Vojázs

Az igazi Twin Peaks

2017. június 06. 21:47 DonnaQ

Twin Peaks-rajongók figyelem! Ti tudjátok hol találjátok a sorozat emblematikus helyeit? 
Mint a legtöbb (vagy talán mindegyik?) amerikai sorozat, javarészt ez is egy kaliforniai stúdióban forgott, de azért létezik olyan helyszín is, ami nem kulissza, hanem nagyon is valós. 

A Washington állambeli Twin Peaks Kanadától öt km-re délre, Idahotól tíz km-re található - legalábbis Cooper ügynök ezt mondja. A forgatás helyszíne valóban Washington államban található, azonban némileg nyugatabbra ennél: a Snoqualmie-völgy Seattle-től keletre fekszik.

Tovább »

Tájak, korok: a barokk

2017. május 12. 21:38 DonnaQ

A reneszánsz után a mai posztban a barokk mentén utazhatunk Magyarországon. Már persze csak módjával, hiszen ez az a stílus, amit tényleg szinte bárhol felfedezhetünk: barokk kastélyok, templomok, középületek és lakóházak is bőségesen találhatóak az országban. Ezért aztán a mai posztban csak néhány ikonikus épületet gyűjtöttem egybe - meghagyva mindenkinek a felfedezés jogát....

A gödöllői Grassalkovich-kastély építése a 18. század közepén kezdődött, mai formáját a 19. század elejére nyerte el: ekkorra fejeződött be az északi oldal utolsó szárnya, a narancsház és a franciakert kialakításai is. A Grassalkovich-családtól először egy belga bankhoz került, majd I. Ferenc József és Erzsébet királyné rezidenciája lett. 1920-tól Horthy Miklós nyári rezidenciájaként működött. A világháború után sokat romlott az állapota - de szerencsére az 1996-ban kezdődött felújítás, és az azóta is tartó folyamatos állagmegóvás eredményeként a kastély ma újra régi pompájában ragyog.  A 8 szárny kettős U-alakban helyezkedik el: az épület mintaként szolgált más barokk kastélyok számára is. Itt található hazánk egyetlen rekonkstruált barokk színháza: kettős páholysorral és kítűnő színpadtechnikával épült, 2003 óta újra színházi előadásoknak ad otthont. A kastély ma múzeum és népszerű rendezvénhelyszín, külföldi és belföldi turisták egyik kedvenc főváros környéki látványossága. 

Tovább »

Családi hétvége Nyíregyháza-Sóstón

2017. április 30. 22:40 DonnaQ

Remélem nem sértődnek meg a nyíregyházi lakosok, de nagyon sok évig (úgy 35-ig) eszembe nem jutott volna Nyíregyházára úti célként gondolni. Amúgy is jobban szeretem a dimbes-dombos tájakat, meg dunántúliként inkább ezen az oldalon utazgattunk.
Pár éve azonban egyre többet és egyre szebbeket olvastam a sóstói állatkertről, és mivel a gyerekeim száma is megnőtt, ezáltal Nyíregyháza, mint úti cél vonzó lett. Idén pedig a gondolkodást tett követte - a húsvéti hosszú hétvégét Nyíregyháza-Sóstón töltöttük.

170415_nyiregyhaza_01.jpg

Tovább »

Karibi körkép: Grenada

2017. április 13. 22:39 DonnaQ

Grenada a Karib-tenger délkeleti részén, Venezuela partjaitól északra található. A 344 négyzetkilométer alapterületű ország egy nagyobb és hat kisebb szigetből áll. Az egykori brit gyarmat 1974 óta független. Fűszerszigetnek is nevezik: fahéj, szegfűszeg és gyömbér mellett a szerecsendió a vulkanikus talajú sziget fő terménye. Grenada - Indonézia után - a világ 2. legnagyobb szerecsendió-termelője.

Tovább »

Híres emberek, híres szállodák

2017. április 03. 22:25 DonnaQ

Népszerű zenészekben és sikeres sportolókban az a közös, hogy sokat utaznak - talán ezért tudják igazán, hogy milyennek kell lennie egy jó szállodának. A mai posztban összegyűjtöttem néhány hotelt, melyek hírességek tulajdonában vannak - Svédország, Belize, Argentína, New York, Lisszabon, Dublin, Skócia egy-egy luxusszállodája következik....

A svéd duó, a Roxette férfi tagja, Per Gessle szállodáját a homokos tengerpartjáról ismert dél-svédországi Tylösandban találjuk. A négycsillagos Hotel Tylösandban 230 szoba, 4 étterem, spa és 29 konferenciaterem található. Ez ma az ország egyik legnépszerűbb és legjobb konferenciaszállodája. Letisztult design, egyszerűség, elegancia és a tenger lélegzetelállító látványa várja a vendégeket.

Tetszett a poszt? Kövesd Facebook oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Tovább »

Mézeshetek Szlovéniában

2017. március 19. 15:53 DonnaQ

Szlovénia méhészeti hagyományai több száz évre nyúlnak vissza: a 18. században az osztrák udvar első hivatásos méhésze a szlovén Anton Jasna volt. Az itteni méhfaj egyike a legelterjedtebb, legjobb méhfajtának. A modern apiterápia szülőatyja, a cseh születésű Dr. Filip Terc Mariborban praktizálva fedezte fel, hogy reumatikus fájdalmai a méhcsípések hatására jelentősen csökkentek. Szlovéniában nemzeti kincsként tekintenek a méhekre és a mézekre (mert rengeteg fajtát készítenek és ismernek). Csak a fővárosban 30 méhész található, van aki a saját erkélyén tartja a kaptárokat, de az ország legnagyobb konferencia- és kulturális központja, a Cankarjev Dom tetején is méhek laknak.

Tovább »

Ki a virágot szereti....

2017. március 07. 21:39 DonnaQ

.....rossz ember nem lehet. Magyarország virágünnepeit gyűjtöttem egy virtuális csokorba, (nem csak) virágszeretőknek. Íme néhány ötlet, mikor hova kell utazni, ha sok szép virágot szeretnél látni....

Alcsúti Arborétum -  hóvirág
Az Alcsúti Arborétumot márciusban is hófehér lepel takarja. Csodálatos látványt nyújt a 2 és fél hektáron virágzó hóvirág: a még kopár, sötét törzsű fák között végestelen-végig nyílnak a tavasz első hírnökei. 

Szeretsz utazni? Kövess a Facebookon is még több utazással kapcsolatos hírért!

Tovább »

2017: új szállodák itthon

2017. március 05. 21:49 DonnaQ

Egy posztom már volt idén új szállodák témában - minden kontinensről hoztam egy-egy idén nyíló hotelt. Az elmúlt években (2015, 2016) írtam a belföldi új szállodákról is, szilárd elhatározásom volt, hogy ez most sem lesz másképp. Nagyjából tavaly július óta volt a fejemben kész a hotel-lista a poszthoz, de aztán úgy november táján egy belvárosi séta alatt rádöbbentem, hogy ezek közül kevés nyílik meg idén. Az írás ötletét ezért aztán sokáig halogattam, de végül is csak lett belőle poszt - ha nem is túl hosszú...

Reptéri szállodával gazdagodik Budapest: a tervek szerint az év második felére készül el a 145 szobás Ibis Styles Budapest Airport Hotel. Ez lesz az első olyan repülőtéri szálloda, mely közvetlen terminálkapcsolattal rendelkezik. A hotelhez 350 négyzetméteres konferenciaterem és 100 fős étterem tartozik majd. 

 

Tovább »

Oscar: a díjátadó helyszínei

2017. február 24. 22:11 DonnaQ

Vasárnap éjjel újra a Los Angeles-i Dolby Színházra figyel a világ: idén 89. alkalommal adják át az Oscar-díjakat. 2002 óta gördül itt ki a vörös szőnyeg, de korábban hol izgulhattak a filmvilág nagyjai? A mai posztban a Oscar-gála helyszíneket gyűjtöttem össze: 1929-től napjainkig.

További izgalmas, utazással kapcsolatos tartalomért kövess a Facebookon!

Az első, 1929-es Oscar-díjat a Hollywood Roosevelt Hotelben vehették át a díjazottak. Ez Los Angeles legrégibb, ma is működő szállodája, számtalan híresség, köztük Montgomery Clift, Errol Flynn, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Clarck Gable, Ernest Hemingway, Prince, Angelina Jolie és Brad Pritt is megszállt is. A 12 szintes szállodában 300 szoba és 63 lakosztály van. Utóbbiak közül a leghíresebb az a háromszintes, közel 300 négyzetméteres lakosztály, ahol Clarck Gable és Carole Lombard lakott mindössze 5 dollár/éjszaka áron (összehasonlításképpen: 2017-ben 6 000 USD/éj + adók áron foglalható).

Tovább »