Vojázs

10 izgalmas múzeum gyerekeknek

2017. november 19. 20:50 DonnaQ

Szeretném lerombolni a mítoszt, hogy a múzeumok unalmasak - ezért aztán hoztam 10 olyan múzeumot, ahol nem unalmas üvegvitrinek, hanem izgalmas, interaktív élmények várják a látogatókat. Gyerekkel, vagy anélkül: mindenképpen érdemes meglátogatni őket! 

A New York-i American Museum of Natural History a világ egyik legnagyobb múzeuma. A 28 épületben összesen 45 kiállítóterem, valamint egy könyvtár és egy planetárium található. 33 millió kiállítási "tárgy": növények, állatok, fosszíliák, ásványok, kövek, meteoritok, emberi csontok, népi emlékek. A múzeum a legmodernebb technológiát alkalmazza és teszi teljesen interaktívvá kiállításait, ahol a gyerkőcök nem csak szemükkel, hanem a kezükkel is megtapasztalhatják a tudományt.

Tovább »

10 különleges metróállomás

2017. november 08. 21:25 DonnaQ

Budapesten éppen 6 metróállomással vagyunk szűkebben - hoztam cserébe 10 különleges megállót a világ más tájairól. A mindennapi ingázásban nem biztos, hogy segítenek (maximum elütni az időt olvasással), de nézni azért jó őket. Ebből a listából kimaradt (pedig ideillik) a Gellért tér, de csak azért mert azt remélem: hamarosan írhatok egy posztot szép budapesti metrómegállókról is!

Csillogó mesevilágba érkezünk, amikor a nápolyi metró Toledo állomásán szállunk ki (vagy be). A Robert Wilson által tervzett állomást az 1-es metróvonalon találjuk. 2012-ben nyitották meg, és a kék mozaiktenger szinte azonnal világhírű lett.

Tovább »

Demjén: egy falu, három strand

2017. október 23. 20:50 DonnaQ

Demjén egy 600 fős falu, mely Heves megyében, Egertől 10 km-re délnyugatra található. Akárcsak szomszédjának, Egerszalóknak, Demjénnek is legfőbb vonzereje a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény, fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős vas és metakovasav tartalma lassítja az öregedést, jótékony hatással van a bőrre, körömre, hajra, gyulladáscsökkentő hatású, míg a magnézium az izmok működőképességét javítja, egyben fokozza a szervezet stressztűrő képességét. Összességében annyi jót olvastam a vízről, hogy az itt töltött háromnapnyi fürdőzés alatt szerintem legalább 10 évet kellett volna fiatalodnom. Hogy így történt-e azt még nem tudom ;) A három nap alatt három különböző strandon voltunk - ez az apró falu ugyanis ennyi fürdőhellyel büszkélkedhet.

Tovább »

Oda vonat, vissza hajó: Irány Esztergom!

2017. augusztus 22. 22:08 DonnaQ

Végéhez közeledik a nyári vakáció, gondolom sokan ellőtték már a programötleteiket. Családi nyaralás lement, nagyszülők lefárasztva, a táborokat már a gyerek unja.... 1 tipp azoknak a fővárosi szülőknek, akikre még nem néz csúnyán a főnökük, ha egy nap szabadságra mennek és bátran tömegközlekednek a gyerekekkel: irány Esztergom!

170815_esztergom_15.jpg

Tovább »

7 izgalmas nyíltvízi úszóverseny

2017. augusztus 14. 21:34 DonnaQ

Nemrégiben Balatonfüreden mérték össze tudásukat a világ legjobb úszói nyílt vízen. Habár az úszásnak ezen szakága csak 2008 (Peking) óta szerepel az olimpia programjában, hagyományai jóval régebbre nyúlnak vissza. A mai posztban 7 izgalmas és különleges nyíltvízi úszóversenyt gyűjtöttem csokorba - nem csak profiknak, hanem haladó amatőröknek is!

A Boszporusz-átúszás távja 7,1 km: a verseny Ázsiából indul, majd a mezőny délnek haladva éri el a célt az európai parton. Akik a versenyt a 120 perces szintidőn belül teljesítik, azok oklevélt kapnak, mely bizonyítja hogy ők "interkontinentális úszók". 1989-ben rendezték meg először a versenyt: akkor mindössze 68 úszó állt rajthoz, napjainkban már 2 200 fős nemzetközi mezőny méri össze itt erejét. A Boszporusz-átúszást minden évben július végén rendezik meg: a helyek gyorsan (keveseb mint egy nap alatt) betelnek. A szorost (nem feltétlenül ezen az útvonalon) először Lord Byron úszta át még 1810-ben; a hivatalos versenyen már olimpiai bajnokok (név szerint: Mark Spitz és Ian Thorpe) is rajthoz álltak. A férfiaknál 39:07.11, a nőknél 40:50.35 a legjobb idő ezen a távon!

Tetszett a poszt? Kövess a Facebookon is, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Tovább »

Iparművészeti Múzeum - a pincétől a tetőig

2017. augusztus 02. 22:29 DonnaQ

Az Iparművészeti Múzeum hazánk egyik legszebb szecessziós épülete: a Lechner Ödön és Pártos Gyuia által tervezett palota az Üllői úton található. Európa harmadik, iparművészetnek szentelt múzeumát 1896-ban, a millenniumi ünnepségsorozat során adták át. Felújítása már régóta várat magára, hiszen a 2. világháború alatt és 1956-ban is súlyos károkat szenvedett a különleges szépségű épület. A pazar külsőt már jópár éve állványzat takarja, számtalan külső díszítőelemet szedtek le, hiszen a rossz állapotban lévő tető azokat már nem tudja biztonsággal megtartani.

170728_imm_20.jpg

Tovább »