okiratok, 1347-ben szabad királyi város. Legjelentősebb műemléke a Szent Erzsébet-dóm, melynek altemplomában helyezték el Rákóczi Ferenc hamvait. A dóm tornyából akár felülről is megcsodálható a karácsonyi díszkivilágításban tündöklő város.
 

Tovább »

10 izgalmas múzeum gyerekeknek

2017. november 19. 20:50 DonnaQ

Szeretném lerombolni a mítoszt, hogy a múzeumok unalmasak - ezért aztán hoztam 10 olyan múzeumot, ahol nem unalmas üvegvitrinek, hanem izgalmas, interaktív élmények várják a látogatókat. Gyerekkel, vagy anélkül: mindenképpen érdemes meglátogatni őket! 

A New York-i American Museum of Natural History a világ egyik legnagyobb múzeuma. A 28 épületben összesen 45 kiállítóterem, valamint egy könyvtár és egy planetárium található. 33 millió kiállítási "tárgy": növények, állatok, fosszíliák, ásványok, kövek, meteoritok, emberi csontok, népi emlékek. A múzeum a legmodernebb technológiát alkalmazza és teszi teljesen interaktívvá kiállításait, ahol a gyerkőcök nem csak szemükkel, hanem a kezükkel is megtapasztalhatják a tudományt.

Tovább »