Vojázs

A fény ünnepe: Lyon

2016. november 25. 22:16 DonnaQ

December 8-án a téli sötétségben fénybe borul Lyon - ekkor kezdődik a "Fête des Lumières" azaz a fény ünnepe. Ez az esemény legalább annyira része a város kultúrájának, mint a selyemszövés, a Bocuse d'Or vagy a lisztbe forgatott, olajban kisütött (lyoni) hagyma. A szokás 1643-ban kezdődött - amikor pestisjárvány támadta meg a várost, a városi tanácsnokok Máriához imádkoztak, hogy mentse meg a várost. Az életben maradók hálából december 8-án gyertyákkal vonultak a bazilikához - és ezt a hagyományt azóta is őrzik. 

Tovább »

Legendás állatok és megfigyelésük: forgatási helyszínek

2016. november 22. 17:44 DonnaQ

Ugyan a Legendás állatok és megfigyelésük az 1920-es évek New Yorkjában játszódik, de talán nem meglepő, hogy akárcsak a Harry Potter-filmeket, ezt az előzményt is az Egyesült Királyságban forgatták. A film nagyobbik részét ezúttal is a leavesdeni Warner Bros stúdióban vették fel, de mivel a 20-as évek New Yorkját nehéz napjaink Manhattanjében megtalálni, a külső jelenetekhez Liverpoolba látogatott a stáb.

 

 

Tovább »

Lombard hosszú hétvége: 3 nap Milánóban

2016. november 17. 21:29 DonnaQ

Szombat, 2h45 perc. Mármint reggel. Vagyis hajnal. Van aki a sokadik pohár után gondolkodik, hogy elinduljon-e hazafelé. Nekünk meg a vekker csörög. Nem vagyok benne biztos, hogy ez az ideális kezdése a kikapcsolódásnak......
A reggeli Wizzair géppel indulunk Milánóba. Csak pozitívan: a hajnali járat nagy előnye, hogy a napfelkeltét már Olaszországban élvezhetjük. 10-re a szállodában is vagyunk, még a szobát is megkapjuk, ami igazán felemelő, és indulhat is a város felfedezése. 3 teljes napunk van - kedden a reggeli Ryanair járattal utazunk el.

2_dsc_0511.jpg

Tovább »

Itt forgott a Downton Abbey: Alnwick Castle

2016. november 03. 22:30 DonnaQ

Tovább folytatódik a Crawley család élete, azaz a Downton Abbey.  A blogon már kétszer is írtam arról, hogy hol forgatják a hihetetlenül népszerű sorozatot (itt és itt).  A nálunk éppen futó 5. sorozatban Lord Sinderby Brancasterbe invitálja a családot. Na de hol is van az igazi Brancaster?

Tovább »

Csontvázak minden mennyiségben

2016. október 23. 17:55 DonnaQ

Halottak napja - Mindenszentek - Halloween: minden évben fellángol a vita, hogy hogyan kellene ilyenkor ünnepelni. Kell-e ünnepelni, vagy ez a csendes emlékezés időszaka? Egyre többen ötvözik az újat és a régit, a hosszú hétvégét felhasználva baráti összejövetelre (és tökkel dekorálnak), egyúttal tesznek egy csendes sétát a temetőben is. Sokan utaznak ilyenkor, és hát a blog sem tudja kivonni magát a témából. Híres temetők és kísértetjárta szállodák után most olyan helyeket hoztam, ahol csontvázakat láthat, aki épp erre vágyik...

A San Bernardino alle Ossa Milánó központjában található. A nyolcszögletű templom egyik mellékkápolnája telis-tele van emberi csontvázakkal. A látvány félelmetes, a történet pedig igen egyszerű: a 13. században a szomszédos temető kifogyott a helyből, így aztán elkezdték kiásni a régebbi csontvázakat, és elhelyezték egy épületben, melyhez később - valószínűleg kegyeleti okokból - templomot is építettek. A szűk, de magas mellékkápolnában ma megszámlálhatatlanul sok emberi csont van felhalmozva. Kereszt alakban elrendezve, egymásra pakolva, mintegy díszítőelemként felhasználva.

Tovább »

Tájak, korok: a reneszánsz

2016. október 22. 20:54 DonnaQ

Haladok tovább a korokon és stílusokon: magyarországi reneszánsz épületeket gyűjtöttem egy csokorba ebben a posztban. Kápolna, vár, várkastély is szerepel - összesen 6 látnivaló a reneszánsz jegyében.

A Bakócz-kápolna az Esztergomi Szent Adalbert-főszékesegyház (aka "Esztergomi Bazilika) mellékkápolnája, melyet Bakócz Tamás érsek építettett saját sírhelyének (alapkövét ő maga helyezte el). Ez a Jagelló-kor legjelentősebb reneszánsz alkotása. A kápolna belső borítása süttői vörösmárvány, az oltár carrarai vagy luccai fehérmárványból készült, felnézve gazdagon díszített kupola tárul elénk. A kápolna csodálatos módon túlélte a török kor pusztítását, és a bazilika újjáépítése után a kápolnát is feldarabolták, és az új bazilikához illesztették. 

Tovább »

Világörökség 2016: Amerika

2016. október 08. 17:08 DonnaQ

A 2016-os világörökségek bemutatását most az amerikai kontinenssel folytatom - északról délre haladva, 4 új helyszínt hoztam mára. Kanadától Brazíliáig utazhattok a mai posztban! 

A Mistaken Point vad, sziklás tájait Kanada keleti partvidékén, Newfoundland szigetének délkeleti csücskén találjuk. A 17 km hosszú partszakasz nem csak szépsége miatt érdekes, hanem mert fontos prekambriumi leletek találhatóak itt. A sziklák mélytengeri eredetűek, és bolygónk 560-580 millió évvel ezelőtti élete ismerhető meg. A területet 1967-ben tárta fel először: jelenleg ez a világ legszerteágazóbb és legjobban megőrzött prekambriumi fosszília-gyűjteménye.

 

Tovább »

Hajóutak: kis hajó, nagy kényelem?

2016. október 04. 22:41 DonnaQ

A blogon is hírt adtam arról, hogy vízre bocsátották a legújabb és leghatalmasabb óceánjáró utasszállítót, a Harmony of the Seas-t. Az ilyen hatalmas hajóknak köszönhetően a tengeri körutazások egyre több embernek elérhetőek. Miközben a hajóstársaságok egy része efféle rekordokat döntöget, közben a kisebb hajókról sem szabad elfelejtkezni. Ezek ugyanis - még ha nem is szerepelnek olyan gyakran a sajtóban - töretlenül népszerűek.

A kis hajóval utazásnak számtalan előnye van - kevesebb utas, kisebb tömeg. A személyzet kevésbé túlterhelt, hiszen jóval kevesebb utas jut egy főre, így lényegesen jobb kiszolgálásban lehet részünk. A nagy hajók nem tudnak mindenhova eljutni - ezekkel a hajókkal a hatalmas óceánjárók által elérhetetlen helyekre is elutazhatunk. És hát van egy másik előnyük is: általában jóval kevésbe környezetszennyezőek, mint óriási társaik. A sok előny mellett egy (nagy) hátrány: az ár, mely gyakran többszöröse annak, amit a nagy hajókon kérnek tőlünk. Hogy mit kapunk cserébe? Hát lássuk....

Tovább »

Vakációzárás Miskolctapolcán

2016. szeptember 15. 20:31 DonnaQ

Vakációzáró pár nap - családi nyaralás ezúttal Miskolctapolcán. Annyi jót olvastam az elmúlt pár évben erről a környékről, hogy muszáj volt személyesen is megnézni, mi igaz mindebből. Miskolctapolcára könnyen-gyorsan eljutni autóval, így ráérős reggel után már ott ebédelhettünk. 

3_dsc_0103.jpg

Tovább »

Az Egyesült Államok legnépszerűbb nemzeti parkja

2016. augusztus 25. 16:26 DonnaQ

Éppen 100 éve hozták létre a National Park Service-t, azaz az USA nemzeti parkjainak hálózatát. Már volt poszt idén a témában, és abl kiderült, hogy melyik volt az első nemzeti park, melyik a legnagyobb és a legkisebb, de nem esett szó a legnépszerűbbről!

Fotó: Paul Martin/flickr

Tovább »